Ajan suunnassa lyhyesti


Sukututkijoille valmistunut ainutlaatuinen multimedia

Karjala-tietokanta on laatinut sukututkimusoppaaksi CD-ROM -muotoisen multimedian, joka edesauttaa tiedon elämyksellistä sisäistämistä. CD-ROM on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Sukututkimusmultimedia esittelee laaja-alaisesti sukututkimuksen lähdeaineistoa asiakirjaesimerkkien ja niistä laadittujen tekstiselvennysten avulla. Ohjelmassa valaistaan myös seurakuntien kirkonkirjojen historiaa, niiden kehityskaarta sekä niiden tutkijalle tarjoamia tietoja.

Lisäksi tietoiskuissa ja laajemmissa artikkeleissa selvitetään mm. kirkonkirjoissa käytettyjä erilaisia lyhenteitä ja tutustutaan ammatteihin, nimistöön ja entisajan sääty-yhteiskuntaan, koululaitokseen ja niin edelleen.

Hengellisen hallinnon tuottaman asiakirja-aineiston ohella ohjelman käyttäjä voi ammentaa tietoutta maallisen hallinnon monipuolisesta arkistoaineistosta, kuten lääninhallinnon, oikeuslaitoksen ja verotuksen synnyttämistä asiakirjoista.

Itäsuomalaisella näkökulmalla tehty CD-ROM on tarkoitettu kouluille, kansalaisopistoille, kirjastoille ja tietenkin myös yksittäisille sukututkijoille.


Suomalaiset peseytyvät aiempaa enemmän

Suomalaiset kuluttavat aiempaa enemmän vettä peseytymiseen. Kotitalouksien vedenkulutus on kuitenkin selvästi pienentynyt ennen kaikkea vesikaluste- ja pesukonetekniikan ansiosta.

Vedenkäytön jakautumisesta ja erityisesti kotitalouksien vedenkäytöstä on valmistunut pienimuotoinen selvitys Suomen ympäristökeskuksessa. Kysely tehtiin viime vuonna Helsingissä ja Tampereella. Vastaava selvitys tehtiin edellisen kerran vuonna 1977.

Kotitalouksien käyttämästä vedestä menee puolet henkilökohtaiseen hygieniaan. Peseytyminen on lisääntynyt selvästi vuodesta 1977. Muuten kulutustottumukset ovat säilyneet ennallaan.

Keskimääräinen vedenkulutus tutkituissa asunnoissa oli 116 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa. Minimikulutus niissä voisi olla säästävimmillää vesikalusteilla 88 litraa henkilöä ja vuorokautta kohden.

Tutkituista kotitalouksista astioiden konepesu kulutti vettä huomattavasti vähemmän kuin käsin peseminen. Astianpesukone kulutti henkeä kohti vain noin kaksi litraa vuorokaudessa, mutta käsin tiskaus kymmenen kertaa enemmän.

Veden kokonaiskulutuksesta käytetään noin 56 prosenttia kotitalouksissa, teollisuuden osuus on 12 prosenttia, palvelutoimintojen 14 ja yleisen kulutuksen 18 prosenttia.


Viranomaisten lomakkeita Internetistä

Kansalaiset ovat voineet saada viranomaisten lomakkeita Internetistä jo puolen vuoden ajan. Kokemukset palvelusta ovat olleet erittäin hyviä.

Verkkolomakkeita on saatavilla jo kymmeniä, mm. päivähoitohakemus, opintotukihakemus, verokortti ja veroilmoitus. Lomakkeiden määrää lisätään jatkuvasti. Palvelu on ilmainen, eli kuka tahansa voi saada sieltä maksutta lomakkeita ja rakentaa linkin tähän palveluun.

Toistaiseksi lomakkeita ei voi lähettää sähköisesti, mutta tulevaisuudessa sekin tehdään mahdolliseksi.

Hallinnon palveluja kehitetään parhaillaan niin, että vastaisuudessa voi hoitaa asiansa loppuun verkon kautta. Tähän tähtäävä työ on meneillään monella hallinnon alalla. Verkkolomakkeita ovat toistaiseksi eniten tuottaneet verohallitus, työministeriö ja Kela.

Kokeilut kuntien kanssa on määrä aloittaa tämän vuoden aikana. Palvelusta huolehtii sisäasiainministeriö. Verkkolomakkeita saa Internetin osoitteesta http://www.lomake.vn.fi/.


Meriliikenteen palvelu paranee Internetin avulla

Merenkulkulaitos on tilannut Internet-pohjaisen järjestelmän merenkulun palvelemista, ohjaamista ja seuraamista varten. Tämän Port@Net-järjestelmän suunnittelun ja toteutuksen tekee suomalainen AtBusiness Communications Oy.

- Järjestelmä on ainutlaatuinen: se on ainoa tietämäni tämän tason kansallinen järjestelmä, kertoo merenkulkulaitoksen turvalaitetoimiston päällikkö Rolf Bäckström. Hän pitää sen yhtenä hyvänä puolena kevyttä ylläpitoa.

Port@Net kattaa satamatoiminnot sekä ne toiminnot ja palvelut, jotka liittyvät alusliikenteen ohjaukseen ja valvontaan, luotsaukseen ja jäänmurtoon.

Tietoja aluksista saavat järjestelmän avulla kaikki niitä työssään tarvitsevat. Heitä ovat mm. liikenteen ohjaajat, tulli, luotsit, jäänmurtajat, meklarit, ahtaajat ja kuljetusliikkeet. Järjestelmästä saadaan tietoja myös alusten lasteista ja niiden sisältämistä vaarallisista aineista.


Valtiokalenteri nyt myös cd-romppuna

Suomen valtiokalenteri, tuo muhkea tietopaketti valtakunnan tärkeistä instituutioista ja vaikuttajista on jälleen ilmestynyt. Valtiokalenteri 1999 ilmestyy ensimmäistä kertaa perinteisen kirjan ohella myös cd-romina.

Elektroninen julkaisumuoto mahdollistaa käyttäjälle monipuoliset tiedonhakumahdollisuudet teoksen koko sisältöön.

Teoksessa luetellaan yhteystietoineen valtion virastot ja laitokset sekä niissä toimiva ylempi virkamieskunta. Samoin löytyvät johtavassa asemassa olevat työsopimussuhteiset toimihenkilöt sekä kaupunkien ja kuntien johtavat luottamus- ja virkamiehet.

Yksityisistä yrityksistä ja järjestöistä esitellään ylin toimiva johto. EU:n varsinaiset toimielimet on sisällytetty teokseen.


Suu kuntoon ja suutelemaan

Keväthuumassa ei kannatta unohtaa suuhygieniaa, muistutettiin Turun infektiokeskuksen infektiopäivillä. Lemmekäs suutelu on nimittäin tehokas keino siirtää sylkeä ja syljen pöpöjä suusta toiseen.

Jos suussa on hoitamattomia reikiintyneitä hampaita tai ikenissä tai hammasluussa tulehdusta, ei suutelukumppanikaan säästy tulehdusbakteereilta. Pahimmassa tapauksessa intohimon kohde saa läheiseltään lahjaksi hampaiden kiinnityskudostulehduksen, parodontiitin.

Suojaavana tekijänä saattaa tosin toimia pussailemaan pyrkivän hengityksen haju, joka paljastaa armotta huolettoman hampaiden hoitajan.


Palovaroittimet pakollisiksi syyskuusta lähtien

Syyskuun alussa voimaan tulevan pelastustoimilain myötä jokaisessa asunnossa on oltava palovaroitin. Sisäministeriön Suomen Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan lähes 70 prosentilla kotitalouksista on palovaroitin.

Ilman olevalla kolmanneksella on kuitenkin vielä runsas vuosi aikaa hankkia palovaroitin, sillä sen on oltava asennettuna paikoilleen viimeistään 1. syyskuuta 2000.

Gallupin mukaan palovaroittimien määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 1992 lähtien. Eniten palovaroittimia on omakotitaloissa ja vähiten kerrostaloasunnoissa.

Suomen Gallupin maalis-huhtikuussa tekemään tutkimukseen vastasi 1 023 suomalaista. Vastaava tutkimus on tehty aiemmin vuosina 1992-1995.


Virtuaalinen ulottuvuus pohjoisen koulumaailmaan

Joukko Pohjois-Suomen kuntia on lähtenyt yhdessä Oulun yliopiston opettajainvalmistuslaitoksen kanssa kehittämään "Povilusta" eli pohjoista virtuaalista ulottuvuutta koulumaailmaan.

Tässä vaiheessa vuoden 2000 loppuun kestävän projektin avulla pyritään tarjoamaan myös syrjäisemmän seudun koululaisille samat mahdollisuudet menestyä tulevaisuuden työelämässä kuin Ruuhka-Suomen kasvateille.

Verkottuminen oppilaitosten välisessä yhteistyössä, teknologian käyttö opetuksessa, opettajien täydennyskoulutuksen kehittäminen ja alueellisen tasa-arvon lisääminen ovat eräitä Povilus-projektin tavoitteista. Hanke pyritään kytkemään myös kansallisiin ja alueellisiin kehittämishankkeisiin.

Opetushallitus on myöntänyt hankkeelle 297 000 markan avustuksen. Pohjoisen kunnista mukana ovat pääkoordinoijana Rautavaara sekä Kuusamo, Pyhäjoki, Suomussalmi, Utsjoki, Kiuruvesi, Utajärvi, Vaala, Rantsila, Haapavesi, Ruukki ja Sodankylä.

Koonnut: IA
28.5.1999


AJASSA -SIVULLE