Romanialaiset menettämässä uskonsa maansa tulevaisuuteen



Lakkojohtaja Miron Cozman vangitsemiseen päättynyt kaivostyöläisten väkivaltainen protestimarssi jätti romanialaiset hämmentyneeseen ja pelonsekaiseen tilaan. Ihmiset sanovat olevansa epätoivon partaalla seuratessaan poliitikkojen riitelyä, paikallisen valuutan, lein, arvon laskua ja hintojen huimia korotuksia.


- Romanian talous ei ole ollut näin heikossa kunnossa kertaakaan aiemmin 1990-luvulla, eikä merkkejä paremmasta ole näkyvissä, sanoo autojen varaosaliikettä 165 000 asukkaan Tirgu Muresissa pitävä Andras Cristian.

Andrasin mukaan varaosakauppa hiljeni hetkessä, kun hallitus korotti äskettäin bensiinin hintaa 60 prosenttia, 7 800 leihin (n. 3 mk.) litralta. Uusi hinnankorotus on luvassa kevään kuluessa.

- Kaikki on niin toivotonta ja pelottavaa, kuvaa tunnelmia Andrasin vaimo Judith, joka työskentelee miehensä kanssa yrityksessä.

Kaikkein vaikeinta nyky-Romaniassa on eläkeläisillä, joista jotkut kituuttavat 80 000 lein (n. 30 mk) kuukausituloilla. Se ei riitä edes leipään.

Hälyttävintä yhteiskunnassa on kuitenkin se, että orastava keskiluokka ja pienyrittäjät ovat luopumassa toivosta.
- Olen kypsä lähtemään minne tahansa, Romaniassa tilanne huononee päivä päivältä, Judith sanoo.

IMF poistui, velat jäivät

Myös kansainväliset rahoittajat ovat kyllästymässä Romanian talouden syöksykierteeseen, jota pääministeri Radu Vasilen toraisa hallitus ei ole suurista lupauksistaan ja lukuisista yrityksistään huolimatta kyennyt oikaisemaan.

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) neuvottelijat poistuivat äskettäin Bukarestista vähin äänin. Jäljelle jäivät yli 20 miljardin markan lainat, jotka erääntyvät kesällä, ellei hallitus saa mahdollisesti toukokuussa uudelleen Bukarestiin saapuvia IMF:n neuvottelijoita vakuuttuneeksi siitä, että talousuudistukset ja yksityistämisohjelma todellakin lähtevät käyntiin.

Romanian velkakierteen pelätään johtavan kansantalouden konkurssiin, ellei valtio lakkaa rahoittamasta kannattamatonta yritystoimintaa budjettivaroin.

Pelkästään velkojen hoitokulut ovat tänä vuonna 3 miljardia dollaria (yli 15 mrd. mk). Viimeisenä oljenkortena umpikujasta pääsemiseen on ehdotettu maan kultavarannon käyttöönottoa, mikäli kansainväliset rahoituslaitokset kääntävät selkänsä Romanialle.

Tiukka budjetti antaa toiveita

Asiantuntijat näkevät kuitenkin Romaniassa myös orastavia toivon merkkejä. Kaivostyöläisten marssi ei tällä kertaa, toisin kuin vuonna 1991, johtanut hallituksen eroon. Tosin hallitus joutui nöyrtymään aikomaansa suurempiin palkankorotuksiin ja venyttämään tappiota tuottavien kaivosten sulkemisaikataulua.

Viime kuukausina hallitus on onnistunut myymään muutamia suuria valtionyhtiöitä. Merkittävimpänä edistysaskeleena tarkkailijat pitävät kuitenkin tämän vuoden ennätystiukkaa budjettia, joka täyttää IMF:n vaatimustason.

Pääministeri Radu Vasilen tehtävä ei ole helppo, sillä useimmat romanialaiset tuntevat kärsineensä jo tarpeeksi odotellessaan uudistuksia. Jos uudistukset todella alkavat, jatkuvat myös ihmisten kärsimykset, ja ne saattavat johtaa uusiin protestiaaltoihin Romaniassa.

STT-IA
26.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE