Piraattiäänitteiden tulva köyhdyttää laulajaa



Jo joka viides Suomen markkinoilla liikkuva äänite on laiton piraattikopio, arvioi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus. Rahassa mitaten piratismin aiheuttamat tappiot taiteilijoille ja alan yrityksille ovat vuosittain noin 300-350 miljoonaa markkaa.


Laittomia äänitteitä, elokuvia ja tietokonepelejä on kuluvan vuoden aikana poistettu myynnistä noin 10 000 kappaletta. Esimerkiksi Tampereella jäi noin viikko sitten kiinni kirpputorikauppias, jolta poliisi takavarikoi yli 200 piraattiäänitettä ja -peliohjelmaa.

- Kirpputorit ovat tyypillisiä laittoman aineiston myyntipaikkoja. Toinen markkinakanava ovat ilmaiset ilmoituslehdet, joiden välityksellä piraattiäänitteiden tekijät hankkivat tilauksia, kertoo projektipäällikkö Olli-Pekka Takanen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta.

Keskus on Teoston ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen yhteistyöelin. Se taistelee piratismia vastaan mm. tekemällä tarkastuskäyntejä kirpputoreille sekä kouluttamalla viranomaisia eli poliisin ja tullin väkeä.

Maailmanlaajuisesta äänitteiden piraattikaupasta noin 70-77 prosentin arvioidaan olevan kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden käsissä. Rahaa liikkuu pelkästään laittomassa äänitekaupassa noin 4,5 miljardia dollaria eli noin 14 miljardia markkaa vuodessa.


Tallinnan toreilta miljoonia levyjä

Suomessa luvatonta kauppaa tehdään Takasen mukaan ympäri maata. Yhtenä syynä tekijänoikeusväki pitää sitä, että rangaistukset ovat melko lieviä rikoksesta saatavaan hyötyyn nähden.

- Kirpputoreilla nämä kauppiaat ovat lähinnä venäläisiä ja virolaisia, joten ongelma on ehkä erityisen suuri Itä-Suomessa, arvioi Takanen.

Kuluttajan epäluulon pitäisi herätä, jos tuoretta peliä, äänitettä tai muuta tallennetta tarjotaan puolella normaalihinnasta. Tuolloin on lähes poikkeuksetta kyseessä laiton tuote.

Virossa matkailevien suomalaisten suosittuja tuliaisia ovat halvat CD-levyt - usein tekijänoikeuksia rikkovat. Taloustutkimuksen alkukesästä tekemän kyselyn perusteella arvioidaan, että matkailijat tuovat Virosta omaan käyttöön noin 1,7 miljoonaa piraattiäänitettä vuosittain.

- Se on Suomen pieniin markkinoihin nähden aika paljon. Jos äänite maksaa 50 markkaa, tällainen määrä tuo yli 80 miljoonaa markkaa vuodessa Viron järjestäytyneelle rikollisuudelle, laskee Takanen.

Laittomien äänitteiden hankkiminen omaan käyttöön ei ole rangaistavaa. Takasen mukaan tekijänoikeusjärjestöissä on kuitenkin pohdittu, pitäisikö lakia pyrkiä tältä osin muuttamaan.

STT-IA
27.8.1999


TALOUS -SIVULLE