Kansanedustajien valtakirjat tarkistettiin



Uuden eduskunnan jäsenet aloittivat maanantaina työnsä esittämällä valtakirjansa oikeuskansleri Paavo Nikulan tarkastettavaksi. Vain kuuden kansanedustajan kelpoisuuden toteaminen siirtyi tuonnemmaksi.


Valtakirjat katsottiin aakkosjärjestyksestä alkaen Helsingin vaalipiiristä. Poikkeuksena oli olkapääleikkauksesta toipuva Ville Itälä (kok.), joka päästettiin vuoroon ensimmäisenä.

Helsingin kansanedustajajonon kärjessä ollut Esko Aho (kesk.) sanoi valtakirjan tuntuvan nyt yhtä painavalta kuin ensimmäistä kertaa taloon tullessaan. Hän muistutti sen tulleen nyt uudesta vaalipiiristä, joka ei ole keskustalle niitä helpoimpia.

Valtakunnan ääniharava, valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ei havainnut äänimäärän painoa omassa "lepsukassa" valtakirjassaan.

Lipponen paikalla ilman valtakirjaa

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) saapui paikalle Pirkanmaan ja Kymen kansanedustajien välisessä raossa ilman valtakirjaa kättelemään Nikulan. Suhteilla ei kuitenkaan päässyt kansanedustajaksi, joten Lipponen joutui palaamaan takaisin Nikulan eteen näyttämään paikalle jo valmiiksi toimitetun valtakirjansa.

Toimittajille aurinkoisesti hymyillyt Lipponen arvioi joutuvansa tekemään päätöksen, ottaako yrmyn ilmeen vai ei. Hän epäili sen olevan kuitenkin samantekevää, koska ilmettä kuitenkin pidetään yrmynä.

Paavo Väyrysen (kesk.) tämänkertainen kansanedustajakausi jää varsin lyhyeksi. Väyrynen riensi lähes suoraan tarkastustilaisuudesta allekirjoittamaan ilmoituksen, jossa hän kertoo jatkavansa europarlamentissa.

Eduskuntaan hän tulee vain siinä tapauksessa, että tasavallan presidentti kutsuu hänet ulkoministeriksi tai äänet eivät riitä uudelleenvalintaan kesäkuun EU-vaaleissa. Väyrynen totesi, ettei hänen toiveensa ulkoministerin salkusta voi toteutua keskustan jäätyä toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Myös Mirja Ryynänen (kesk.) jatkaa EU-parlamentissa kesään saakka. Väyrysen ja Ryynäsen varamiehet Tero Mölsä ja Markku Rossi eivät pääse vielä tiistaina valitsemaan puhemiehiä, koska vahdinvaihto voi tapahtua muodollisuuksien vuoksi aikaisintaan vasta keskiviikkona valtiopäivien avajaisten jälkeen pidettävässä istunnossa.

Neittaanmäki omalla linjalla

Nuorin kansanedustaja, 24-vuotias Petri Neittaanmäki (kesk.) kiisti olevansa eduskunnassa Väyrysen mies, vaikka on toiminut tämän avustajana.

Neittaanmäki vakuutti toimivansa omalla linjallaan. Hän toivoi varajäsenyyttä ulkoasiainvaliokunnasta ja varsinaista paikkaa perustus- tai puolustusvaliokunnasta.

Saman ryhmän ensikertalaisiin kuuluva Tanja Karpela piti valtakirjaansa suurena luottamuksen osoituksena äänestäjiltä, koska jokainen ääni on ollut antajansa ainoa. Karpela kaipaa ensisijaisesti paikkaa sivistysvaliokunnasta.

Vielä runsas vuosi sitten vihreiden kansanedustajana vaikuttanut Nikula joutui kysymään henkilöystodistusta vihreiden edustajista vain Meri Kukka Forsiukselta. Nikula kiitteli tilaisuuden tunnelmaa hyväksi ja totesi kaikkien papereiden olleen kunnossa.

Puhemies Riitta Uosukainen (kok.) vakuutti jatkavansa mieluusti puhemiehistössä, jos näin sallitaan. Hän kertoi kuitenkin siivonneensa puhemiehen huoneen omista tavaroistaan.

Kokemusta edusti vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä, joka tarkistutti valtakirjansa nyt seitsemännen kerran. Tennilä sanoi lähtevänsä uudelle kaudelle työmaatunnelmissa ja pitävänsä tärkeänä puolueensa vaaliohjelman toteuttamista.

STT-IA
29.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE