Kansankoti elää: viisas lähtee, pöhkö jää



Viime aikoina Ruotsissa on puhuttu yritysten fuusioista ja kiihtyvästä aivoviennistä. Ruotsin korkeat verot karkottavat maasta yritykset ja lahjakkaat ihmiset. Veroja ja sosiaalietuja olisi alennettava, jos talouskasvu halutaan turvata.


Lääkeyhtiö Astran fuusioituminen brittiläisen Zenecan kanssa siirsi yhtiön pääkonttorin Lontooseen. Metsäteollisuusyhtiö Storan ja meikäläisen Enson fuusio toi pääkonttorin Helsinkiin. Samoin kävi Nordbankenin fuusioituessa Meritan kanssa. Uusi pääkonttori perustettiin Helsinkiin, ilmeisesti lähinnä Ruotsin osinkojen kaksinkertaisen verotuksen takia.

Ruotsissa on paljon kansainvälisesti suuntautuneita yrityksiä, eikä niiden toimintaa ällistellä samalla tavalla suu auki kuin meillä Nokiaa. Nykyinen yritysten ja lahjakkaiden työntekijöiden virta maasta ulos kuitenkin huolestuttaa monia. Pääkonttorien myötä Ruotsista katoavat parhaat työpaikat, tukipalvelut ja tulevaisuuden usko.

Isot ja pienet lähtevät

Electrolux palkkasi viime vuonna tietojenkäsittelyn divisioonansa uudeksi johtajaksi Yhdysvalloista Asea Brown Boverilta löytämänsä Stephan Carlquistin. Carlquist ei kuitenkaan halunnut muuttaa Ruotsiin. Hän siirtyi Lontooseen, minne hän aikoo koota tuekseen 50 hengen monikansallisen tiimin.

The International Herald Tribunen mukaan Carlquist on sanonut, että Ruotsiin on hyvin vaikeaa huokutella osaavia, kansainvälisiä ihmisiä.

Lontoolla on tarjottavana Ruotsia paremmat kontaktimahdollisuudet asiakkaisiin, helpommat matkustusyhteydet muualle Eurooppaan ja ennen kaikkea alhaisemmat verot. Verotaakka on Britanniassa vain 35 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun Ruotsissa se on 54 prosenttia.

Myös Ericsson on siirtämässä Euroopan toimintojensa päämajan Lontooseen. Ericssonin kokoisten jättiyhtiöiden suunnitelmat osittaisesta maastalähtöstä ovat kova kolaus sosiaalidemokraattien kansankodille. Pienempien yritysten, kuten esimerkiksi Ikean ja Tetrapakin, pääkonttorien lähdöstä on vielä selvitty, mutta että Ericssonkin.

Ruotsin verotus iskee myös menestyviin pk-yrittäjiin. Internet-ratkaisuja yrityksille rakentava Icon Medialab on kasvanut kolmessa vuodessa 400 työntekijän yritykseksi, jonka liikevaihto on yli 130 miljoonaa kruunua ja osakkeiden markkina-arvo noin 725 miljoonaa. Yrityksen neljästä perustajasta kolme on lähtenyt ulkomaille veroja pakoon.

Kaikki hyvin kansankodissa

Pääministeri Göran Perssonin mukaan suuriin veroalennuksiin ei kansankodissa ole tarvetta. Viime vuoden talouskasvu oli 3,2 prosenttia, inflaatiota on olematon ja valtion budjettiylijäämä kasvaa. Näiden lukujen valossa ei Perssonin mukaan voi olla totta, että maassa olisi huono yritysilmasto.

The International Herald Tribunen lainaamassa haastattelussa Persson myöntää, että kansainvälistyminen tuntuu Ruotsissa voimakkaasti siksi, että maassa on paljon monikansallisia yrityksiä. Samaan hengenvetoon hän toivottaa ulkomaiset investoinnit tervetulleiksi kutsuen Fordin Volvo-kauppoja luottamuksenosoitukseksi Volvoa kohtaan.

Ruotsissa ulkomainen investointi yleensä merkitseekin olemassa olevan ruotsalaisen yrityksen ostamista eikä sitä, että ulkomainen yhtiö perustaisi Ruotsiin uuden yrityksen. Oppositiossa olevien Ruotsin moderaattien julkaiseman Från Sverige skall man inte behöva flytta -raportin mukaan vuonna 1996 Ruotsiin syntyneistä uusista amerikkaisyhtiöistä vain yhdeksän sadasta oli aidosti vastaperustettuja.

Rahamies Jacob Wallenbergin mukaan Ruotsin syrjäinen sijainti, kulttuurin tasarakenteisuus ja asema euroalueen ulkopuolella eivät rohkaise ulkomaisia investointeja. Juuri nämä heikkoudet tekevätkin verokysymyksestä tärkeän. Wallenbergin mielestä Ruotsin ehkä pitäisi tässä suhteessa olla jopa kilpailijoitaan parempi korvatakseen huonot puolensa.

Viisaimmat pakenevat

Moderaattien lainaaman Affärsvärldenin taulukon mukaan Ruotsin suurimpien kansainvälisesti suuntautuneiden yritysten työntekijöiden määrä Ruotsissa on laskenut 10 vuodessa keskimäärin 3 prosenttia. Joukossa on kuitenkin sellaisia yrityksiä kuin Asea Brown Boveri, jossa vähennysprosentti on 30, ja Electrolux, jossa prosentti on peräti 53.

Moderaattien raportissa lainataan lisäksi Coopers & Lydbrandin tutkimusta, jonka mukaan vuonna 1996 Ruotsista muutti 4 500 korkeakoulututkinnon suorittanutta, mikä on kolme kertaa enemmän kuin 10 vuotta sitten. Eniten lähtijöitä on 25-34-vuotiaiden joukossa. Vastavalmistuneista 14 prosenttia lähtee ulkomaille.

Persson kiistää aivoviennin väittäen, että vaikka nykyään yhä useammat ruotsalaiset lähtevät ulkomaille hankkimaan kokemusta, niin pääosa heistä kuitenkin tulee takaisin. Kaunis ajatus, mutta esimerkiksi Icon Medialabin ulkomaille muuttaneet perustajat eivät aio yrityksen johtajan mukaan tulla koskaan takaisin.

Myös opetusministeri Carl Tham on väittänyt, että koulutettujen pako maasta on pelkkä myytti. Moderaatit esittävät kuitenkin raportissaan OECD:n Eurooppaa koskevan aivovientiarvion, jonka mukaan aivoviennin riski on Ruotsissa kolmanneksi suurin Puolan ja Unkarin jälkeen.

Hallituksella ei halua muutoksiin

Pääministeri Persson sanoo toki haluavansa alentaa veroja. Ensi vuoden budjetin ylijäämä on hänen mielestään kuitenkin veroalennusten lisäksi suunnattava myös sosiaalisektorin parannuksiin.

Moderaattien puheenjohtaja Carl Bildt harrastaa tässä asiassa huomattavasti suurempaa realismia. Hänen mukaansa on vaarallista kuvitella, että veroja voitaisiin alentaan ilman menojen vähennyksiä.

Perssonin mielestä veroalennukset on lisäksi jaettava tasaisesti sen sijaan, että ne kohdistettaisiin korkeisiin tuloluokkiin. Myöskään osinkojen kaksinkertaista verotusta Persson ei välttämättä halua poistaa.

Tälläiset puheet kuvaavat Ruotsin hallituksen haluttomuutta tehdä minkäänlaisia muutoksia onnelliseen kansankotiin. Hallitus ei myöskään halua hermostuttaa kommunisteja ja vihreitä, jottei se menettäisi näiden tukea. Pitkällä tähtäimellä sosiaalidemokraattien politiikka on kuitenkin haitallista maan taloudelle.

HEIKKI JANTUNEN
26.3.1999

Linkkejä:
Ruotsin moderaatit


TALOUS -SIVULLE