Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Parlamentin puhemies Tkatshenko:

Ukrainan pitkän tähtäimen tavoitteena EU-jäsenyys



Ukrainan parlamentin puhemies Oleksandr Tkatshenko myöntää avoimesti, ettei Ukraina voi näillä näkymin haaveilla EU:n jäsenyydestä. Hän toteaa kuitenkin, että Ukrainan pitkän tähtäimen tavoitteena on pääsy unionin täysjäseneksi.


- Läntisen Euroopan integraatio on viety hyvin pitkälle, eikä Ukrainan ole helppo löytää omaa paikkaansa tässä kehityksessä. Kun Euroopan markkinoita nyt jaetaan uudelleen EU:n laajentumisen myötä, ymmärrämme hyvin, ettei meitä kukaan kovin innokkaasti odota, Tkatshenko sanoi torstaina STT:n haastattelussa.

Suomessa vierailevaa ukrainalaista parlamenttivaltuuskuntaa johtava Tkatshenko näkee monia esteitä Ukrainan tiellä kohti lännen markkinoita.

Tuotannon laatu ei vastaa lännen vaatimuksia ja vaikeuksia tuottaa myös se, että Ukrainan teollisuus ja maatalous olivat vuosikymmenien ajan tiukasti nivottuja tuolloisen emämaan Neuvostoliiton tuotantoon.

- Vuosi tai kaksi eivät riitä asioiden muuttamiseen, vaan tarvitaan kokonainen strategia lähestymiselle länteen. Välivaiheiden, kuten kaupan vapauttamisen eräiden tuoteryhmien kohdalta, kautta pyrimme kuitenkin EU:n liitännäisjäsenyyteen ja todellinen tavoitteemme on täysjäsenyys EU:ssa.

Tkatshenkon mukaan vielä ei ole syytä puhua sen tarkemmasta aikataulusta maan EU-toiveiden suhteen.

Hän huomauttaa kuitenkin, että EU:n tulevassa huippukokouksessa Helsingissä puhutaan myös unionin laajentumisesta pitkällä tähtäimellä, ja tässä kaavailussa myös Ukrainalla on paikkansa.


Ukrainalla potentiaalia

Tkatshenko muistuttaa, että 50 miljoonan asukkaan Ukrainalla on runsaasti voimavaroja, kunhan niitä vain hyödynnettäisiin kunnolla.

Neuvostoaikana Ukrainaan luotiin teollisuutta ja hedelmällinen mustan mullan maa on kuin luotu tuottavalle maanviljelykselle. Kansa on hyvin koulutettua ja tieteenkin taso korkea.

Tästä huolimatta Ukrainan talous voi huonosti; työttömyys on suuri ja kansantuote on laskenut tasaisesti sen jälkeen kun Ukraina vuonna 1991 itsenäistyi.

- Meidän on saatava talous kasvuun. Ensimmäisenä päämääränä on nostaa kansantuote takaisin vuoden 1991 tasolle, hän toteaa ja peräänkuuluttaa kokonaisvaltaista ohjelmaa talouden saamiseksi kuntoon.

- Tähän asti on vain puhuttu, että pyrimme markkinatalouteen, mutta paljon mitään ei ole tehty.


Kutshman voitto yllätti

Tkatshenkon puheista kuulee, ettei hän kuulu presidentti Leonid Kutshman lähimpiin kannattajiin. Varovaisena uudistajana tunnettu Kutshma sai viiden vuoden jatkoajan äskeisissä presidentinvaaleissa lyötyään toisella kierroksella kommunistipuolueen ehdokkaan Petro Simonenkon.

Kutshman vaalivoitto oli lopulta yllättävänkin selkeä: kokonaista 18 prosenttiyksikköä.

- On vaikea löytää selityksiä sille, että istuvan presidentin vaalivoitosta tuli näin suuri, kun samaan aikaan maan talous ei kasva, sosiaaliturva on heikko ja ihmisten elintaso alhainen, hän luettelee.

Tkatshenko yhtyy niihin Ukrainan opposition edustajiin, jotka pitävät istuvan presidentin mahdollisuuksia vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin liian suurina. Presidentillä kun on hallinnassaan koko hallintokoneisto ja myös vankka ote tiedotusvälineistä.

Ukrainalainen parlamenttivaltuuskunta haluaakin Suomen vierailullaan tutustua sekä eduskunnan toimintaan että Suomen presidentin valintatapaan. Myös Suomen sosiaaliturvajärjestelmä kiinnostaa vieraita.

Valtuuskunnan ohjelmaan kuului myös tapaaminen sekä presidentti Martti Ahtisaaren että eduskunnan puhemiehen Riitta Uosukaisen (kok.) kanssa.


Ukraina pähkinänkuoressa

Ukraina on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin maa heti Venä jän jälkeen ja jonkin verran suurempi kuin Ranska.

Viljavasta maaperästä ja suhteellisen kehittyneestä teollisuudesta huolimatta Ukrainan talous on romahtanut ja elintaso laskenut, vaikkakin alamäki on viime vuosina loiventunut. Keskitulot ovat noin puolet venäläisten tuloista, kun taas hintataso on suurin piirtein sama.

  • Pinta-ala: 603 700 neliökilometriä.
  • Pääkaupunki: Kiova, 2,7 miljoonaa asukasta.
  • Valtionpäämies: Presidentti Leonid Kutshma, vuodesta 1994 lähtien, valittiin toiselle virkakaudelle 15.11.1999.
  • Väestö: 50 miljoonaa (73 prosenttia ukrainalaisia, 22 prosenttia venäläisiä, 5 prosenttia muita kansallisuuksia).
  • Eliniänodote: 67 vuotta (miehillä 63 ja naisilla 73 vuotta).
  • Valuutta: Grivna (1 grivna on noin 1 markkaa).
  • Keskitulot: 70-80 grivnaa/kk.

STT-IA
26.11.1999


Ulkomaat -sivulle