Albright puolusti monipuoluedemokratiaa Kiinassa



Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright puolusti tiistaina Kiinan-vierailunsa päätteeksi monipuoluedemokratiaa. Albright lupasi myös, että Yhdysvallat nostaa jatkossakin ihmisoikeudet esille suhteissaan Kiinaan.


Albright korosti kuitenkin, että maiden väliset suhteet ovat kunnossa huolimatta ihmisoikeuksia, kauppaa ja Taiwania koskevista kiistoista.

Albrightin mukaan Yhdysvallat on yhä sitoutunut solmimaan "rakentavan strategisen kumppanuuden" Kiinan kanssa.

- Vaikkei suhteemme vielä läheskään saavuta tätä tavoitetta, olemme päässeet pisteeseen, jossa suhteemme voi kestää kiivaitakin erimielisyyksiä, ulkoministeri sanoi tavattuaan Kiinan presidentin Jiang Zeminin.

Kiinan viranomaiset ovat talven mittaan pidättäneet useita toisinajattelijoita, jotka yrittivät perustaa oppositiopuolueen Kiinaan. Yksi kiinalainen aktivisti ilmoitti maanantaina jälleen uuden oppositiopuolueen perustamisesta.

Poliittisen puolueen perustaminen ei ole uhka tai rikos vaan oikeus, joka taataan YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa, Albright sanoi lehdistötilaisuudessa. Hän huomautti myös, ettei yhteiskunta voi kehittyä terveesti ilman poliittista keskustelua.

Kiina piti Albrightin vierailun aikana kiinni omasta kannastaan sanoen, että osapuolilla on eriävät näkemykset oikeuksista.
- Erilaisiin näkemyksiin tulisi suhtautua keskinäisellä kunnioituksella ja sillä periaatteella, ettei toisten sisäisiin asioihin puututa, Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoi.

Arvostelua Makedonia-päätöksestä

Albright kertoi myös arvostelleensa Kiinaa, koska se kaatoi veto-oikeudellaan YK:n rauhanturvajoukkojen toimikauden jatkamisen Makedoniassa. Albright sanoi ottaneensa asian esille keskusteluissaan ulkoministeri Tang Jiaxuanin ja varapääministeri Qian Qichenin kanssa.

Asiantuntijat uskovat, että Kiina halusi vetollaan rangaista Makedoniaa, joka on solminut diplomaattisuhteet Taiwaniin. Albright sanoi, että Kiinan rooli YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäseninä pitää sisällään velvollisuuksia, joiden täyttämistä Taiwanin-kysymys ei saa estää.

Albright saapui Kiinaan sunnuntaina, vain kaksi päivää sen jälkeen kun Yhdysvaltain ulkoministeriön ihmisoikeusraportti oli arvostellut Kiinan ihmisoikeustilannetta. Kiinalaiset ilmaisivat syvän tyytymättömyytensä raportin johdosta.

Vierailun aikana käsiteltiin myös kauppasuhteita sekä Kiinan Maailman kauppajärjestöön WTO:hon liittymisen ehtoja. Kiina pyrkii kauppajärjestöön kehitysmaiden saamilla ehdoilla, kun taas Yhdysvaltain mukaan Kiina on liian suuri liittyäkseen järjestöön samoin ehdoin kuin maailman köyhimmät maat.

Maiden välinen kauppa on Yhdysvalloille 57 miljardia dollaria alijäämäinen, mikä on herättänyt huolta kongressissa.

STT-IA
2.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE