Eurovaalit käynnistyvät



Euroopan parlamentin vaalien kampanjat on avattu ja ennakkoäänestys käynnistyy keskiviikkona. Suomesta 626-jäseniseen parlamenttiin valitaan 16 edustajaa. Puoluekannalla on väliä, sillä pieni ei ole kaunista Euroopassa.


Vaalit käydään lähes samanaikaisesti viidessätoista EU-maassa. Äänioikeutettuja vaaleissa on noin 300 miljoonaa.

Suomessa äänioikeus on asuinpaikkaan katsomatta jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänioikeus on myös Suomessa kotipaikan omaavalla EU:n jäsenvaltion 18-vuotiaalla kansalaisella.

Suomessa ennakkoäänestys alkaa 2. kesäkuuta. Kotimaassa ennakkoon voi äänestää yli 600 pisteessä, joista valtaosa on postitoimipaikkoja. Eräin paikoin ennakkoäänestysmahdollisuus on järjestetty ns. tilapäisiin ennakkoäänestyspaikkoihin sekä kuntien yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin. Ahvenanmaalla äänestyspaikkoina toimivat Ahvenanmaan postin toimipaikat.

Kotimaan ennakkoäänestys päättyy 8. kesäkuuta.

Ulkomailla ennakkoäänestys alkaa samanaikaisesti, mutta päättyy jo 5. kesäkuuta. Ulkomaisina ennakkoäänestyspaikkoina toimivat Suomen edustustot, joista oikeusministeriö on koonnut luettelon vaalipalvelimelleen.

Vaalipäivän äänestys toimitetaan yhtäaikaisesti jokaisessa kunnassa äänestysalueittain. Äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen. Vaalipäivän äänestyspaikka ja sen osoite on merkitty äänestäjälle postitse lähetettyyn ilmoituskorttiin.

Suuri on kaunista

EU-maiden edustajien määrä riippuu väkiluvusta, joskin pienillä mailla on yliedustus. Esimerkiksi 80 miljoonan asukkaan Saksalla on 99 edustajaa, kun Suomi saa viidellä miljoonalla asukkaalla 16 edustajaa. Parlamentissa ei kuitenkaan toimita kansallisuuksien mukaan, vaan parlamentaarikot ryhmittyvät puolueittain kuten Suomenkin eduskunnassa.

Parlamentin suurimmat ryhmät ovat sosialistit (PSE) ja konservatiivit (EPP), joilla on 214 ja 201 edustajaa. Nämä kaksi paketoivat tärkeimmät puheenjohtajuudet ja tehtävät keskenään, parlamentin puhemiehen nuija on kiertänyt ryhmien välillä.

Liberaalit (ELDR), joihin keskusta ja RKP kuuluvat, ovat kolmanneksi suurin ryhmä 42 edustajalla. Loput ryhmistä jäävät alle 40 jäsenen, vihreillä (V) on 27, vasemmistoryhmällä 34 edustajaa.

Vasemmisto häviämässä jo ennakkoon?

Todennäköisenä jo ennakkoon pidetään sitä, että sosialistiryhmä pienenee ja menettää suurimman ryhmän aseman. Britanniassa näet siirrytään enemmistövaaleista suhteelliseen vaalitapaan, jolloin konservatiivit saavat paremman edustuksen. Nyt labourilla on 61 Britannian 87 paikasta, konservatiiveilla vain 17.

Viime EU-vaaleissa äänestysaktiivisuus vaihteli jäsenmaissa suuresti. Belgiassa ja Luxemburgissa yllettiin äänestysvilkkaudessa huikeaan 90 prosenttiin, kun taas Hollannissa ja Portugalissa uurnille vaivautui vain 36 prosenttia äänioikeutetuista. Yhtä laimeaa äänestysinto oli myös Brittein saarilla.

Pohjolan jäsenmaista suomalaiset äänestivät viimeksi vilkkaimmin, yli 60 prosentin aktiivisuudella. Tanska ja Ruotsi jäivät selvästi jälkeen. Media on luonnehtinut tulevia eurovaaleja ja niiden kampanjointia laimeaksi. Silti 65 prosenttia suomalaisista ilmoittaa äänestävänsä varmasti tai melko varmasti.

Tarjolla 140 ehdokasta Suomesta

Suomesta siis valitaan europarlamenttiin 16 edustajaa. Puolueet ja muut ryhmittymät ovat asettaneet ehdolle 140 kandidaattia 11 listalle. Suurimmilla puolueilla on omat listansa, mutta keskusta on solminut vaaliliiton RKP:n ja kristillisten kanssa.

Valinnanvaraa äänestäjälle siis on. Valinnanvaikeuden yllättäessä äänestäjä voi testata omia mielipiteitään puolueiden ja ehdokkaiden mielipiteisiin.

Esimerkiksi Kokoomuksella on jälleen vaalipalvelimellaan generaattori, jonka kysymyksiin vastaamalla saa tiedon Kokoomuksen ehdokkaasta, jonka mielipiteet ovat lähinnä äänestäjän omia mielipiteitä.

Ehdokkaanetsintäkoneita on tietoverkoissa muitakin. Muun muassa Yleisradio on toteuttanut jo eduskuntavaalien yhteydessä toimineen ohjelman. Hakukone löytyy myös esimerkiksi Helsingin Sanomien tilaajille lehden verkkoliitteestä.

ILPO KIURU
28.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE