Sijoittajien paniikki syvensi kriisiä

Tutkimus Aasian kriisistä: Todellisuus ja julkinen käsitys poikkesivat toisistaan



Aasian kriisi osoitti, kuinka todellisuus ja ihmisten käsitykset voivat poiketa toisistaan. Etlan tutkijoiden mukaan Aasian kriisiä käsiteltiin julkisuudessa varsin mustavalkoisesti.


Aasian kasvuhuumassa puhuttiin vain talousihmeestä unohtaen kyseisten maiden heikkoudet. Kriisin puhjettua taas keskityttiin vain talouksien kielteisiin puoliin.

Tutkijat kiistävät näkemyksen, että Aasian kriisi olisi johtunut yksinomaan kyseisten maiden talouksien heikkouksista. Heidän mukaansa kriisiä syvensi sijoittajien epärationaalinen ja paniikinomainen käyttäytyminen.

Kun Aasian mailla alkoi mennä huonosti, kansainväliset sijoittajat vetivät paniikinomaisesti rahansa pois alueelta ja se pahensi maiden kriisiä entisestään.

Yhdysvallat kuitenkin hyötyi tilanteesta. Iso osa Aasiasta irrotetuista rahoista löysi sijansa USA:n valtion obligaatioissa. Sen myötä dollari vahvistui ja pitkät korot laskivat.

Etlan tutkijoiden mukaan Aasian kriisi siivitti USA:n viime vuosien voimakasta talouskasvua, sillä kriisin myötä myös raaka-aineiden hinnat alenivat, kun Aasian kriisimaissa ei enää riittänyt raaka-aineille yhtä paljon kysyntää kuin aiemmin.


Kaverikapitalismi pahensi asiaa

Etlan tiistaina julkistaman selvityksen mukaan Aasian kriisin taustalla olevat syyt liittyivät paljolti myös kulttuuriin. Kaverikapitalismi (crony capitalism) kukoisti; ulkopuolisen oli vaikea saada riittäviä tilasto- ja muita taloustietoja.

Lisäksi kriisialueilla toimivien talousanalyytikkojen oli vaikea kertoa totuus. Se saattoi tietää suhteiden kariutumista paikallisten kanssa.

Näiden takia julkisesti saatavissa oleva tietoa antoi ehkä liian hyvän, tai ainakin epätodellisen, kuvan kriisimaiden talouksista.

Tutkimuksen mukaan kriisi koetteli Aasian maita eri tavoin. Esimerkiksi Taiwanin talous kasvoi viime vuonna neljä prosenttia kriisistä huolimatta, kun samaan aikaan Indonesian talous supistui 13 prosenttia.

Talouksien syöksykierteen jälkeen moni asiantuntija povaa tälle vuodelle selvää elpymistä. Alueen pitkän aikavälin kasvunäkymiä pidetään hyvinä, joskin moni maa, esim. Indonesia ja Kiina, on taloutensa korjaamisessa vasta alkutaipaleella.


Suomalaisyritykset laajentavat Kiinassa

Talousvaikeuksista huolimatta yritykset investoivat lähivuosina tuntuvasti Aasian maihin. Selvityksen mukaan esimerkiksi Kiinassa moni yritys on kohdannut odotettua enemmän hankaluuksia: kustannukset ovat ennakoitua suuremmat, työntekijöiden vaihtuvuus on suurta eikä työntekijöiden saatavuus ole itsestään selvää.

Etlan tutkimuksen mukaan Kiinassa menestyminen riippuukin paljolti hyvän paikallisen johdon ja hyvien työntekijöiden löytämisestä. Kiinassa on tällä haavaa satoja tuhansia ulkomaisia yrityksiä ja yli 50:llä suomalaisyrityksellä on yksi tai useampia toimipisteitä Kiinassa.

Etlan selvityksen mukaan suomalaisyritykset aikovat laajentaa toimintaansa Kiinassa. Mm. Nokia, Kone, Valmet, Neles Controls, Elcoteq, Santasalo-Jot, Reima-Tutta, Polarcup, Outokumpu ja KWH Pipe ovat jo perustaneet tuotannollisen yksikön tai useampia maahan.

Aiemmin suomalaisyritykset perustivat kiinalais-suomalaisia yhteisyrityksiä, mutta vastedes tuotantoyksiköiden uskotaan olevan tytäryhtiöitä. Tytäryhtiöiden suosio on kasvanut, koska niitä koskevia sääntöjä on lievennetty ja monilla yhteisyrityksillä on ollut vaikeuksia.

STT-IA
27.8.1999


TALOUS -SIVULLE