Kokoomuksen eduskuntaryhmä: Yleissitovuutta ei saa laajentaa



Kokoomuksen eduskuntaryhmä piti kesäkokouksensa 23.-24.8.1999 Porissa ja Raumalla. Kokouksen puheenvuoroissa ja keskusteluissa keskityttiin pääsääntöisesti budjetin sisältöön. Puheet yleissitovuuden laajentamisesta joutavat ryhmän mielestä roskakoriin.


Kokoomuksen eduskuntaryhmä piti ensimmäistä 90-luvun ylijäämäistä budjettia tervetulleena. Ryhmän mielestä valtion on kasvun olosuhteissa kyettävä lyhentämään velkataakkaansa. Se on ainoa keino varautua seuraavaan laskukauteen. Vastuullinen finanssipoliittinen linja on edellytys työllisyyden parantumiselle ja hyvinvoinnin turvaamiselle.


Veronkevennykset sidoksissa syksyn palkkaratkaisuihin

Eduskuntaryhmä muistutti kannanotossaan työmarkkinaosapuolia palkkamaltin jatkumisesta. Tuloveroverotuksen keventäminen on sidoksissa syksyn palkkaratkaisuihin. Ryhmä totesi, että alakohtainen ahneus koituu kaikkien palkansaajien onnettomuudeksi.

- Tuloverokevennykset tulee mitoittaa yleisen talous- ja tupo-tilanteen mukaisesti. Vaalikaudella kevennys tulee olemaan hallitusohjelmassa sovitun 10-11 miljardin luokkaa.

Eduskuntaryhmä tyrmäsi yksimielisesti ammattiyhdistysliikkeen esille nostaman yleissitovuuden laajentamisen. Ryhmä ei hyväksy tilannetta, jossa vähemmistö päättää enemmistön asioista.

- Kokoomuksen eduskuntaryhmä haluaa muistuttaa, että syksyn tulopoliittisissa neuvotteluissa on turha nostaa esiin sellaisia lainsäädännön alaan kuuluvia asioita, jotka ovat hallituksen muodostamisvaiheessa torjuttu, kannanotossa todettiin.


Korkovähennyksen poistamiselle selkeä ei

Ryhmä on huolissaan asuntojen hintojen ja vuokrien voimakkaasta noususta kasvukeskuksissa. Samalla odotetaan asuntoasioista vastaavalta toiselta valtiovarainministeriltä Suvi-Anne Siimekseltä harkittuja ja valmisteltuja puheenvuoroja asuntomarkkinoiden hallitsemiseksi. Korkovähennysoikeuden poistaminen ei kokoomuksen eduskuntaryhmälle käy.

Asuntomarkkinat vaativat ryhmän mukaan ennen kaikkea tarjonnan lisäämistä. Kuntien on toimittava ripeästi kaavoittamisen saamiseksi liikkeelle. Hallituksen on otettava pikaisesti käsittelyyn hallitusohjelmassa sovitun lakiesityksen vapaarahoitteisista asumisoikeusasunnoista.

- Myös arava-tuotannosta voidaan varoja siirtää asumisoikeusasumiseen. Lisäksi opiskelija-asuntojen tuottamiseen on irrotettava lisäresursseja, ryhmä linjasi.


Suomessa liikaa kuntia

Keskustelu kuntien lukumäärästä on eduskuntaryhmän mielestä paikallaan.
- Kuntia on Suomessa liikaa. Eduskuntaryhmä tulee hallituksen esityksiä, joilla heikoimmassa asemassa olevien kuntien lukumäärää pyritään vähentämään.

- Harkinnanvaraista tukea saavien kuntien on pikaisesti luotava keinoja taloutensa tervehdyttämiseksi. Valtiolla on oikeus edellyttää kunnilta toimia talouden saattamiseksi kuntoon.

Hallituksen esittämät korotukset sosiaali- ja terveydenhuollon maksuihin on ryhmän mielestä perusteltuja.
- Tämä antaa kunnille paremmat mahdollisuudet tarjota laadukkaita terveydenhuoltopalveluja.

Ryhmä tukee myös hallituksen esitystä 3500 markan maksukatosta.
- Tällä tavoin estetään kohtuuttomien tilanteiden syntyminen, sillä runsaasti terveyspalveluja käyttävien maksurasitus kevenee. Lisäksi ryhmä muistuttaa, että päätökset maksujen korotuksista tehdään kunnissa.


Työttömyysturvan saannille ehtoja - Toimeentulotuen vastikkeellisuudelle tukea

Ns. työvoimakapeikot uhkaavat Kokoomuksen mielestä talouden suotuisaa kehitystä. Eduskuntaryhmä vaatii pikaisia toimenpiteitä, jotta työn vastaanottaminen parantuu, alueellinen liikkuvuus helpottuu ja että työvoiman osaaminen ja koulutus kohdentuu mahdollisimman tehokkaasti.

- Yksilöllistä työhaun suunnittelua ja ohjausta on tehostettava. Aktiivinen työnhaku ja valmius työn vastaanottamiseen on oltava myös käytännössä edellytys työttömyysturvan saannille. Esimerkiksi ammattisuojan poistumista ei tällä hetkellä käytännössä valvota.

Eduskuntaryhmä tuki ministeri Maija Perhon esittämiä ajatuksia, joiden mukaan nuorille tarjottaisiin mahdollisuus ja velvollisuus osallistua erilaisiin työtehtäviin ja aktiviteetteihin vastikkeena toimeentulotuen saamiselle.

- Valtion on tuettava hankkeita, joiden avulla kaikki pysyvät mahdollisimman hyvin mukana yhteiskunnan toiminnoissa. Vastikkeellisuus sosiaaliturvassa loisi syrjäytymisuhan alla olevalle nuorella mahdollisuuden työntekoon ja syrjäytymiskehityksen katkaisemiseen.

Vastikkeellisuus vaatii perusteellisen valmistelun ja kokemuksen kartoittamisen maista, joissa vastaavanlaisia uudistuksia on toteutettu. Eduskuntaryhmän mielestä hallituksen on esitettävä keinoja sosiaalipolitiikan aktiivisten elementtien vahvistamiseksi.

MIKKO KORTELAINEN
27.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE