Seksuaalinen valta miehistä kaikissa kulttuureissa



Ihmisillä oleva yhteiskunnallinen status ja valta vaikuttavat eniten siihen, kuinka vapaa hän on seksuaalisesti. Vallalla tarkoitetaan valtaa esimerkiksi taloudessa, kasvatuksessa, uskonnossa ja perheessä.


Professori Ilsa Lottesin mukaan miehillä on ollut naisia enemmän seksuaalista valtaa kaikissa kulttuureissa kautta historian. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että miehet ovat pitäneet yllä myös poliittista, taloudellista ja sosiaalista valtaa.

- Historiallisesti ja ylikulttuurisesti on ollut olemassa seksuaalisuuden kaksoisnormisto, joka on antanut miehille enemmän mahdollisuuksia nauttia seksuaalisuudestaan kuin naisille, kertoo Lottes, joka työskentelee professorina Baltimoren yliopistossa USA:ssa.

Lottesin mukaan ei ole olemassa luonnollista tai universaalia seksuaalisuutta, sillä seksuaalinen käyttäytyminen ja asenteet vaihtelevat huomattavasti eri kulttuurien välillä. Jokainen yhteiskunta muokkaa ja säätelee seksuaalista käyttäytymistä ja seksuaalisuuteen liittyviä uskomuksia.

Lottes toi esille näkemyksiään Helsingissä järjestetyssä Seksuaalisuus ja kulttuuri- seminaarissa, joka oli suunnattu erityisesti sosiaali-, terveys- ja opetusalan ammattilaisille.

Magia avuksi naisten seksuaaliongelmiin

- Suomalaisessa maalaiselämässä 1800-luvulla seksuaalisuus liittyi läheisesti magiaan. Naisten omassa magiassa seksuaalisuutta pidettiin positiivisena asiana, miehen ja vaimon yhdistäjänä, kertoi filosofian tohtori Laura Stark-Arola seminaarissa.

Koska avioliitto oli tuolloin useimman naisen päämäärä, ovat loitsuissa ja riiteissä ilmenevät seksuaaliset käsitteet aina kytketty avioliittoon.

Laajimmin Suomessa levinnyt riitti oli lemmenkylvetysriitti, joka tehtiin nuorille naisille saunassa. Riitin tarkoitus oli estää heitä jäämästä vanhoiksi piioiksi.

Myös häiden jälkeiseen elämään liittyi magiaa, joka kohdistui tuoreen avioparin seksuaalielämän sujuvuuteen. Näitä olivat varausriitit ja parannusriitit.

- Yksi eksoottisimmista riiteistä oli vaginan kutistus. Heti synnytyksen jälkeen kätilö otti kiven kiukaalta ja laittoi sen synnyttäjän vaginaan ja luki loitsun. Tarkoitus oli, että vagina kutistuisi entiselleen. Riitin tarkoitus oli varmistaa intohimo miehen ja naisen välille heti synnytyksen jälkeen, jatkoi Stark-Arola.

1800-luvulla uskottiin, että naisten sukupuolielimissä oli kätkettyä maagista voimaa, joka sekä suojelee että vahingoittaa. Tuota voimaa miehet pelkäsivät.

STT-IA
19.2.1999


AJASSA -SIVULLE