Vasemmistoliitto tähyää yksimielisesti hallitusneuvotteluihin



Vasemmistoliitto tähyää yksimielisesti kohti hallitusneuvotteluja. Lauantaina koolla olleen puoluehallituksen mukaan tuleva hallituspohja on ratkaistava puhtaasti asiakysymysten perusteella.


Puolueen tavoitteena on saada kahdesta kolmeen ministerisalkkua. Puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen mukaan mahdollisessa salkkujaossa noudatetaan puolueen periaatetta, että mukana on tasapuolisesti sekä miehiä että naisia. Ministerinimistä keskustelua hän piti vielä aikaisena.

Siimes tähdensi, että salkkujaon tulee perustua hallituspuolueiden keskinäisiin voimasuhteisiin, ei eduskunnan oikeisto-vasemmisto-suhteeseen.

Hän harmitteli oikeiston perinteisesti toimineen niin, että hallitusvastuussa oleva porvaripuolue on laskenut omaan mandaattiinsa myös oppositiossa olevan porvaripuolueen. Tämä on vinouttanut salkkujakoa.

- Meillä on lainsäädännössä toteutettu enemmistöparlamentarismi, mutta poliittisessa käytännössä se vielä pikkuisen ontuu. Sekin askel olisi nyt syytä ottaa.

Puolueen hallitusneuvottelijoiksi puheenjohtaja Siimeksen ja puoluesihteeri Ralf Sundin rinnalle valittiin varapuheenjohtajat europarlamentaarikko Esko Seppänen ja kansanedustaja Jorma Vokkolainen. Uusi eduskuntaryhmä valitsee omat edustajansa järjestäytyessään ensi maanantaina.

Yhtenä ryhmänä

Siimes ei halunnut jatkaa vaalien jälkeen ryöpsähtänyttä arvuuttelua vasemmistoliiton eduskuntaryhmän jakautumisesta eri ryhmittymiin.

- Minulle on olemassa yksi kansan valitsema vasemmistoliiton eduskuntaryhmä. Minua ei kauheasti kiinnosta, minkälainen menneisyys ihmisillä on ollut niinä aikoina, kun vasemmistoliittoa ei ole ollut olemassa.

"Vanhaa vasemmistoa" edustavien Marjatta Stenius-Kaukosen, Mikko Kuopan ja Pertti Turtiaisen alkuviikosta julkistamaan kannanottoa hän kuvasi lähinnä toimittajien vedätyksen tulokseksi.

Myös Seppänen piti edustajien leimaamista kohtuuttomana ja epäreiluna.
- Ei ole olemassa mitään ryhmittymää tai ryhmää, joka olisi päättänyt käyttäytyä yhtenäisesti tai joka olisi jonkun komennossa.

Seppänen: Nykypohja "luonnoton"

Seppänen nosti lauantain tiedotustilaisuudessa suosikikseen porvaripuolueista keskustan ja hallituspohjista kansanrintamahallituksen. Nykyistä oikeiston ja vasemmiston koalitiota hän kuvasi eurooppalaisittain "luonnottomaksi".
- Kokoomus on kovien oikeistolaisten arvojen puolue.

Seppänen huomautti, että puoluehallituksen päätös ei missään tapauksessa sulje pois kansanrintamahallitusta, vaikka pitää avoimena kaikki vaihtoehdot.

Siimes vakuutti asiakysymysten ratkaisevan.
- Joitakin johtopäätöksiä siitä, mikä meidän mielestä olisi kaikkein kivointa, voi tietysti tehdä sen perusteella, mitkä asiat ovat meidän mielestämme keskeisimpiä.

Puoluehallitus uudisti jo työvaliokunnan alkuviikosta julkistaman listan hallitusneuvottelujen tärkeimmistä aiheista.

Kolmen kärjessä ovat työllisyyden olennainen parantaminen mm. veroratkaisujen ja kasvu- ja työllisyyssopimuksen avulla, köyhyysongelmien voittaminen mm. puolueen oman köyhyysohjelman tarjoamilla keinoilla ja alueellisen kehityksen saaminen nykyistä tasapainoisemmaksi mm. uudistamalla elinkeinorakennetta Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Kaavailut poliittiset valtiosihteerit eivät saa Siimeksen kannatusta.
- Vasemmistoliitto ei kaipaa ainakaan uusia korkeita virkamiesstatuksella liikkuvia ihmisiä ratkomaan poliittisia ongelmia. Poliittisten ongelmien ratkaisu kuulukoon jatkossakin poliitikoille.

YK:ta vahvistettava

Puoluehallitus antoi myös Jugoslaviaa koskevan kannanoton, jossa vaadittiin NATO:a lopettamaan ilman YK:n mandaattia aloitetut pommitukset. Vasemmistoliiton mukaan vastuu ja päätöksenteko kansainvälisissä kriiseissä olisi nyt palautettava YK:lle ja keskityttävä sen toimintakyvyn parantamiseen.

Siimes muistutti kansainvälisistä pelisäännöistä, joiden perusteella voidaan ryhtyä voimatoimiin ja muihin painostustoimiin itsenäisiä valtioita vastaan. Suomen linjana on ollut, että voimatoimiin tarvitaan YK:n mandaatti.

- Kun puhutaan Euroopan sydämessä olevista taisteluista, niin on aivan selkeää, että on eurooppalaisissa intresseissä vakavasti tulevaisuudessa pitää tästä periaatteesta huolta, että kuka määrittelee sen, miten vääryyttä vastaan taistellaan.

STT-IA
27.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE