Keskustalta turvateesit: Lisää poliiseja, perheille apua ja ALV pois oikeuspalveluilta



Yhteiskunnallinen syrjäytyminen on pahin turvallisuutta uhkaava ongelma, katsoo keskustan kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki. Vastatoimina pitäisi tukea perheitä, lisätä poliisin voimavaroja ja tiivistää EU:n oikeudellista yhteistyötä.


Jäätteenmäki esitteli maanantaina ohjelman turvallisuudesta, jotka puolueen työvaliokunta häneltä oli tilannut.

Jäätteenmäen johtamassa työryhmässä oli mukana muun muassa oikeushistorian professori Jukka Kekkonen ja Tuomo Tikkanen Suomen Psykologiliitosta.

Ohjelmassa vaaditaan poliisien vapaiden virkojen täyttämistä ja lähipoliisitoiminnan kehittämistä. Nuorisorikollisuutta työryhmä kitkisi panemalla rangaistukset välittömästi toimeen ja lisäämällä rangaistuksia, joissa nuori joutuu työllä korvaamaan vahingot rikoksen uhrille.

Viikonloppuarestia nuorille

Viikonloppuaresti pitäisi myös ottaa käyttöön ja alkoholimyynnin ikärajoja valvoa paremmin. Nuorisorikollisuuden taustalla ovat työryhmän mielestä usein perheiden ongelmat sekä vanhempien kyvyttömyys asettaa lapsilleen rajoja.

Tikkanen muistutti, että jokaisen syrjäytyvän nuoren on laskettu maksavan yhteiskunnalle vähintään viisi tai jopa kahdeksan miljoonaa markkaa.

Kekkonen muistutti, että syrjäytyminen helposti siirtyy seuraavalle sukupolvelle.
- Eurooppalaisten kokemusten perusteella tiedetään, että kun syrjäytyminen jatkuu sukupolvesta toiseen olemme todella lirissä, Kekkonen varoitti.

Lisääntyvä ja järjestäytynyt prostituutio lieveilmiöineen nähdään ohjelmassa vakavana ongelmana, mutta suoranaisia ehdotuksia sen kitkemiseksi ei esitetä. Jäätteenmäki torjuu ajatuksen ottaa käyttöön Ruotsin mallin mukainen kielto.

- Onko Ruotsin malli lopettanut prostituution? Siitä on tullut piiloprostituutiota, ja ongelmat ovat vielä vakavampia, Jäätteenmäki arveli.

Hän kannatti sitä vastoin sisäministeriön suunnitelmia evätä maahanpääsy naisilta, joiden epäillään aikovan harjoittaa Suomessa prostituutiota.

Ohjelmassa esitetään myös, että kansalaisten mahdollisuuksia käyttää oikeuspalveluja pitää parantaa. Tämän takia arvonlisävero olisi poistettava yksityishenkilöiden maksamista oikeudenkäyntipalkkioista, ohjelmassa ehdotetaan.

STT-IA
26.2.1999


POLITIIKKA -SIVULLE