Syömishäiriöt ovat kasvava ongelma



Kuopiossa pohdittiin keskiviikkona seminaarin merkeissä syömishäiriöiden ehkäisyä koulussa ja urheilussa. Syömishäiriöt ovat jatkuvasti kasvava ongelma, ja suurimmassa riskiryhmässä nuorten naisten keskuudessa syömishäiriöiden esiintyvyys on jopa 15 prosenttia.


Kuopion seminaarissa keskityttiin pohtimaan ensinnä koulun ja terveydenhuollon yhteistyötä ongelman ehkäisyssä ja hoidossa, ja toisaalta urheilevan nuoren syömishäiriöiden ehkäisyä.

Yleisimmät syömishäiriöt ovat sairaalloinen laihduttaminen, anoreksia nervosa ja ahmimisongelma bulimia nervosa.

- Syömishäiriöt voivat alkaa terveellisten elämäntapojen tavoittelusta, kertoi syömishäiriöihin erikoistunut psykologi Pia Charpentier. Hoikkaa vartaloa suosivien urheilulajein aktiivisimmat harrastajat muodostavat yhden syömishäiriöiden riskiryhmistä.

Tutkija Hannele Hiilloskorpi UKK-instituutista muistutti, että liikunnalla ja urheilemisella on myös myönteistä vaikutuksia syömiseen ja painon tarkkailuun. Harjoittelu lisää energiankulutusta, joka helpottaa painonhallintaa.

- Urheileminen vaikuttaa yleensä myönteisesti nuoren persoonallisuustekijöihin itsetunnon vahvistumisen myötä, Hiilloskorpi sanoi.

Tunnusmerkkinä huoli painosta

Jos nuori kuitenkin kokee identiteettinsä ja itsetuntonsa riippuvan ainoastaan urheilumenestyksestä, tilanne saattaa johtaa voittamisen pakkoon ja siihen liittyvään ahdistukseen, joka voi purkautua häiriintyneenä syömiskäyttäytymisenä.

Syömishäiriövaaran tyypillisiä tunnusmerkkejä ovat ylenmääräinen huoli oman kehon painosta sekä tiukan ruokavalion noudattaminen ja harjoitteleminen myös silloin, kun pitäisi levätä.

Oireisiin on syytä reagoida vakavasti, sillä jo lieviin syömishäiriöihin liittyy terveysvaaroja. Kovaa harjoittelevilla tytöillä tämä saattaa aiheuttaa muutoksia sukupuolihormonien erityksessä, jolloin kuukautistoiminta häiriintyy ja nuori altistuu osteoporoosille, joka taasen lisää luuston rasitusmurtumariskiä.

Seminaarin järjestivät Maito ja Terveys ry., Suomen kuntourheiluliitto ja Terveys ry.

STT-MH
26.3.1999


AJASSA -SIVULLE