Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Homoseksuaaleilla ei ole helppoa Norjassa

Tuore elämänlaaturaportti ei anna kovin mairittelevaa kuvaa homojen ja lesbojen elinoloista Norjassa. Raportin mukaan joka neljäs alle 25-vuotias homoseksuaali on yrittänyt tehdä itsemurhan ja henkiset ongelmat ovat neljä kertaa yleisempiä homojen joukossa heteroväestöön verrattuna, kirjoittaa raportista uutisoinut Aftenposten -lehti perjantaina.

Lapsi- ja perheministeriön toimeksiannosta tehdyssä tutkimuksessa lähetettiin kyselylomake yli 3 000:lle homoseksuaalille. He ovat keskimäärin korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia henkilöitä, joista kuitenkin joka viides oli joutunut kiusatuksi työpaikalla. Yli kymmenen prosenttia vastanneista oli kokenut väkivaltaa tai uhkailuja.

Norjan lesbojen ja homojen järjestön puheenjohtaja Knut Sverre Röang sanoi olevansa järkyttynyt tutkimuksen tuloksista.
- Suurin järkytys on, että niin moni nuori kärsii seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi ja että tukiverkosto pettää niin suurelta osin, hän sanoo.


Interpol uskoo Burman huumetaisteluun

Kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin edustaja Paul Higdon sanoi torstaina uskovansa, että Burma on ryhtynyt vakavissaan taisteluun huumeita vastaan. Higdon puhui Interpolin kansainvälisen heroiinikokouksen päätöspäivänä Yangonissa Burmassa.

Interpolin heroiinikokouksen järjestäminen Burmassa herätti runsaasti vastalauseita eri puolilla maailmaa. Burma on yksi maailman suurimpia oopiumin tuottajia. Monet läntiset maat, mm. Yhdysvallat ja Britannia, boikotoivat kokousta.

Burman ulkoministeri Win Aung lupasi ennen kokousta, että Burma tuhoaa kaikki unikkoviljelmät vuoteen 2014 mennessä. Burman arvostelijat syyttävät maan sotilashallitusta laajamittaisista ihmisoikeuksien loukkauksista ja demokratian tukahduttamisesta.


Rotusurman uhrin perhe vaatii korvauksia

Britanniassa surmatun mustan nuoren perhe vaatii korvauksia Lontoon poliisilta kohtelustaan "epäpätevän ja leväperäisen surmatutkimuksen aikana", kertoi perheen asianajaja torstaina. Stephen Lawrencen perhe ilmoitti haastavansa Lontoon poliisin oikeuteen, jos se ei suostu maksamaan heille korvauksia.

Joukko valkoisia nuoria puukotti 18-vuotiaan Lawrencen kuoliaaksi kuusi vuotta sitten Lontoon kaakkoisosassa Elthamissa. Surmatutkimuksista tehtiin erillinen selonteko, jonka mukaan tutkimuksia vaikeutti "ammatillinen epäpätevyys, korkeimpien poliisiupseerien kyvyttömyys johtaa tutkimuksia sekä poliisin sisäinen rasismi".

Poliisin laiminlyöntien takia kukaan ei ole joutunut vastuuseen surmasta siitä huolimatta, että todisteet viittasivat viiteen syylliseen.

Perheen asianajajan mukaan selonteko viittaa "laajaan rotusorrosta pohjautuvaan leväperäisyyteen ja epäpätevyyteen. Perhe on hänen mukaan oikeutettu ryhtymään toimiin ja vaatimaan korvauksia "tavasta, jolla heitä kohdeltiin surmatutkimuksen aikana".

Britannian sisäministeri Jack Straw ja poliisipäälliköt joutuivat vastaamaan selonteosta nousseeseen arvosteluun ja lupasivat tutkia tarkasti syytökset rasismista poliisivoimissa.


ETA vahvisti jatkavansa tulitaukoa

Baskiseparatistinen ETA-sissijärjestö vahvisti torstaina jatkavansa jo viisi kuukautta kestänyttä yksipuolista tulitaukoaan. ETA ilmoitti nähneensä "toiveikasta kehitystä" niiden viiden kuukauden aikana, jolloin tulitauko on ollut voimassa.

ETA ilmoitti kuitenkin viimeisimmässä kommunikeassaan kieltäytyvänsä edelleen luovuttamasta aseitaan. Järjestö ei myöskään ilmaissut sanallakaan, onko sen lopullinen luopuminen aseellisesta taistelusta itsenäisen Baskimaan puolesta tullut lähemmäs.

ETA:n lausunto tuli vain kaksi päivää sen jälkeen, kun espanjalainen televisioasema kertoi, että ETA-sissit aikovat ilmoittaa toukokuussa luopuvansa lopullisesti 30-vuotisesta taistelustaan itsenäisen Baskimaan puolesta.

Vaikka Espanjan hallitus on myöntynyt Baskialueiden laajaan autonomiaan, se on ilmoittanut ettei se tule koskaan sallimaan alueiden eroamista Espanjasta.


Bin Laden suunnitteli useita muitakin pommi-iskuja

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu on tehnyt tyhjäksi ainakin seitsemän saudimiljonääri Osama bin Ladenin suunnittelemaa pommi-iskua, kertoi amerikkalaislehti USA Today keskiviikkona. Yhdysvallat syyttää bin Ladenia elokuisista pommi-iskuista Kenian ja Tansanian suurlähetystöjään vastaan.

Bin Laden suunnitteli lehden mukaan iskuja Yhdysvaltain lähetystöihin myös Albaniassa, Azerbaidzhanissa, Norsunluurannikolla, Tadzhikistanissa, Ugandassa ja Uruguayssa. Amerikkalaiset tiedustelupalvelut saivat kuitenkin vihiä hankkeista mm. kuuntelemalla bin Ladenin puhelinkeskusteluja ja hälyttivät kyseisten maiden turvallisuusviranomaiset.

Nyt amerikkalaiset pelkäävät, että Afganistanissa asuva bin Laden suunnittelee hyökkäyksiä Persianlahdella sijaitseviin amerikkalaiskohteisiin tai mahdollisesti myös New Yorkiin tai Washingtoniin.

Elokuussa Keniassa ja Tansaniassa tehdyissä pommi-iskuissa kuoli yli 200 ihmistä ja viitisentuhatta loukkaantui.


Kiina pyrkii kitkemään korruptiota

Kiina vauhdittaa laajaa korruption vastaista kampanjaansa. Kampanja kohdistetaan hallintovirkamiehiin. Erityisesti puututaan poliisin ja oikeuslaitoksen lahjontaan.

Useita virkamiehiä on pidätetty. Pidätettyjen joukossa on esimerkiksi Guangzhoun kaupungin poliisipäällikkö, joka vietiin väkivalloin Pekingiin, kertoi Hongkongissa ilmestyvä Sing Tao -päivälehti keskiviikkona. Poliisipäällikköä kuulustellaan korkean tason turvallisuusministerin sotkeutumisesta maanlaajuiseen salakuljetukseen.

- Valtiojohto ei halua tavallisten kansalaisten tietävän puhdistusoperaatiosta. Jos tutkimuksia ei pidetä salassa, ihmiset menettävät luottamuksen poliisivoimiin ja hallitukseen. Hallitus tiedottaa tutkimusten tuloksista, kun se parhaaksi näkee, arvioi eräs pekingiläinen taho.


Ensimmäinen tuomio seksipalvelujen käytöstä Ruotsissa

Ruotsissa on annettu ensimmäinen tuomio seksipalvelujen ostosta, kertoi Ruotsin uutistoimisto TT keskiviikkona. Oikeus määräsi göteborgilaisen perheellisen miehen maksamaan sakkoja yli 8 000 markkaa. Mies tunnusti ostaneensa prostituoidun palveluja.

Vuoden alusta voimaan tulleen lain mukaan seksipalvelujen ostosta voidaan tuomita päiväsakkoja tai enintään puoli vuotta vankeutta.

- Nyt kun ensimmäinen tuomio on langetettu, poliisilla on suuntaviivat toimia tällaisissa tapauksissa jatkossa. Mutta lain ensisijainen päämäärä ei ole saada langettavia tuomioita, vaan se toimii pelotteena, sanoi Inger Segelström, sosiaalidemokraattisen naisliiton puheenjohtaja.


Hun Sen: Punakhmerijohtajat eivät joudu oikeuteen

Kambodzhan pääministeri Hun Sen haluaa edelleen säästää punakhmerijohtajat oikeudenkäynniltä Punaisten khmerien hirmuvallan rikoksista.

Hallituksen puolelle joulukuussa loikanneen kahden punakhmerijohtajan, Khieu Samphanin ja Nuon Chean, haastaminen oikeuteen voisi Hun Senin mukaan vaarantaa rauhan ja poliittisen vakauden.

Kambodzhan pääministeri puhui Tokiossa, jossa hän on pyytämässä kansainvälistä apua köyhtyneelle maalleen. Monet tahot ovat kuitenkin asettaneet oikeudenkäynnin avun ehdoksi.

Kaksi Punaisten khmerien korkeinta johtajaa, entinen pääministeri Khieu Samphan ja parlamentin puhemies Nuon Chea, palasi joulukuussa pääkaupunkiin Phnom Penhiin pääministeri Hun Senin luvattua heille syytesuojan.

Lähes kahden miljoonan kambodzhalaisen on arvioitu menehtyneen äärivasemmistolaisten Punaisten khmerien hirmuvallan aikana vuosina 1975-79.


Yli 2,3 miljoonaa ranskalaista vilustunut

Yli 2,3 miljoonaa ranskalaista on kahdeksan viime viikon aikana hakeutunut lääkärinhoitoon vilustumisoireiden vuoksi, ilmoittaa Ranskan lääkintähallitus (INSERM).

Tilanne on vakavampi kuin talvena 1984-85. Silloin 4 miljoonaa ihmistä turvautui Ranskassa lääkäriin vilustumisen vuoksi, kertoi tri Antoine Flahaut.

Uusien tapausten viikossa ylittää edelleen epidemiakynnyksen, joka on 988 tapausta 100 000:tta asukasta kohti.


Jeltsin ylisti Venäjän asevoimia

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ylisti maansa asevoimia tiistaina perinteisen asevoimien päivän kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa Moskovassa. Jeltsinin mukaan kunnia, urheus ja epäitsekäs uhrautuminen ovat edelleen venäläisten sotilaiden tunnussanoja.

Sotilaiden äitien järjestön mukaan palvelusmotivaatio on Venäjän asevoimissa on kuitenkin alamaissa. Satojen asevelvollisten on kerrottu vuosittain päätyneen itsemurhaan ja monet ovat myös menehtyneet rajun simputuksen seurauksena.

Myöhemmin tiistaina Jeltsin kävi yhdessä pääministeri Jevgeni Primakovin kanssa laskemassa seppeleen Tuntemattoman sotilaan haudalle. Silminnäkijöiden mukaan viime aikoina paljon sairastellut presidentti liikkui jäykähkösti, mutta ilman suurempia ongelmia.


Kypros havittelee EU-jäsenyyttä

Kypros aikoo EU:n jäseneksi vuonna 2003. Mahdollisen jäsenyyden jarruksi voi kuitenkin muodostua saarivaltion kahtiajako Turkin ja Kreikan kesken.

Kypros on ollut jaettuna vuodesta 1974 lähtien, jolloin turkkilaiset tunkeutuivat saarelle ja valloittivat sen pohjoisosan. Joukot tulivat saarelle sen jälkeen, kun vallankaappaajat yrittivät liittää saaren Kreikkaan.

Kyproksen EU-jäsenyyden puolesta puhuva pääneuvottelija vakuuttaa, että maa tekee kaikkensa löytääkseen poliittisen sovun ennen jäsenyyden hakemista.


Estonian turmasta uusi selvitys

Kaksi Estonia-turman tutkintakomission jäsentä tekee uuden riippumattoman tutkimuksen selvittääkseen, miksi alus upposi niin nopeasti. Ruotsin radion Eko-ajankohtaistoimitus kertoi maanantaina, että uuden tutkimuksen tekevät ruotsalainen Mikael Huss ja suomalainen Tuomo Karppinen.

Uudessa tutkimuksessa selvitellään Estonian onnettomuuden tapahtumakulun loppuvaiheita. Ennen muuta halutaan ruotsalaisen uutistoimiston TT:n mukaan selvittää, miksi Estonia kallistuttuaan upposi niin nopeasti.

Huss ja Karppinen olivat jäseninä Estonian onnettomuuden kansainvälisessä tutkintakomissiossa.


Kiina raivaa maamiinat Vietnamin rajalta

Kiina raivaa kaikki maamiinansa Vietnamin rajalta tämän vuoden loppuun mennessä kertoi China Daily -päivälehti maanantaina.

Lehden mukaan sotilaat ovat jo raivanneet 66 500 miinaa 120 neliökilometrin alueelta osana suurta tierakennushanketta lounaisissa maakunnissa Yunnanissa ja Guangxissa Vietnamin rajalla.
- Kaikki miinat tullaan poistamaan raja-alueilta tänä vuonna, lehti siteerasi Kansan vapautusarmeijan yleisesikunnan upseeria.

Yunnaniin ja Guangxiin asetettiin vähintään 800 000 miinaa 1979 Kiinan ja Vietnamin rajasodassa. Kiina halusi rangaista Vietnamia, koska se oli joitakin kuukausia aiemmin hyökännyt Kambodzhaan.

Raja-alueen tierakennushankkeen tieltä on jo raivattu 280 000 miinaa. Peking on rahoittanut 5 000 kilometriä pitkän tien ja 1 500 kilometrin mittaisen piikkilanka-aidan rakentamisen raja-alueilla.


Unkari nostamassa Vojvodinan kysymyksen Kosovon rinnalle

Unkarin pääministeri Viktor Orban haluaa nostaa unkarilaisvähemmistön asuttaman Vojvodinan maakunnan ongelmat Kosovon varjosta ja hakea poliittista ratkaisua alueen autonomiasta käytävään kiistaan.

- Ehkä läntinen maailma on oppinut, että tällaisissa kysymyksissä on parempi ehtiä ennen kuin asiat kehittyvät konfliktin asteelle, Orban sanoi Duna -television haastattelussa myöhään sunnuntai-iltana.

Vojvodina kuuluu Serbiaan Jugoslavian liittotasavallan pohjoisosassa ja sen noin 2 miljoonasta asukkaasta vajaat 300 000 on etnisiä unkarilaisia.

Presidentti Slobodan Milosevic kumosi maakunnan laajan alueellisen autonomian 90-luvun alkuvuosina. Alue on perinteisesti ollut etnisesti hyvin kirjava, mutta Jugoslavian hajoamissodan vuoksi pääasiassa kroaatit mutta myös unkarilaiset ovat lähteneet kodeistaan ja tilalle on muuttanut Bosnian serbejä.

Viime kuukausina varsinkin Vojvodinan unkarilaisten poliittiset järjestöt ovat vaatineet alueellisen autonomian palauttamista. Myös alueen serbeissä on tahoja, jotka kannattavat osittaista irrottautumista Belgradin talutusnuorasta.


Sudanin presidentti myöntymässä etelän itsenäistymiseen

Sudan presidentti Omar Hassan al-Bashir sanoi viikonvaihteessa olevansa valmis myöntämään maan eteläosalle itsenäisyyden, jos näin voitaisiin lopettaa yli 15 vuotta kestänyt verinen sisällissota. Sodassa ovat vastakkain islamilainen pohjoinen ja pääosin kristittyjen ja luonnonuskontoja harjoittavien asuttama etelä.

Sudanin televisio kertoi lauantaina Bashirin ilmoittaneen näkemyksensä muutoksesta Qatarin televisiolle myöntämässään haastattelussa.
- Edellytykset maan yhtenäisyydelle ovat olemassa, mutta myös (pohjoisen ja etelän) eroaminen on mahdollista, Bashir sanoi.

- Jos eroaminen johtaa rauhaan, se on parempi vaihtoehto kuin yhtenäisyys ja sodan jatkuminen. Sisällissotaa on käyty vuodesta 1983 lähtien islamistisen hallituksen joukkojen ja etelän vapautusarmeijan välillä.

Sudan on Afrikan köyhimpiä maita, jossa yhdeksän ihmistä kymmenestä elää köyhyysrajan alapuolella. Sudanin suhteet muihin maihin ovat olleet vähäiset sen jälkeen kun islamilaista fundamentalismia edustava kenraali Bashir tuli vuonna 1989 valtaan sotilaskaappauksessa.

Koonnut: IA
25.2.1999


ULKOMAAT -SIVULLE