Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Paasilinna: Työllisyys kuntoon ennen EU:n laajentamista

Europarlamentaarikko Reino Paasilinna (sd.) katsoo, että EU-maiden työllisyys on saatava kuntoon ennen unionin laajentumista itään. Tämä siirtää uusien maiden pääsyn jäseneksi vuoden 2006 jälkeiseen aikaan.

- Yli 10 prosentin työttömyys jäytää pohjaa kaikilta rakenteilta, mukaan luettuna euro ja yhteiskunnallinen vakaus. Itälaajentuminen ei onnistu suurtyöttömyyden ja sosiaalisen epävakauden oloissa, Paasilinna totesi Tampereella sunnuntaina.

Hän huomautti tuoreen Agenda-rahoitusuudistuksen nojaavan optimistisiin kasvuodotuksiin. Jos ne pettävät, Agenda ei yksin tee itälaajentumista mahdolliseksi.
- Emme voi avustaa samanaikaisesti etelää ja itää.


Siimestä ja Vokkolaista esitetään ministereiksi

Vasemmistoliiton Kuopion piirijärjestön mielestä puolueen ministereiksi pitäisi valita puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ja varapuheenjohtaja Jorma Vokkolainen, jos vasemmistoliitto osallistuu seuraavaan hallitukseen.

Piirijärjestön mielestä Siimeksen asema on luonnostaan selvä. Vokkolaisen etuna pidetään hyvää työelämän ja ammattiyhdistysliikkeen tuntemusta. Piirijärjestö katsoo Vokkolaisen toimineen vahvasti myös tasapuolisen alueellisen kehityksen puolesta.

Kuopion piiri otti sunnuntaina kantaa myös presidentin vaaliin. Piirin mielestä vasemmistoliiton ei pidä asettaa ensi vuonna käytävään vaaliin omaa ehdokasta.

Sen sijaan tuki pitäisi keskittää ehdokkaalle, joka parhaiten vastaa vasemmistoliiton arvomaailmaa ja tukee Suomen nykyistä liittoutumattomuuteen tukeutuvaa ulkopoliittista linjaa ja jonka taakse on saatavissa laaja yhteiskunnallinen tuki.

Ministerikysymyksessä piirikokous oli yksimielinen, mutta presidenttiehdokasta koskenut kannanotto syntyi äänin 15-11. Vähemmistöön jäänyt osapuoli ei olisi halunnut vielä ottaa kantaa asiaan.


Anttila: Laaja yksimielisyys edisti hyvää Agenda-ratkaisua

Keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan mukaan pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ansaitsee reilun tunnustuksen Agenda-ratkaisusta Berliinin huippukokouksessa.

Anttila muistuttaa Suomen tavoitteista olleen laaja kansallinen yksimielisyys, kun myös keskusta tuki hallituksen pyrkimyksiä. Tämä helpotti tavoitteiden läpiajoa neuvotteluissa.

- Maatalousministeri Kalevi Hemilä teki hyvän pohjatyön ja neuvotteli tuloksen, jonka pääministeri onnistui "varjelemaan" loppuun asti, Anttila kiitti sunnuntaina Forssassa.

Hän kehotti turvaamaan uudessa hallitusohjelmassa maataloudelle riittävän kansallisen rahoituksen pitkälle aikavälille, mieluummin koko Agenda-kaudelle. Näin säilytetään kannattavuus ja yrittämisen edellytykset.


Enemmistö kansanedustajista puoltaa sotu-maksujen porrastamista alueellisesti

Uusien kansanedustajien enemmistö kannattaa ajatusta, jonka mukaan työnantajien maksamat sosiaaliturvamaksut voitaisiin porrastaa alueellisesti. Myös viinien tuominen ruokakauppoihin tuntuu saavan uusien edustajien enemmistöltä kannatusta. Kansanedustajien mielipiteitä on kysynyt Sunnuntaisuomalainen.

200 edustajasta 103 kannattaa sosiaaliturvamaksujen porrastamista. Porrastusta vastustaa 63 kansanedustajaa. Edustajista 26 ei ottanut asiaan kantaa ja 8 ei vastannut kysymykseen. Varauksellisimmin sotu-maksujen porrastamiseen suhtautuvat eteläisen Suomen kansanedustajat.

Sen sijaan Keski- ja Pohjois-Suomessa selvä enemmistö kansanedustajista kannattaa ajatusta yli puoluerajojen. Myönteisimmin ajatukseen suhtautuvat keskustan ja vasemmistoliiton kansanedustajat ja kielteisimmin SDP:n ja kokoomuksen kansanedustajat.

Hieman niukemman eron edustajien välille sai kysymys viinin tuomisesta ruokakauppoihin. Kansanedustajien lievä enemmistö eli 96 edustajaa kannatti maitokauppamyyntiä ja 86 vastusti sitä. Viinien myyntiin kaupassa ei ottanut kantaa 12 edustajaa ja 6 ei halunnut vastata kysymykseen.

Kaikkein myönteisimmin viinien maitokauppamyyntiin suhtautuivat kokoomuksen edustajat. Myös SDP:n keskuudessa kannattajia oli reilusti enemmän kuin vastustajia.

Sunnuntaisuomalaisen kysely tehtiin kaikille 200 kansanedustajalle vaalien alusviikkoina.


Pulliainen: Pohjois-Suomesta vähintään kaksi ministeriä

Vihreän liiton varapuheenjohtaja Erkki Pulliainen vaatii hallitukseen vähintään kaksi poliittisesti kokenutta ministeriä Pohjois-Suomesta, olipa hallitusratkaisuna sitten punamulta- tai punasinipohja.

- Kysymys ei ole vain siitä, että ministeri pystyy selviytymään EU-puheenjohtajuuden tuomista velvollisuuksista, vaan siitä, että hän pystyy taistelemaan Pohjois-Suomelle edullisia ratkaisuja, Pulliainen totesi Oulussa lauantaina.

Hän muistutti taloudellisen liikkumavaran jäävän alkavalla vaalikaudella kapeaksi, mikä tietää kovaa kilpaa niukkenevista voimavaroista.


Kaikkonen kutsuu nuorsuomalaisia Keskustaan

Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kaikkonen kehottaa poliittista kotia etsiviä nuorsuomalaisia tutkimaan keskustan vaihtoehdon.

- Keskusta on viime vuosina korostanut uudistushenkeään reformipuolueena. Nuorsuomalaiset ennakkoluulottomine ajatuksineen olisivat mielestäni tervetulleita keskustaan kehittämään tätä linjaa edelleen, Kaikkonen toteaa lauantaisessa kannanotossaan.

Nuorsuomalaiset menettivät eduskuntavaaleissa molemmat kansanedustajapaikkansa.


SKP: YK syrjäytetty Jugoslavia-iskuissa

Suomen kommunistinen puolue kehottaa Suomea toimimaan muiden liittoutumattomien maiden kanssa niin, että Jugoslaviassa voitaisiin aloittaa uudet rauhanneuvottelut YK:n johdolla.

Kansainvälinen turvallisuus ei voi perustua Yhdysvaltain johtaman NATO:n omankäden oikeuteen ja voimapolitiikkaan, puolue katsoo.

- NATO:n hyökkäys ja sen seurauksena kärjistyneet suhteet mm. Venäjän kanssa osoittavat samalla, miten tärkeä suomalaisten turvallisuuden kannalta on pysyä erossa NATOsta, rauhaan pakottamisesta ja torjua pyrkimykset militarisoida EU:ta, puolueen kannanotossa todetaan.


Laakso kummastelee hallitusta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jaakko Laakso kummastelee Suomen hallituksen ymmärtävää suhtautumista ilmaiskuihin.

Hän huomauttaa, että hallitus ei sanallakaan pahoitellut ilmaiskuihin ryhtymistä ilman YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää.

Laakso pelkää Yhdysvaltojen NATO-liittolaisineen työntävän koko YK-järjestelmän taka-alalle. Hän epäilee, että NATO on saamassa etusijan myös Suomen ulkopolitiikassa.

Koonnut: IA
28.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE