"EKP:lta tuskin tulossa koronlaskua"

Mandatum povaa yli neljän prosentin talouskasvua



Uusi hallitus voi aloittaa suotuisissa talousnäkymissä, jos Mandatumin tuoreeseen ennusteeseen on uskominen. Pankki povaa tälle vuodelle 4,2 prosentin BKT:n kasvua. Yleisesti kasvun on arvioitu jäävän kolmen prosentin paikkeille.


- Alkuvuonna voidaan odottaa negatiivisia viestejä teollisuudesta. Kuva kuitenkin kirkastuu loppuvuonna, etenkin heikosta eurosta hyötyvillä perinteisillä vientialoilla. Huipputeknologian vahva buumi pysyy edelleen päällä, Mandatumin pääekonomisti Petteri Hirvonen toteaa.

Yksityinen kulutus pysyttelee pankin mukaan jatkossakin vahvana, mistä kertoo kotitalouksien luottohalukkuuden ennakoitua nopeampi elpyminen. Mandatum arvioi yksityisen kulutuksen nousevan 4,9 prosenttia eli selvästi enemmän kuin muut talousennustajat. Viennin lisäykseksi pankki povaa 6,3:a prosenttia.

Valtiontalouden tilaa Mandatum pitää kohtuullisen hyvänä. Hirvonen laskeskelee, että tulevalla hallituskaudella voitaisiin päästä 4-5 miljardin veronalennuksiin vuositasolla. Tämän vuoden työttömyysasteeksi Mandatum ennustaa kymmentä prosenttia.

Maailmantalouden näkymät ovat Hirvosen mielestä olennaisesti paremmat kuin viime syksynä. Yhdysvaltain ennätyspitkä kasvu jatkuu tuottavuuden nousun siivittämänä. Aasiassa pahimmat myllerrykset ovat takanapäin ja Euroopassa kotimarkkinat pitävät virettä yllä.

Markkinoiden konsensusarvioista poiketen Mandatum epäilee, ettei Euroopan keskuspankki laske kevään aikana ohjauskorkoaan nykyisestä kolmesta prosentista. Arvio perustuu näkemykseen heikosta eurosta ja öljyn hinnan vahvistumisesta OPEC:n tuotantosupistusten jälkeen.

Näin inflaatio euroalueella kiihtyisi kahden prosentin tuntumaan.
- Jos EKP:n koronlaskua ei keväällä tule, niin ei sitä pidä odottaa myöskään loppuvuonna, jolloin suhdanteet paranevat, Hirvonen toteaa.

Halpa öljy ja teknologiabuumi pitävät yllä kasvua

Nykytilanteessa yleisestä talouskasvua tukevat matalat raaka-aineiden hinnat. Suurin vaikutus on öljyllä, joka maksaa kolmanneksen vähemmän kuin toissa vuonna.

Edellinen raju öljyn hinnanlasku heijastui 80-luvun lopun vahvana nousukautena. Nyt ei Hirvosen mukaan tapahdu samanlaista hyppäystä, mutta yhtä kaikki halpa öljy pitää teollisuusmaiden pyörät vinhassa liikkeessä.

- Öljyn hinnan vaikutus tulee esiin vähitellen. Se lisää teollisuusmaissa merkittävästi ostovoimaa ja näin tukee yksityistä kulutusta ja talouskasvua, Hirvonen korostaa.

Toinen merkittävä talouskasvua tukeva tekijä on informaatioteknologian synnyttämä tuottavuuden kasvu. Paras esimerkki tästä on Yhdysvallat, jossa inflaatiopaineet ovat pysyneet kurissa yli kahdeksan vuotta jatkuneesta kasvusta ja lähes täystyöllisyydestä huolimatta.

Hirvosen mukaan informaatioteknologian vallankumouksen hedelmistä nauttii myös Eurooppa, vaikka täällä merkit eivät yhtä selvästi näy.

Suotuisista näkymistä huolimatta talouden taivaalla väijyy edelleenkin myös tummia pilviä. Kansainvälisesti suurimmat huolenaiheet liittyvät Aasian jättiläisiin Japaniin ja Kiinaan. Meillä päänvaivaa aiheuttaa vakavissa ongelmissa kärvistelevä Venäjä.

- Japanin jeni on liian vahva erityisesti suhteessa Etelä-Korean woniin. Tästä kärsii japanilainen vientiteollisuus. Jos Kansainvälinen valuuttarahasto haluaa ehkäistä talouskriisejä, sen pitäisi edistää wonin pikaista vahvistumista. Jenin heikkeneminen tietysti kasvattaa riskiä Kiinan devalvaatiosta, Hirvonen pohtii.

STT-MH
26.3.1999


TALOUS -SIVULLE