Teollisuuden henkilöstö tehtaili aloitteita entistä innokkaammin



Teollisuuden henkilöstö laatii entistä vilkkaammin aloitteita työpaikkansa kehittämiseksi, ilmenee Johtamistaidon Opiston selvityksestä.


Kyselyyn vastanneilla toimipaikoilla tehtiin viime vuonna keskimäärin 69,5 aloitetta sataa henkilöä kohden, kun määrä edellisenä vuonna oli vain 45,1.

Yritysten koko henkilöstöstä runsas viidennes ja toimihenkilöistä runsas kymmenes oli osallistunut aloitteiden tekoon joko yksin tai ryhmässä.

Eniten aloitteita tehtiin viime vuonna Nokian Renkailla, jossa niitä kirjattiin 1 165 kappaletta sataa henkeä kohti. Valmet Automotivella lukema oli 718 ja lahtelaisessa Halton Oy:ssä 487.

Aktiivisesti aloitteita tekevää henkilöstöä oli myös Patria Vehiclesillä, Kemira Agron Harjavallan tehtailla ja Espoon tutkimuslaitoksessa, Valtran Suolahden traktoritehtaalla, ABB Fläkt Oy:n Kanavat-yksikössä Turussa sekä Rautaruukki Steelin Kankaanpään ja Raahen tuotantolaitoksilla.

Kaiken kaikkiaan aloitteiden määrä on JOT:n selvitysten perusteella tämän vuosikymmenen aikana kolminkertaistunut.

JTO tutki aloitetoiminnan vilkkautta nyt yhdeksättä kertaa. Kysely postitettiin niihin teollisuusyrityksiin, joissa henkilöstön aloitteita tiedetään käytettävän osana yrityksen kehittämistä.

Yhteensä kyselyyn vastasi 179 toimipaikkaa, jotka työllistivät viime vuoden lopussa viidenneksen teollisuuden henkilöstöstä, yhteensä runsaat 83 000 työntekijää.

Kaksi kolmesta aloitteesta palkittiin

Aloitetoimikunnat tai muut päätöksentekijät palkitsivat käsitellyistä aloitteista liki kaksi kolmannesta eli 63,8 prosenttia.

Maksettujen palkkioiden suuruus laski jonkin verran edellisvuodesta. Keskimäärin aloitteista maksettiin viime vuonna 565 markan palkkio, kun edellisvuoden keskimäärä oli 659 markkaa.

Kaikkein tuottavimpien aloitteiden tekijät palkittiin kuitenkin jopa satojentuhansien markkojen palkkioilla. Suurimmat vastauksissa mainitut yksittäiset palkkiosummat olivat 595 000, 253 126 ja 173 111 markkaa.

Aloitepalkkioiden avulla yritykset katsoivat mm. voineensa lyhentää läpimenoaikoja. Tunnustukseksi ja kannustukseksi tarkoitettujen palkkioiden keskisumma vastanneissa yrityksissä oli 93 markkaa, kun se vuotta aiemmin oli 139 markkaa.

Vastauksista ilmeni myös, että aloitteiden tekoa ja käsittelyä on siirretty edelleen entistä enemmän linjaorganisaatioon. Esimerkkeinä tästä mainittiin JP- eli jatkuvan parantamisen ehdotukset, pika-aloitteet ja osastokäsittelyt.

Henkilöstöä oli houkuteltu aloitteiden tekoon myös erilaisten kampanjoiden, kilpailujen ja tiedottamisen avulla.

STT-MH
26.3.1999


TALOUS -SIVULLE