Kiina torjui YK:n rauhanturvatyön jatkumisen Makedoniassa

Taiwan syytti Kiinaa YK:n nöyryyttämisestä



Taiwan syytti perjantaina Kiinaa YK:n nöyryyttämisestä ja vallan väärinkäytöstä. Myös muut maat ovat arvostelleet Kiinaa, joka esti YK:n turvallisuusneuvostossa torstaina rauhanturvaajien toimikauden jatkamisen Makedoniassa.


Taiwanin ulkoministeri Roy Wu sanoi myös Kiinan käyttäytymisen olevan osoitus sen ylivalta-asennoitumisesta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan puolestaan arveli, että Makedonian kysymyksessä tarvitaan nyt uutta lähestymistapaa.

Kiina käytti veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa ja torjui pääsihteeri Annanin esityksen Makedoniassa olevien YK:n Unpredep-joukkojen toimikauden jatkamisesta.

Kolmetoista maata kannatti turvallisuusneuvostossa toimikauden jatkamista, kun taas Venäjä pidättyi äänestyksestä.

Pääsihteeri Annan ei esittänyt syntyneeseen tilanteeseen mitään varsinaista ratkaisua, vaan toivoi asian selvittämistä Makedonian ja sen naapureiden kesken. Hänen mukaansa rauha pitäisi turvata yhteistyössä alueellisten järjestöjen kanssa.

NATO ottaa YK-joukot johtoonsa?

Tällaisia ovat sotilasliitto NATO sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ.

Makedoniassa on tällä hetkellä 1 100 rauhanturvaajaa, joista 640 on Suomesta ja muista Pohjoismaista. Mukana on myös Yhdysvaltain joukkoja. YK-joukkojen nykyinen toimikausi päättyy sunnuntaina.

Diplomaattipiireissä arveltiin, että NATO ottaa ehkä johtoonsa Makedonian YK-joukot. YK lähetti rauhanturvaajia Makedoniaan estääkseen levottomuuksien leviämisen maahan muista entisen Jugoslavian osista.

Makedonia on Euroopan köyhimpiä maita. Tällä viikolla Makedonian hallitus ilmoitti, että Taiwan oli luvannut maiden solmittua diplomaattisuhteet investoida Makedoniaan 1,5 miljardia dollaria.

Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh sanoi Ruotsin valittavan syvästi sitä, että Kiina käytti asiassa veto-oikeuttaan. Lindhin mukaan YK-operaatio on tärkeä paitsi Makedonian myös koko Balkanin vakaudelle.

Kanadan YK-suurlähettiläs Robert Fowler sanoi Kiinan esiintymistä "sopimattomaksi". Kiina käytti veto-oikeuttaan myös 1997, kun turvallisuusneuvostossa käsiteltiin YK:n rauhanturvaajien lähettämistä Guatemalaan. Kiina luopui vastustuksestaan, kun Guatemala lupasi lakata tukemasta Taiwanin pääsyä YK:n jäseneksi.

STT-IA
26.2.1999


ULKOMAAT -SIVULLE