STTK: Puolueiden työelämäkannanotot heppoisesti valmisteltuja



Toimihenkilökeskusjärjestö STTK arvostelee puolueita heppoisesti valmistelluista kannanotoista työelämän kysymyksiin. Äänestyspäätöstään pohtivan palkansaajan on vaikea saada selkoa puolueiden näkemyksistä, vaikka eduskunta lainsäädännön kautta ohjaakin työelämää.


STTK julkisti maanantaina selvityksensä neljän keskeisen puolueen, SDP:n, kokoomuksen, keskustan ja vasemmistoliiton työelämänäkemyksistä. Vihreiltä ei yhteenvedon laatimiseen mennessä ollut tarjolla kannanottoja työelämäkysymyksiin.

Työelämää koskevat vaaliohjelmat on pääsihteeri Seppo Junttilan mukaan osin tehty "suurella ammattitaidottomuudella".

Ainoa laaja ja perusteellisesti tehty esitys löytyy keskustalta, jonka työreformin STTK kuitenkin tyrmää.

- SDP:llä ei ole kokoavaa ohjelmaa, kokoomuksen parin liuskan mittainen vaaliohjelma on kovin yleinen, vasemmistoliiton kannanotot ovat kahdessa esitteessä, luetteli STTK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiamies Leila Kurki.

Vaalijulkaisujen niukkaa antia onkin täydennetty aiemmin julkaistulla aineistoilla ja puoluejohtajien puheenvuoroilla.

Yleissitovuus myllerryksessä

SDP, vasemmistoliitto ja kokoomus ovat valmiit jatkamaan kolmikantayhteistyötä työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kesken. Keskusta näkee kolmikannan ennemmin vastapoolina eduskunnalle.

SDP ja vasemmistoliitto tukeutuvat työehtojen vähimmäisturvassa työehtosopimusten yleissitovuuteen. Vasemmistoliitto tulkitsisi STTK:n tapaan alan yleisimmän työehtosopimuksen yleissitovaksi.

Keskusta sallisi sekä lain että työehtosopimusten määräysten sivuuttamisen työpaikkatason sopimuksin. Kokoomus vaatii myös järjestäytymättömien työantajien ja palkansaajien etujen turvaamista.

- Puolueiden piirissä ei ole ymmärretty, mikä muutos työmarkkinoilla on tapahtunut yleissitovuuden osalta, arvioi STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung (SDP).

Hän muistutti, että Suomessa ei ole säädelty minimipalkkoja lailla. Perusolettamus on ollut, että kaikilla aloilla on yleissitova työehtosopimus.

Nyt meillä on jo useita aloja, joilla ei olemassa minimiturvasäännöksiä, kun alan yrityksiä on pilkottu ja yritykset ovat eronneet työnantajaliitoista. Swanljung viittasi mm. tuoreisiin kiistoihin kuljetusalan työehtosopimuksen yleissitovuudesta.

Myös atk-ala on tyypillinen järjestäytymättömien yritysten ja työntekijöiden ala.

Määräaikaiset unohdettu

Erityisesti nuorista yhä suurempi osa paiskii töitä ns. epätyypillisissä työsuhteissa. Kurki totesi olevansa pettynyt puolueiden näkemyksiin siitä, miten esimerkiksi määräaikaisesta sopimuksesta toiseen siirtyvien asemaa voitaisiin kohentaa.

Mm. kokoomuksen vaaliohjelmista ei löydy lainkaan mainintaa epätyypillisistä työsuhteista.

Työllisyyden hoidossa puolueet näyttävät luottavan pitkälti talouspolitiikan ja veropolitiikan keinoihin. STTK hakisi myös alakohtaisia työllisyysohjelmia, joilla voitaisiin löytää uusia työvoima- ja työaikapolitiikan ja elinikäisen oppimisen alakohtaisia sovellutuksia.

SDP ajaa aktivoivaa työlinjaa ja täystyöllisyystavoitetta. Kokoomus luottaa pitkälti pk-yritysten työllistävyyteen. Keskustan työllisyystoimet pohjautuvat STTK:n mukaan veropolitiikkaan ja paikalliseen sopimiseen. Vasemmistoliitto kannattaa työn kierrätystä ja kansalaispalkkamallia.

STTK on vaatinut koulutusvakuutuksen kolmannen vaiheen toteuttamista, mikä mahdollistaisi työssäolevien omatoimisen opiskelun. Vertailluista puolueista sitä esittävät SDP ja vasemmistoliitto.

Kansainvälistymisestä ja talouden avautumisesta huolimatta vain vasemmistoliitolla on puolueena konkreettisia näkemyksiä globalisaatiosta: maailmankauppaan on saatava ekologiset ja sosiaaliset minimisäännökset.

Vihreät moittivat STTK:ta - työelämäkantoja löytyy

Vihreät torjuvat STTK:n arvion, jonka mukaan puolueelta puuttuisivat työelämäkysymyksiin liittyvät kannanotot. Vihreiden puoluesihteeri Ari Heikkinen huomauttaa, että puolue on hyväksynyt sekä periaateohjelman ja useita aihetta sivuavia kannanottoja.

Vihreiden työelämäohjelman perusteita on vihreä verouudistus, eli työn verotuksen alentaminen ja varojen kerääminen ympäristöveroilla. Vihreät kannattavat myös työn jakamista ja työajan lyhentämistä sekä toimeentulotuen ja työmarkkinatuen korvaamista perustulolla.

STT-IA
26.2.1999


POLITIIKKA -SIVULLE