Aho: "Sähköjänikseksi emme aio ryhtyä"

Hallitukseen pyrkivä keskusta vaatii todellisia neuvotteluja



Oppositiossa viime vaalikauden ollut keskusta pyrkii tosimielellä uuteen hallitukseen ja vaatii, että kaikki vaihtoehdot hallituksen pohjasta selvitetään pian alkavissa neuvotteluissa.


Puheenjohtaja Esko Aho korosti torstaina, että hallituksen muodostamiseksi on nyt useita eri vaihtoehtoja. Keskusta lähtee Ahon mukaan hallitusneuvotteluihin vakavalla mielellä ja edellyttää samaa asennetta myös muilta puolueilta.

- Miksikään sähköjänikseksi keskusta ei hallitusneuvotteluissa aio ryhtyä, hän sanoi.

Aho viittasi edellisiin vuoden 1995 hallitusneuvotteluihin, joiden jälkeen keskusta jäi oppositiopuolueeksi.
- Mitään todellisia neuvotteluja ei käyty, vaan sosiaalidemokraatit valitsivat suoraan yhteistyön kokoomuksen kanssa, Aho sanoi.

Puheella sähköjäniksestä Aho tarkoitti sitä, että keskustaa "juoksutettaisiin hallitusneuvotteluissa joidenkin toisten rinnalla vain siinä tarkoituksessa, että vaikutettaisiin ratkaisujen sisältöön, joissa me emme ole mukana".

Keskustan puoluehallitus arvioi torstaina eduskuntavaalien tulosta ja edessä olevia hallitusneuvotteluja. Keskusta ei saavuttanut tavoittelemaansa suurimman puolueen asemaa, vaan hävisi kilvan niukasti SDP:lle.

Odotuksilleen hallituspohjan uudistamiseksi keskusta hakee tukea eduskuntavaalien tuloksesta.

Aho tulkitsi, että SDP:ssä koettu tappio panee miettimään politiikan suuntaa, ja samalla kokoomuksessa esitetään "kovia vaatimuksia politiikan reivaamiseksi entistä enemmän oikealle".

- Kyllä tämä tietysti luo aika uuden tilanteen ja uuden asetelman verrattuna vuoteen 1995. Se saa meidät lähtemään siitä, että me ainakin tässä vaiheessa otetaan vakavasti puheet siitä, että nyt käydään todelliset neuvottelut. Jos sitten tilanne muuttuu, niin teemme siitä kyllä omat johtopäätökset.

"Sinipunan jatko ei itsestäänselvää"

Varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen huomautti kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että muunlaiset hallitusvaihtoehdot kuin nykyinen vastaisivat paremmin eduskuntavaalien tulosta.
- Olennaista on, että ei ole itsestään selvää, että sinipuna jatkaa, Kääriäinen totesi.

Ahon mielestä asetelma vaalien jälkeen ei ole niin yksinkertainen kuin on annettu ymmärtää.
- Mikä on se tehtävä, jonka varaan uusi sinipuna nyt rakennettaisiin, hän kyseli.

Aho lisäsi esimerkkinä erilaisista vaihtoehdoista, että vuonna 1991 porvarihallituksen muodostaneilla puolueilla on nyt eduskunnassa kolme paikkaa enemmän kuin niillä oli silloin.

Hän ei halunnut sanoa, mikä hallituspohja olisi keskustalle mieluisin. Ahon mielestä ensin on katsottava, mitä muut puolueet sanovat keskustalle tärkeistä asioista kuten työllisyyden parantamisesta, alueellisen tasapainon lisäämisestä ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteuttamisesta.

Puoluehallitus otti Ahon mukaan vaalin tuloksen "varsin tyytyväisin mielin". Mieliä jäivät kaihertamaan vain "kultamitalin" niukka menetys SDP:lle sekä eräät pettymyksen tuottaneet vaaliliitot.

Ahoa kiinnostaa myös puhemiehen tehtävä

Aho perusteli vielä myös keskustan vaatimusta saada eduskunnan puhemiehen paikka. Ahon mukaan se olisi loogista, koska keskustalla on toiseksi suurin ryhmä ja suurimman puolueen puheenjohtajaa ei voida valita, koska tämä on pääministeri.

Jonkin muun SDP:n edustajan valitseminen puhemieheksi olisi Ahon mielestä taas omituista, koska presidentti, pääministeri ja puhemies olisivat kaikki sosiaalidemokraatteja tilanteessa, jossa SDP on kärsinyt "yhden historiansa suurimmista vaalitappioista".

Kysymykseen kiinnostaako puhemiehen tehtävä Ahoa itseään, hän vastasi, että "ei se ole poissuljettu".

STT-MH
26.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE