EU:n komissio kannattaa yhä verottoman myynnin poistamista



Euroopan komissio on yhä sitä mieltä, että verottoman myynnin on loputtava EU-alueella suunnitelmien mukaisesti 1. heinäkuuta.


Komission edustaja sanoi maanantaina, että komissio on jo selvittänyt verottoman myynnin poistamisen vaikutukset työllisyyteen kuten EU:n Wienissä joulukuussa pidetty huippukokous sen velvoitti.

Pari viikkoa sitten julkaistun raportin mukaan Euroopan työllisyystilanne ei oleellisesti paranisi, jos verottomalle myynnille annettaisiin jatkoaikaa.

Tämä merkitsee, ettei komissio suunnittele uutta selvitystä, vaikka Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ehdottikin EU:n epävirallisessa huippukokouksessa Bonnissa perjantaina, että verottoman myynnin annettaisiin jatkua vielä 2,5-3 vuotta.

Saksan esittämän ja mm. Britannian tukeman ehdotuksen mukaan alkoholi- ja tupakkatuotteille määrättäisiin aluksi vain arvonlisävero. Valmistevero määrättäisiin niille vasta vuoden 2001 lopulla tai vuoden 2002 kesäkuun lopussa.

Ehdotuksen taustana on, että 1. heinäkuuta voimaan tulevaa verotusjärjestelmää olisi vaikea soveltaa käytännössä, koska eri tuotteiden valmisteveroa olisi muutettava lauttamatkojen aikana sen mukaan, minkä maan aluevesillä liikutaan.

Tanska kiivain vastustaja

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) sanoi Bonnin huippukokouksessa, ettei Suomi ole vielä ottanut kantaa Saksan ehdotukseen.

Tanska on ollut verottoman myynnin pidennyksen kiivaimpia vastustajia. Maan talousministeriä Marianne Jelvediä arvosteltiin kuitenkin Tanskassa viikonvaihteessa siitä, että hän vastusti pidennystä.

Arvostelijoiden mukaan ei ole Tanskan edun mukaista ärsyttää Saksan, Ranskan ja Britannian kaltaisia suuria maita vastustamalla itsepintaisesti verottoman myynnin jatkamista.

- Me emme halua, että Tanskan sooloilu heikentää maamme asemaa muissa EU-kysymyksissä, sanoi suurimman oppositiopuolueen venstren puheenjohtaja Anders Fogh Rasmussen uutistoimisto Ritzaun mukaan.

EU:n talous- ja valtiovarainministerit käsittelevät verotonta myyntiä Brysselissä 15. maaliskuuta. Jo tehdyn lopettamispäätöksen purkamiseen tarvitaan kaikkien jäsenmaiden yksimielisyys.

STT-IA
5.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE