Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tauno Matomäki halusi aloittaa neuvottelut

Pohjola taipui neuvottelemaan fuusiosta Sampo-Leoniaan



Pohjolan hallituksen puheenjohtajan Tauno Matomäen vaatimuksesta Pohjola neuvottelee fuusiosta Sampo-Leonian kanssa. Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen ja hänen sijaisensa Pirkko Alitalo ovat tiukasti vastustaneet Pohjolan menoa Sampo-Leoniaan.


Leonian ja Sammon edustajat lähestyivät jo kesällä Pohjolaa fuusiomielessä. Ajatuksena oli rakentaa Sammosta, Pohjolasta ja Leoniasta yksi konserni. Pohjolan hallituksessa asiaa ei täysin tyrmätty, mutta toimiva johto ei asialle lämmennyt.

Kesäisten fuusioneuvottelujen kariutuminen lähtöviivoille kilpistyi nimenomaan Viinaseen ja Alitaloon.

Pohjola on sittemmin joutunut tukalaan tilanteeseen ja koko yhtiön olemassaolo on tullut uhanalaiseksi, kun pahin kilpailija omistaa Pohjolasta kolmanneksen ja yhtiön toinen suuri omistaja Suomi-yhtiö ei tiedä mitä se omistukselleen tekee.

Matomäki vetäytyi alkuviikosta pohtimaan Pohjolan tilannetta ja päätyi aloittamaan fuusioneuvottelut Sammon kanssa. Matomäen vahva rooli neuvottelujen käynnistämiseen viestittiin Pohjolan pörssitiedotteessakin.

Poikkeuksellisesti tiedotteen allekirjoittajana oli hallituksen puheenjohtaja Matomäki yhdessä Viinasen kanssa.


"Ratkaisu kaikkien omistajien näkökulmasta"

Torstaiaamun tiedotteessaan Pohjola ilmoitti aloittavansa selvitykset osallistumisestaan Sampo-Leonia finanssitavarataloon. Lisätietoja asiasta antoi Viinanen, ei Matomäki.

Muutamaa tuntia myöhemmin Sampo ilmoitti, että osapuolet ovat päättäneet aloittaa neuvottelut Pohjolan mukaantulosta Sammosta ja Leoniasta muodostettavaan konserniin.

Viinanen korosti, että fuusioselvitykset tehdään osakkeenomistajia varten. Heillä on oltava perustiedot eri vaihtoehdoista päätöksentekonsa tueksi. Lisäksi hän painotti, että kaikkia Pohjolan osakkeenomistajia tulee kohdella samalla tavalla.

- Ratkaisu tehdään kaikkien osakkeenomistajien näkökulmasta, tasapuolisesti, hän sanoi.

Viinasen mukaan Pohjolan hallitus päätti aloittaa fuusioselvitykset sen jälkeen, kun Henkiyhtiö Suomi ilmoitti aloittavansa liiketoimintansa uudelleen.

Lisäksi Viinanen painotti, ettei fuusioselvitysten aloittaminen ole kannanotto fuusion puolesta tai sitä vastaan.


Oiva Savela ohitettiin

Yksi Pohjolan hallituksen jäsen, Suomi-yhtiön hallituksen puheenjohtaja ohitettiin, kun Pohjolan hallitus keskiviikkona teki päätöksen fuusioselvitysten aloittamisesta.
- En tiennyt koko kokouksesta mitään, Savela sanoi torstaina.

Savela tietää ohituksen syyt. Hän on Pohjolan ison omistajan, Suomi-yhtiön hallituksen puheenjohtaja.
- Ajateltiin minun jääviyttäni, koska olen Suomi-yhtiön hallituksen puheenjohtaja, hän sanoo.

Savela on närkästynyt. Hän muistuttaa, että esteellisyyden kirjauksen esteellinen itse pyytää. Lisäksi Savela kokee jääviytensä osallistua Pohjolan hallituksen päätöksentekoon ohentuneen tuntuvasti sen jälkeen, kun Suomi-yhtiön hallitus teki omat päätöksensä.

Savela olisi odottanut edes vinkkiä siitä, mitä hallituksessa on menossa. Savela sanoo keskustelleensa asiasta Matomäen kanssa "molemminpuolisessa yhteisymmärryksessä".


Jos Pohjola sulautetaan Sampo-Leoniaan

Pohjolan sulauttaminen Sampo-Leonia-konserniin saa päivittäin lisää vahvistusta. Tästä kielii jo se, että Pohjola ja Sampo aloittivat neuvottelut fuusiosta.

Paljon on veikkailtu, mitä tapahtuu Pohjolan osille, jos yhtiö sulautetaan Sampo-Leonia-konserniin. Tällä haavaa Pohjolan toiminta koostuu Holding-yhtiöstä, Henki-Pohjolasta, Vahinko-Pohjolasta ja Palvelu-Pohjolasta.

Pohjola on jo päättänyt siirtää vahinkovakuutusliiketoimintansa, Vahinko-Pohjolan, osaksi yhteispohjoismaista vahinkovakuutuskonsernia If-yhtiötä, joka aloitettuaan toimintansa listautuu pörssiin. Pohjolan omistus Ifistä on 25 prosenttia.

Jos Pohjola sulautetaan Sampo-Leoniaan, Henki-Pohjola fuusioidaan Sammon henkiyhtiöön. Palvelu-Pohjolan, joka on Vahinko-Pohjolan kenttäorganisaatio, uskotaan jatkossa olevan pohjoismaisen vahinkoyhtiö Ifin kenttäverkosto.

Vahinko-Pohjola toimii nyt myös Ilmarisen kenttäverkkona ja tämänkin yhteistyön uskotaan jatkuvan.

Sampoon siirtyisi myös Pohjolan omistus Ifissä. Halutessaan Sampo voi pitää sitä normaalisijoituksena tai myydä osuutensa pörssin kautta. If-omistuksen uskotaan kiinnostavan myös Ilmarista.

Kaikki on kuitenkin vielä avoinna. Henkiyhtiö Suomi omistamansa Pohjola-potin kanssa on ratkaisujen kannalta avainasemassa.

STT-IA
26.11.1999


Talous -sivulle