Ristiriitaisia reaktioita maailmalla NATO:n ilmaiskuista



NATO:n ilmaiskut Jugoslaviaan on otettu vastaan maailmalla monin eri tavoin.


Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmaisi torstaina kannatuksensa NATO:n ilmaiskuille sanoen"toisinaan rauhan saavuttamiseksi tarvitaan voimankäyttöä".
- Ymmärrämme amerikkalaisten syyt toimiinsa. Me kaikki toivomme niiden tuovan rauhan, Netanjahu sanoi.

Netanjahu käyttää samaa argumenttia perustellessaan kovan linjan politiikkaansa Palestiinan kysymyksessä.

Etelä-Afrikan hallitus tuomitsi torstaina NATO:n iskut. Maan hallitus sanoi iskujen olevan ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa.
- Etelä-Afrikan hallitus haluaisi korostaa tarvetta ratkaista ongelmat rauhanomaisin keinoin.

Hallitus korostaa YK:n turvallisuusneuvoston ensisijaista vastuuta kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitäjänä, maan ulkoministeri sanoi.

Muslimimaatkin suhtautuvat eri tavoin ilmaiskuihin

Jotkut muslimimaat ovat varovaisesti kannattaneet ilmaiskuja, mutta Irak, joka itse on lännen ilmaiskujen kohteena, tuomitsi ne.

- Näitä iskuja ei kansainvälinen oikeus laillista ja ne ovat vastaus Yhdysvaltojen, joka on vastuussa väkivallasta ja murhasta maailmassa, johtamien suurten valtioiden suunnitelmille ja haaveille, sanoi Irakin edustaja.

Irakilaiset arvelivat, että mikäli NATO:n iskut epäonnistuvat Jugoslavian kohdalla, Yhdysvallat arvioisi uudelleen tarvetta voiman käyttöön Irakia vastaan.

Monissa muslimimaissa vallitsi tunnelma, että Serbit, jotka nähdään muslimien sortajina Bosniassa, saavat nyt viimeinkin mitä ansaitsevat NATO:n ilmaiskujen kohteena ollessaan.

- Me taputamme tälle iskulle serbejä vastaan, jotka ovat teurastaneet muslimiveljiämme Kosovossa ja viime aikoina Bosniassa, sanoi marokkolainen insinööri Mohamed Ibrahim.

Arabiliitto ja Egypti ilmaisivat torstaina Jugoslavian olevan vastuussa ilmaiskuista, koska se kieltäytyi hyväksymästä Kosovon rauhansopimusta.

- Ilmaiskut ovat seurausta serbijoukkojen toimista Kosovon albaaniasukkaita kohtaan ja serbien kieltäydyttyä allekirjoittamasta rauhansopimusta, jonka albaanit allekirjoittivat Rambouillet'ssa Ranskassa, sanoi Arabiliiton edustaja Talaat Hamed.

- Ihmisoikeuksien rikkomukset Kosovossa olivat äärimmäisen vakavia, epäoikeudenmukaisia eivätkä ole hyväksyttäviä, sanoi Egyptin ulkoministeri Amr Mussa.

Jordanialaiset pääkirjoitukset eivät osoittaneet ymmärrystä serbeille, mutta ilmaisivat epäluuloa NATO:n iskujen motiiveja ja ajoitusta kohtaan.

Libyan johtaja Muammar Gaddafi tuomitsi ilmaiskut torstaina ja vaati niiden lopettamista vedoten iskujen laittomuuteen.
- Nämä sotilastoimet uhkaavat rauhaa Välimerellä ja Euroopassa ja täytyisi kiireesti toimia niiden lopettamiseksi, hän sanoi.

Gaddafi on lähettänyt monien maiden päämiehille viestin, jossa hän pyytää heitä puuttumaan asiaan.

NATO:n ainoa muslimijäsen Turkki ilmoitti ottaneensa vastaan yli 1 700 Kosovon albaanipakolaista viimeisten neljän päivän aikana.

Pakistanin mukaan YK on epäonnistunut tehtävässään ratkaista Kosovon kriisi. Pakistan vertasi tilannetta sen omaan 50 vuotta jatkuneeseen kiistaan Intian kanssa Kasmirin hallinnosta.

Intia ja Kiina tuomitsevat NATO:n toimet

Intia peräsi kaikenlaisten sotatoimien lopettamisen Jugoslaviaa vastaan ja sanoi NATO:n ilmaiskujen vahingoittavan YK:n peruskirjaa.

Intian mukaan iskut ovat myös puuttumista maan sisäisiin asioihin. "Ilman YK:n turvallisuusneuvoston siunausta tämänkaltaiset yksipuoliset toimet aliarvioivat vakavasti koko YK-järjestelmän arvovaltaa", ulkoministerin torstaina julkaisemassa lausunnossa sanotaan.

Intia on jo aiemmin ilmaissut huolensa konfliktin leviämisestä.

Kiinan presidentin Jiang Zeminin mukaan tilanne Balkanilla vaikeutuu, jos Kosovon kriisiin ei löydetä poliittista ratkaisua. Kiina on jyrkästi tuominnut NATO:n iskut Jugoslaviaan ja vaatii niiden välitöntä lopettamista.

Kiina kritisoi erityisesti Yhdysvaltoja ja varoitti tarkentamattomista vakavista seurauksista, jos hyökkäykset jatkuisivat.

Uudet NATO:n jäsenet Tsekki, Unkari ja Puola varovasti kannattavat NATO:n ilmaiskuja.

STT-IA
26.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE