Esitys lopettaisi öljykasvien viljelyn Suomessa

Saksa esitti EU:n maataloudesta kompromissiesityksensä



Euroopan unionin maatalousministerit saivat torstaina käsiteltäväkseen kompromissiesityksen, jonka pohjalta Agenda 2000 -ratkaisuun sisältyvä maatalouspaketti yritetään sopia.


EU:n puheenjohtajamaan Saksan esittämä ensimmäinen kompromissiehdotus noudattaa pääosin komission viime vuonna esittämiä linjauksia. Esityksen kustannukset ylittävät kuitenkin komission ehdotuksen 4,3 miljardilla eurolla.

Esitykseen on myös tehty tarkennuksia, joita jäsenmaat ovat kahdenvälisissä neuvotteluissaan vaatineet.

Maatalousministeri Kalevi Hemilän (sit) mukaan esitys on kokonaisuudessaan askel oikeaan suuntaan ja siinä on mukana myös Suomen pitämiä asioita.

Siinä on kuitenkin vielä myös selviä puutteita, joihin neuvotteluissa on saatava muutoksia. Esityksessä mm. öljykasvien suoraa hehtaarikohtaista tukea vähennettäisiin vuosittain viljoille maksettavan suoran tuen tasolle. Myös kuivatustukea myönnettäisiin vain viljoille, mutta ei öljykasveille.

- Esityksen mukainen malli lopettaisi Suomesta öljykasvien viljelyn kokonaan, mitä Suomi ei voi hyväksyä, Hemilä arvioi Saksan välitysehdotusta. Suomessa viljellään öljykasveja noin 60 000 hehtaarilla, ja myös elintarviketeollisuus on osin riippuvainen kotimaisesta raaka-aineesta.

Toinen huomattava puute koskee Hemilän mukaan LFA eli luonnonhaittatukea, jonka osalta Suomi ei esityksen mukaan saisi vaatimuksiaan läpi.

- Mitään ei kuitenkaan ole vielä sovittu, vaan meidän on jatkettava ponnisteluja määrätietoisesti. Nyt tarvitaan kaikki poliittinen tuki myös kotimaassa, jotta Suomen vaatimukset saadaan täytettyä.

Kompromissiesityksessä naudanlihan hintaa laskettaisiin vaiheittain 25 prosenttia aiemmin esitetyn 30 prosentin sijasta. Maidon hintaa alennettaisiin 10-15 prosenttia. Komission esityksessä hinnanalennus oli 15 prosenttia. Viljan takuuhinta alenisi 20 prosenttia.

Neuvottelut jäivät yöhön

Maatalousministerit jatkavat neuvottelujaan perjantain vastaisena yönä. Suomi käy kahdenvälisiä neuvottelujaan komission ja Saksan edustajien kanssa noin kahden aikaan yöllä. Kolmelta alkaa varsinainen ministerineuvoston kokous.

Asetelmat maatalousneuvotteluissa ovat suurelta osin vielä varsin avoinna. Etenkään uudistusten rahoituksesta ei ole tehty virallisia esityksiä. Saksa on tällä viikolla tehnyt kaksi osittaista välitysesitystä, joista nyt on koottu kokonaispaketti.

Maatalousneuvostolla on huomiseen saakka aikaa tehdä maataloudesta oma esityksensä. Pääministerien on tarkoitus käsitellä muun Agendan ohella myös maatalousratkaisua perjantai-iltana huippukokouksessaan Bonnissa.

Mikäli maatalousneuvosto ei saa ratkaisua aikaan, asia jää valtiovarainministerien tai jäsenmaiden päämiesten päätettäväksi.

Eurooppa-neuvoston on määrä tehdä Agendasta päätökset 24.-25. maaliskuuta Berliinissä. Tällöin maatalousratkaisu tehtäisiin samalla kun Agenda 2000-ratkaisun muut päätökset rakenne- ja aluetuesta sekä itälaajentumisen rahoituksesta lyödään lukkoon.

MTK: Täysi korvaus yhä saamatta

Suomen maataloustuottajien keskusjärjestö MTK pitää Saksan esitystä täysin riittämättömänä. Esitys ei toisi Suomen maataloudelle täyttä korvausta hinnanalennuksista.

MTK:n mukaan mm. naudanlihan tuotannossa menetykset ovat vain kasvaneet komission esityksiin verrattuna ja ovat yhteensä yli 180 miljoonaa markkaa.

Maidontuotannon menetykset ovat samaa luokkaa kuin naudanlihan, jos maidon hinnanalennus on 15 prosenttia.

Suomelle luvatut maidon lisäkiintiöt on pyyhitty esityksestä kokonaan pois. Myös viljan kuivaustuki kattaisi vain runsaat puolet kuivatuskustannuksista.

Nurmisäilörehulle maksettavassa tuessa on MTK:n mukaan käyttämätöntä perusalaa vain 200 000 hehtaaria, vaikka säilörehua korjataan yli 300 000 hehtaarilta. Lisäksi ongelmana on, että nurmisäilörehun tuen ja laajaperäisyyslisän maksu samalle tilalle yhtaikaa ei onnistu.

Laajaperäisyyslisässä on MTK:n mielestä yhä liian tiukat laiduntamisvaatimukset.
- Öljykasvien ohella myös tärkkelysperuna on jätetty vastaavan tuen ulkopuolelle. Myöskään viitesatoon ei ole saatu korotusta, MTK luettelee tiedotteessaan.

MTK katsoo, että kompromissiesitykset toteutuessaan lisäisivät eriarvoisuutta Suomen eri alueiden ja eri tuotantosuuntien kesken. Mm. Etelä-Suomeen ei ole luvassa LFA-tukea.

Nurmisäilörehun tuki ja viljan kuivauskorvaukset puolestaan ovat Pohjois-Suomessa alemmat kuin Etelä-Suomessa.

STT-IA
26.2.1999


POLITIIKKA -SIVULLE