Jäsenmailla iso urakka setviä tuotteiden alkuperä

EU-komissio vaatii jäsenmaita turvatoimiin Belgian kanakriisissä



EU-komissio velvoittaa jäsenmaat turvatoimiin Belgian kanakriisin takia. Jäsenmaiden tulee vetää markkinoilta kaikki sellaiset tuotteet, joissa vähänkin epäillään olevan Belgiassa elintarvikkeisiin päässyttä dioksiinia.


Vaatimus tarkoittaa kananmunia, kanoja, lihaa sekä kaikkia sellaisia teollisuustuotteita, jotka sisältävät vähintään kaksi prosenttia kananmunaa.

Jäsenmailla on edessään valtaisia työ selvittää, mitkä tuotteet ovat epäilyksenalaisia.
- Olennaista olisi tietää, mitkä valmistajat ovat käyttäneet pilaantuneiden kanojen munia. Muutenhan kaikki belgialaistuotteet pitäisi vetää markkinoilta, Elintarvikeviraston johtaja Kalevi Salminen sanoo.

Komission maatalouskomissaari Franz Fischler sekä terveysasioista vastaava komissaari Emma Bonino ilmoittivat komission päätöksestä iltapäivällä keskiviikkona sen jälkeen kun komission eläinlääketieteellinen asiantuntijaryhmä oli asiaa tutkinut.

Viime viikolla tuli ilmi, että tiettyjen belgialaistilojen kananmunat ja kanat sisältävät ihmiselle vaarallista dioksiinia. Dioksiini oli peräisin kanarehuun käytetystä, ihmiselle sopimattomasta eläinrasvasta.

Oliko kyseellä vahinko?

EU:n eläinlääketieteellisen asiantuntijaryhmän päätöksen mukaan Belgian on vedettävä markkinoilta kaikki sellaiset tuotteet, jotka on tuotettu myrkyllistä rehua käyttäneillä tiloilla.

Komission eläinlääketieteellinen asiantuntijaryhmä samoin kuin Belgian viranomaiset jatkavat asian selvittelyä. Keskiviikkona ei vielä ollut riittävästi tietoa esimerkiksi siitä, miten dioksiini on kanoihin päässyt.

Boninon mukaan on tähdellistä kartoittaa, onko kyseessä vahinko vai harkittu teko.

Bonino pitää epätodennäköisenä, että viallista kananlihaa syöneet ihmiset oireilisivat välittömästi. Pidemmän aikavälin terveysvaikutuksia tällä voi Boninon mukaan kuitenkin olla. Onhan dioksiini luokiteltu ihmiselle vaaralliseksi aineeksi.

Dioksiinianalyysit kalliita

EU:n sisämarkkinoilla tavarat liikkuvat vapaasti maasta toiseen. Tämä vaikeuttaa Salmisen mukaan suuresti teollisuustuotteiden liikkeiden jäljittämistä.

Hän korostaa, että on sangen vaikea selvittää, onko Suomeen tullut saastuneiden kanojen munista tehtyjä tuotteita.

Lisäksi Salminen tähdentää dioksiinianalyysienkalleutta.
- Jos jokaisen maan pitää itse analysoida, onko tuotteessa dioksiinia vai ei, se vie paljon aikaa ja on hirveän kallista, hän sanoo.

Belgian velvoitteet

Belgia sai komissiolta listan velvoitteita kanakriisin helpottamiseksi.

Belgialaisten pitää mm. selvittää dioksiinin lähteet ja paljonko saastuneiden kanojen lihaa, kananlihatuotteita ja kanojen munista tehtyjä tuotteita on varastossa ja paljonko niitä on toimitettu maan ulkopuolelle.

Belgian tulee välittömästi kertoa tutkimustuloksistaan sekä komissiolle että jäsenmaille.

STT-IA
2.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE