Palkansaajajärjestöt peräävät jatkoa kolmikantayhteistyölle



Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava peräävät jatkoa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen hyvälle yhteistyölle. Niiden mielestä kolmikantayhteistyö antaa parhaat eväät toimia vakaan talouskehityksen ja hyvän työllisyyden puolesta myös seuraavan hallituksen kaudella.


Talouspolitiikan ykköstavoitteeksi on nostettava työllisyyden parantaminen. Myös osaamiseen ja työssä jaksamiseen on panostettava. Palkansaajajärjestöt pohtivat hallitusohjelmatavoitteitaan yhteisessä puheenjohtajakokouksessa keskiviikkona.

Työelämää koskevassa uudistustyössä järjestöt korostavat työntekijän suojeluperiaatetta, ansiosidonnaista työeläkejärjestelmää ja työttömyysturvan hoitamista työttömyyskassojen kautta.

Tuloverotusta on kevennettävä työllisyyttä, ostovoimaa ja kasvua tukevalla tavalla. Samalla on pidettävä huolta hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisestä. Työllisyystoimia on suunnattava kaikille talouselämän sektoreille.

Järjestöt muistuttavat, että toimivien työmarkkinasuhteiden peruspilarit ovat edelleen palkansaajien vapaa järjestäytymisoikeus, korkea järjestäytymisaste, työehtosopimusten vähimmäisluonne ja yleissitovuus sekä työtaisteluoikeus.

Uusi sopimus?

Keskiviikon tapaamisessa pohdittiin myös mahdollista kasvu- ja työllisyyssopimusta uuden hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä.

Palkansaaja- ja työnantajajärjestöt antoivat neljä vuotta sitten uudelle sateenkaarihallitukselle ns. huomenlahjaksi yhteistyövakuutuksen.

Samat järjestöt pohjustivat mahdollista uutta pitkäaikaista yhteistyösopimusta jo yhteisessä palaverissa viime viikolla. Järjestöt odottavat nyt hallitusohjelman muotoutumista.

Sopimukselle on esitetty monta nimeä. TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma on puhunut kasvusopimuksesta, SAK:n Lauri Ihalainen työllisyyssopimuksesta, STTK:n Esa Swanljung (sd.) työn liitosta. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) muotoili nimen kasvu- ja työllisyyssopimukseksi.

STT-IA
26.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE