Oikeusvaltiota kehitellään nollapisteestä

Kiinan ja Suomen oikeusalan yhteistyö tiivistyy



Kiinan varaoikeusministeri Duan Zhengkun kertoo maan kansankongressin lisänneen hiljan perustuslakiin, että Kiinan tavoitteena on muuttua oikeusvaltioksi. Näin tehtiin ensimmäistä kertaa Kiinan historiassa. Paljon pitää valistustyötä vielä tehdä, kun väkeä on 1,2 miljardia ja pohja näinkin heikko, vakuuttaa Duan.


Ongelma sivuaa melko korruptoitunutta oikeuslaitosta, jotta se oppisi soveltamaan periaatteita käytännössä ilman pyyteitä. Samoin suurta määrää ihmisiä, joilla ei ole käsitystä oikeuksistaan tai velvollisuuksistaan.

Duan allekirjoitti keskiviikkona parivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen oikeusministeriön kanssa. Suunnitteilla on mm. laajat seminaarit oikeusvaltiosta ja rikollisuuden torjunnasta, joista julkaistaan myös englannin- ja kiinankieliset raportit.

Suomalaisten asianajajien on määrä matkustaa ensi syksynä Kiinaan luennoimaan asianajajien työstä. Kulttuurivallankumouksen vuosina ammattikunta hiipui Kiinasta. Asianajajia koskeva laki säädettiin vuonna 1997.

"Nyt puhutaan jo asiaa"

Varaoikeusministeri Duanin mukaan perusoikeudet on hyvin kirjattu maan perustuslakiin, mutta kyse on siitä, miten muut alemmat lait tätä henkeä toteuttavat ja sen myötä tuomioistuimet.

Tasa-arvoon naisten ja miesten kesken pyritään Kiinassa vakavissaan ainakin valtion elimissä, vaikka Duanin mielestä asiat ovatkin maassa jo melkoisen hyvällä mallilla. Kansankongressissa on 37 prosenttia naisia ja ministeriöissä sekä tuomioistuimissa on naisia korkeimmilla paikoilla.

- Lisäksi meillä on vahva kansallinen naisliitto, joka älähtää kyllä heti, jos naisia yritetään sortaa. Naisliiton tehtävä on valvoa, että Pekingin toimintaohjelmassa sovittuja tavoitteita toteutetaan.

Duan vitsailee, että naisliitolla on jotain valtaa, kun se on saanut upouuden toimistotalon käyttöönsä vain kivenheiton päästä Taivaalliselta aukiolta. Sen sijaan oikeusministeriön oli tyytyminen kakkoskehällä sijaitsevaan vähemmän valovoimaiseen paikkaan.

Duanin valtuuskunnan lisäksi Suomessa vierailee parhaillaan valtuuskunta, joka osallistuu talousrikollisuuden torjuntaa käsittelevään seminaariin.

Suomen ja Kiinan "oikeudellinen" yhteistyö alkoi vuonna 1993 ministerivierailusta Suomeen. Kiinassa on Suomesta vieraillut oikeuskansleri, vankeinhoidon ylijohtaja, valtakunnansyyttäjä, korkeimpien oikeuksien jäseniä ja Asianajajaliiton edustajia.

Keskusteluissa on puhuttu paljon mm. kansalaisten perusoikeuksista. Myös rikoslain kehittäminen on ollut esillä.

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Kirsti Rissanen luonnehtii, että nyt on päästy yhteistyössä "syventävään ja laajentavaan" vaiheeseen, jossa puhutaan jo paljon asiaa.

STT-IA
26.03.1999


POLITIIKKA -SIVULLE