Kiire heikentää työssä viihtymistä



- Tutkimusten mukaan joka toiselle palkansaajalle kiire on suurin työssä viihtymistä heikentävä tekijä. Ilmiö ei ole pelkästään suomalainen, mutta meillä se on erityisen korostunut, totesi Eläke-Tapiolan toimitusjohtaja Tom Liljeström Elämä työssä -seminaarissa keskiviikkona Helsingissä.


Kaksivuotisen Elämä työssä -kampanjan taustayhteisöt ovat Tapiolan ohella Kiipula-säätiö, Medivire Työterveyspalvelut Oy, Merikosken kuntoutus- ja tutkimuskeskus. Työkykyä ylläpitävä toiminta liittyy olennaisesti järjestävien tahojen toimialoihin.

- Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän TYKY-barometrin loppuraportin mukaan yrityksissä tehdään työkykyä ylläpitäviä toimia enemmän kuin koskaan ennen.

- Tämä on sinänsä ilahduttavaa, mutta toisaalta raportti kertoo, että työkykyä useimmiten kehitetään arjesta irrallisena toimintana, sanoi Liljeström.

- Hankkeemme perusajatus onkin ollut, että työhyvinvointia voidaan kehittää vain itse työtä kehittämällä, ei lähettämällä henkilöstöä kuntolenkille.

Tehokkaat toimet ovat hänen mielestään tarpeen, sillä eläkemenot Suomessa ovat tällä hetkellä aivan liian korkeat. Viime vuonna maksettiin eläkkeitä yhteensä 80 miljardia markkaa eli lähes 12 % bruttokansantuotteesta.


Tekijöitä viidennes vähemmän

Kiire on seurausta työntekijöiden määrän vähenemisestä ja työn samanaikaisesta lisääntymisestä. Vaikka automaatio ja uudet työmenetelmät vähentävätkin työtaakkaa, kehitys ei kuitenkaan kulje tasatahtia aikapaineen kovenemisen kanssa.

Tekijöiden vähenemisen tehtyyn työmäärään verrattuna todistaa mm. Suomen Yritykset 1997 -tutkimus. Sen mukaan yritysten määrä ja niiden henkilöstömäärä olivat huipussaan vuonna 1990.

Sen jälkeen kolmen vuoden ajan yrityksistä poistui jokaisena työpäivänä yksi työntekijä minuutissa. Nykyisin yritysten lukumäärä on taas vuoden 1990 tasossa ja niiden liikevaihto on kasvanut jo selvästi siitä yli, mutta tulos on tehty viidenneksen pienemmällä joukolla.

Myös Euroopan unionin maista tehdystä selvityksestä käy ilmi, että aikapaineen kokemukset ovat kasvaneet 80- ja 90-luvuilla. Suomi on tilastojen kärjessä kaikilla kiiremittareilla tarkasteltuna. Erityisesti naisten kiire korostuu.

- Tämä kaikki osoittaa, että työelämän rakenteisiin on pikimmiten puututtava. Liikunta on toki tärkeää, mutta sillä tuskin voidaan kuitata ristiriitoja, jotka johtuvat siitä, että uudenlaista tulosta yritetään tehdä muuttuneissa olosuhteissa vanhoilla toimintatavoilla ja entistä vähemmällä henkilöstöllä, sanoi Liljeström.

IA
27.8.1999


AJASSA -SIVULLE