Oikeusasiamies arvostelee selvitystä poliisien sivutoimista ja rahankeruusta



Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja arvostelee jyrkin sanakääntein sisäministeriön asettaman työryhmän tammikuista selvitystä poliisien sivutoimista ja varainkeruusta.


Oikeusasiamiehen mielestä on vaikea välttyä epäilyiltä, että työryhmän tapa koota aineistoa selvitystä varten on ollut joko sattumanvarainen tai tarkoitushakuinen.

Lehtimaja hämmästelee myös mietinnön valikoivaa yksipuolisuutta ja eräiden merkittävien kysymysten sivuuttamista kokonaan.

Hyvää työryhmän mietinnössä Lehtimajan lausunnon mukaan on lähinnä se, että sisäministeriö oli katsonut tarpeelliseksi selvittää poliisin taloudellisia sidonnaisuuksia ja ottaa niihin kantaa.

- Mietinnöstä ei ilmene, miten yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja suhdetoiminta on käytännössä sovitettavissa yhteen poliisiin kohdistuvien erityisten puolueettomuusodotusten kanssa. Asia ei ole mielestäni aivan ongelmaton, kirjoittaa Lehtimaja.

Rajoituksia pohdittu liian suppeasti

Sisäministeriön työryhmän mielestä poliisin työskentelemistä esimerkiksi vahtimestarina ja myymäläetsivänä ei ole pidettävä suotavana. Työryhmä on sen sijaan jättänyt kokonaan pohtimatta poliisivirkamiehen toiminnan soveltuvuutta mm. politiikassa ja elinkeinoelämässä.

Lehtimaja on itse ottanut kantaa viime vuonna lääninpoliisineuvoksen sivutoimeen pankin hallituksen jäsenenä.

Aiempi oikeusasiamies Jacob Söderman oli katsonut, ettei poliisimiehen ollut sopivaa toimia sanomalehden oikeus- ja rikostoimittajana eikä paikallispoliisin edustajaa pitäisi nimetä sanomalehden pysyväksi paikalliseksi kirjeenvaihtajaksi.

Lehtimaja katsoi lääninpoliisineuvoksen tapauksessa, että kiinteä kytkös pankkiin voi olla omiaan kyseenalaistamaan poliisin puolueettomuutta ja toimintavapautta esimerkiksi talousrikoksia tutkittaessa.

- Pidän aihepiiriä koskevien eduskunnan oikeusasiamiehen kannanottojen totaalista huomiotta jättämistä outona, Lehtimaja hämmästelee.

Poliisi poliisi vapaallakin

Sisäministeriön työryhmä totesi, että poliisin yksityisen toiminnan on tapahduttava työajan ulkopuolella ja että poliisin virkarooli on pidettävä sivutoimista ja varainkeruusta erillään.

- Yleisö ei aina nähne suurta eroa siinä, onko poliisimies liikkeellä ammattijärjestönsä asialla vai virkansa puolesta.

Rahankeruun tai muun sellaisen kriteerinä ei voi olla pelkästään se, minkä instituution nimissä keräys juridisesti tapahtuu ja miten toiminta ajoittuu suhteessa virka-aikaan, Lehtimaja kirjoittaa.

Oikea suunta

Lehtimaja pitää kuitenkin arvostelustaan huolimatta työryhmän yksittäisiä suosituksia oikeansuuntaisina ja on tyytyväinen siitä, että selvityksen mukaan poliisin ulkopuolisilta saamat taloudelliset edut ovat vähäisiä.

- En pitäisi terveenä kehityksenä, jos poliisin pääasiallinen ansio koostuisi ylimääräisistä etuuksista, alennuksista tai erityispalveluista.

Mielestäni on tärkeää, että poliisimiehille maksetaan julkisista varoista kunnon palkka vaikeasta ja vaarallisesta, mutta koko yhteiskunnan kannalta tärkeästä työstä, eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja linjaa.

Lähinnä sisäministeriön poliisihallinnon korkeista virkamiehistä koostunut toimikunta asetettiin elokuussa ja se antoi mietintönsä jo tammikuussa.

Vähän ennen toimikunnan perustamista oli sisäministeriön rikosylitarkastaja Keijo Suuripää pidätetty virantoimituksesta ralliautoiluharrastukseensa liittyvien lahjusepäilyjen vuoksi. Suuripään asia on parhaillaan syyteharkinnassa.

STT-IA
3.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE