Mökkimurtojen saaliita päätyy kirpputoripöydille



Loma-asunnoista anastettua tavaraa on poliisin mukaan ryhdytty viime aikoina kauppaamaan kirpputoreilla. Murtoketjuja on talven aikana paljastunut varsinkin Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen kesämökkikunnista.


Viranomaiset arvelevat, että myyntimenetelmä on levinnyt ympäri maata, sillä tavaran markkinointi kirpputorin kautta on helppoa. Kirpputorien pitäjät eivät näytön puutteessa pysty asettamaan esteitä kaupankäynnille.

Käräjätuomari Hannu Vesto Tampereen käräjäoikeudesta kertoo, että huvilamurtojen oikeuskäsittelyt lisääntyivät syksyn ja talven aikana. Useissa tapauksissa jäljet näyttävät johtavan kirpputoreille tai osto- ja myyntiliikkeisiin.

Veston mukaan mikä hyvänsä ei kelpaa myyntiin. Mökeiltä viedäänkin hyvin valikoitua tavaraa.
- Vanha televisio, kodinkoneet tai vaatteet eivät kelpaa, vaan tavaralla täytyy olla pikkuisen antiikkiarvoa. Esimerkiksi kotimainen posliini käy hyvin kaupaksi.

Mökkivarkaat näyttävät Veston mukaan tässä mielessä hyvin valistuneilta. He eivät raahaa turhaa rojua murtopaikoilta.

Myynti suurissa kirpputorihalleissa on helppoa. Myyntipöydillä on vain jokin numero, jonka tilille kassa lyö rahat. Tavaraa ei tarvitse itse kaupitella.

Omistajatkin torikierrokselle

Mökkimurroista markkinoille lähtevä tavara ei ole rahallisesti kovin kallista. Sen sijaan esineillä saattaa olla tunnearvoja omistajilleen. Joissakin tapauksissa omistajat ovat muutama päivä murron jälkeen löytäneet lempiesineensä myyntipöydältä.

Komisario Mauri Erkkilä Kangasalan poliisista kertoo, että Kangasalla paljastui muutama viikko sitten varkaussarja, johon liittyi yli kymmenen huvilamurtoa Kangasalla ja saman verran Lempäälässä.

Murtosarjassa kadonnutta tavaraa saatiin aika paljon takaisin tamperelaisesta antiikkiliikkeestä. Osa on palautettu omistajilleen ja osa on vielä poliisin hallussa.

Erkkilän mukaan huviloilla säilytetään tavaraa, jolla on jo antiikkiarvoa. Esimerkiksi kotimaiset Arabian kalustot ovat haluttuja keräilyesineitä. Kangasalan ja Lempäälän murtojen tekijäksi paljastui yksi henkilö, joka oli hankkinut tavaraa myyntiin. Hän oli jonkin aikaa pidätettynä.

- Kirpputoreja on Tampereen seudulla niin valtavasti, että poliisin on vaikea käydä niitä kaikkia läpi. Omistajien pitäisi kiertää myyntipaikkoja tunnistamassa omia esineitään. Poliisi ei pysty niitä tunnistamaan ilman erikoistuntomerkkejä, Erkkilä harmittelee.

Ammattilaiselle helppoja keikkoja

Komisario Taisto Kuhlmanin mukaan Lahden seudulla poliisilla on vahva tuntuma, että kesämökkimurroissa kadonnutta tavaraa levitetään myös kirpputorien kautta.

Mökeiltä on järjestelmällisesti kerätty samantyyppistä tavaraa kuin on yleisesti tarjolla kirpputoreilla.

Arabian astiat olleet suosikkituotteena jo vuosikausia. Joissakin tapauksissa varkaalla on aikaa katsastaa astioiden pohjat ja valita arvoesineet.

Posliinin lisäksi talonpoikaisantiikki kiinnostaa. Kirnut, rukit, jopa isot kaapit ja pöydät katoavat herkemmin kuin muu kalustus.

Sähkötyökaluista kelpaavat erityisesti pienet laitteet porakoneet ja sahat, joissa ei ole yksilöivää valmistenumeroa.
- Jonnekin tavaran täytyy mennä. Poliisi ei ole halunnut tuoda kirpputorikytkösepäilyjä kovasti esiin, jottei koko elinkeinoa leimata, Kuhlman sanoo.

Omaisuuden merkkaus avuksi

Kirpputorit ovat Kuhlmanin mukaan ilmeisesti helpompia kuin osto- ja myyntiliikkeet, koska voi kaupata itse omalta pöydältä tai vain jättää tavaran myyntiin tietyllä numerolla.

Kirpputorien pitäjilläkään ei ole käytännön resursseja erottaa kuumaa tavaraa, vaikka vaarasta oltaisiin tietoisiakin.

- Joissakin tapauksissa on murtomiesten mukaan lähtenyt esine on todella löytynyt kirpputorilta. Tavallisesti kyse on siitä, että tavaran menettäjä on itse kiertänyt kirpputoreja ja havainnut omansa. Monesti löytyy täsmälleen samanlainen, mutta omistuksen näyttäminen ei onnistu.

Kuhlmanin mielestä omaisuuden merkkaaminen olisi tarpeen, vaikka esimerkiksi astioissa merkintätussin jälki ei säily pitkään. Lisäksi kannattaa painaa mieleen myös erikoiset yksityiskohdat, esimerkiksi pienet viat.

STT-IA
26.2.1999


AJASSA -SIVULLE