Julkisen puolen eläkeratkaisut valmistelussa

Eläkeputkiratkaisu poliittiseen myllytykseen



Ns. työttömyyseläkeputken uudistushanke siirtyy nyt poliittiseen myllytykseen. Asiaa selvittänyt toimitusjohtaja Kari Puron johtama työryhmä sai urakan omalta osaltaan valmiiksi keskiviikkona.


Työmarkkinajärjestöjen työryhmän tehtävänä oli keskiviikkona enää hioa mm. kuntoutuksen liittyviä teknisiä yksityiskohtia.

Ehdotus on jo lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön valmisteltavaksi niin, että hallituksen esitys parhaassa tapauksessa saadaan jo syyskuun aikana. Uudistus tietää muutoksia sekä työeläkelakeihin että kansaneläkelakiin.

Puron työryhmän esitys koskee yksityisalojen eläkkeitä. Parhaillaan neuvotellaan uudistusten soveltamisesta myös julkisten alojen eläkkeisiin ja merimieseläkkeisiin niin, että samalla otettaisiin huomioon näiden alojen erityispiirteet.

Kuntapuolella asiaa valmistellaan Kuntien eläkevakuutuksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Uudistus ei tarvitse lainmuutosta, vaan asiasta määrätään eläkesäännössä. Päätösvalta kuuluu Kuntien eläkevakuutuksen valtuuskunnalle, ja sen seuraava kokous on marraskuussa.

Valtion työeläkkeiden osalta lainmuutoksia valmistellaan valtiovarainministeriössä.


Nykyputki jo kiinni

Työmarkkinajärjestöjen työryhmä pääsi heinäkuun alussa sopuun työttömyyseläkeputken kiristämisestä ja sai saman tien hallituksen tuen linjauksilleen.

Uudistus tekisi eläkeputken sekä työnantajalle että työntekijälle aiempaa epäedullisemmaksi. Tällä halutaan edistää ikääntyvien työssä jatkamista.

Mikäli työryhmän esitys toteutuu, ei nykyisin käytössä olevaan eläkeputkeen ole enää ollut pääsyä elokuun alun jälkeen.

Puron mukaan tämmöiseen takautuvaan voimaantulosäännökseen liittyvät oikeudelliset ongelmat jäävät sosiaali- ja terveysministeriön harkintaan. Putkessa jo olevien toimeentuloturvaan ei ole tulossa muutoksia.


Lisäpäiviltäkin töihin?

Työttömyyseläkkeen 55 vuoden ikärajaan ei puututtaisi, mutta työntekijän eläkettä pienennettäisiin työttömyyseläkkeen ajalta ja työnantajan omavastuuosuutta eläkkeistä korotettaisiin.

Yksilöllisen varhaiseläkkeen ikäraja nousisi 58:sta 60 vuoteen. Vuonna 1943 ja sitä ennen syntyneet kuitenkin säilyttäisivät nykyisen ikärajan. Tavoitteena on, että mm. työttömyyseläkkeen määräytymistä ja yksilöllisen varhaiseläkkeen ikärajan nostoa koskevat lait tulisivat voimaan ensi vuoden alusta.

Työttömyyseläkeputki tarkoittaa järjestelyä, jossa vähintään 55 vuoden ja yhden kuukauden iässä työttömäksi jäävä saa 500-päiväisen ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen jatkeeksi ns. lisäpäiväoikeuden. Tämä turvaa hänen toimeentulonsa työttömyyseläkkeelle pääsyyn asti.

Puron työryhmän esityksessä työnhakijoiden edellytettäisiin myös käytännössä olevan työmarkkinoiden käytettävissä lisäpäivienkin aikana. Nykyisin heille ei ole aktiivisesti edes etsitty töitä.

Työttömyyseläke vaihtuu "normaaliksi" eläkkeeksi yleensä noin 65-vuotiaana eli nykyistä pienempi eläke olisi luvassa yleensä noin viideksi vuodeksi.


Uudistuksen teho seurantaan

Uudistuksen vaikutuksia ja tehoamista aiotaan seurata tiiviisti. Miten seuranta tehdään ja kuka sen tekee, on vielä auki, Puro kertoo.

Yleensä seuranta on Eläketurvakeskuksen kontolla. Koska putkiratkaisu sivuaa niin vahvasti työttömyysturvaa, seurantajärjestelyt vaativat hieman tavallista enemmän mietintää.

Aikarajoja tai päivämääriä seurannalle ei ole määritelty. Puro tosin arvioi, että selvityksiä tehdään niin, että niiden tuloksia on hyvissä ajoin käytössä ennen vuoden 2002 loppua. Osa-aikaeläkkeen 56 vuoden ikärajan kokeilu jatkuu tuohon asti.


Eläkeputkiuudistus herättänyt hämmennystä

Ns. työttömyyseläkeputken uudistushanke on työllistänyt muutamia työttömyyskassoja, kun huolestuneet kassan jäsenet ovat soittaneet ja kyselleet, mitä putkessa oleville tai sinne siirtyville oikein tapahtuu.

Hämmennystä ovat herättäneet tiedotusvälineiden uutisotsikot, joissa uudistus on tiivistetty muutamaan sanaan tyyliin "vanha eläkeputki kiinni elokuun alusta". Varsinaista uutista ns. Puron työryhmän esityksistä ei aina ole maltettu lukea tai kuunnella.

Eläkeputkiuudistus ei siis sulje työttömyyseläkeputkea tai muuta työttömyyseläkkeen 55 vuoden ikärajaa. Esityksen mukaan työntekijän eläke kuitenkin pienenisi työttömyyseläkkeen ajalta ja työnantajan omavastuuosuus eläkkeistä nousisi.

Työryhmä esittää, että uudet säännökset koskisivat niitä, jotka on irtisanottu tai jotka ovat irtisanoutuneet 1. elokuuta tai sen jälkeen. Putkessa jo olevien toimeentuloturvaan ei ole tulossa muutoksia.

STT-IA
27.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE