Kun hätä on suurin, apu on lähellä - Norton Utilities 3.0



Norton Utilities on Symantecin monipuolinen hyötyohjelma, jonka luvataan ehkäisevän ja korjaavan monia tietokoneongelmia. Peter Nortonin kehitystyön tuloksena tarjolla on nyt versio 3.0, joka on Windows 95 ja 98 yhteensopiva, ja jonka vakuutetaan selviävän myös vuoden 2000 eli Y2K -ongelmista.


NU:lla on jo yli 15 miljoonaa enemmän tai vähemmän tyytyväistä käyttäjää ympäri maailmaa. Paketin kylkeen on liitetty Nortonin voittamia eri tietokonelehtien kunniamainintoja sen verran huomattava määrä, että mielessä ehti jo käväistä, josko noita kukaan muu on 15 viimeiseen vuoteen voittanutkaan.

Jokainen joka askartelee vähänkin enemmän tietokoneensa kimpussa, joutuu enemmin tai myöhemmin havaitsemaan, että edes Windows 98 ei pohjimmiltaan ole erityisen vakaa käyttöjärjestelmä. Jos romahteli 95 kerran päivässä tai jopa harvemmin, niin vääjäämättä on ainakin uusiakin ohjelmia asentavalla edessään hetki, jolloin W 98 irtisanoo työehtosopimuksensa.

Hätähän on suuri, kun päivitetty käyttöjärjestelmä joudutaan taas asentamaan uudelleen - ehkäpä jopa tyhjään koneeseen. Omien tiedostojen varmuuskopiot ovat hajallaan sadoissa levykkeissä pitkin työhuonetta tai mikä tavallisempaa, niitä ei ole lainkaan.

Niinpä kirjoittaja ihastui Peter Nortonin NU-tuotteen suuriin lupauksiin siitä, että tämä jo vuosia jatkunut piina päättyy tällä kertaa tähän.

Kun ohjelma kerran ehkäisee ja jopa korjaa koneen kaatuiluun johtavat syyt, ratkoo ohjelmaristiriidat, Windows-ongelmat, hardware-hankaluudet ja estää tiedostoihin kohdistuneet kadot ja tarjoaa siinä sivussa virussuojan ja päivittyy vielä pyytämällä netin kautta ainakin seuraavat sata vuotta, niin siinähän nöyrä poistuu kaupasta 695 markkaa köyhempänä.

Mitä tämä ihme tekee?

NU on monipuolinen ohjelmistokokonaisuus, johon kuuluu seuraavia osia.

Norton WinDoctor pyörii automaattisesti "taustalla" seuraten käyttöjärjestelmän toimintaa. Se tarkkailee koneen sielunelämää etsien virheitä ohjelmista, hardwaresta, Windowsin ihmisjärjelle vaikeasti käsitettävästä rekisteristä ja ties mistä. Hämminkiä havaitessaan tohtori loikkaa esille ja tarjoutuu korjaamaan sen, jos vain rahkeet riittävät.

Testikoneessa (IBM Aptiva, Pentium II, 233 MHZ, Win 98) WinDoctor ryntäsi heti asennuksen jälkeen herjaamaan, että rekisterissä oli vaatimattomat 357 virhettä, jotka se suostui myös kysyttäessä tarkemmin virhe virheeltä yksilöimään.

Seitsemää lukuun ottamatta se osasi korjata ne kaikki. Joukossa oli lukuisa määrä viittauksia jo poistettuihin ohjelmiin ja tiedostoihin, mutta Windows ei vain tunnu osaavan päivittää edes omaa rekisteriään.

Jäljelle jääneet seitsemän virheellistä viittausta liittyivät Microsoftin pakkosyöttämään The Microsoft Network -ohjelmaan, jota saman valmistajan oma Unistall Shield ei sattumalta suostu poistamaan.

Tässä pälkähästä pääsee asentamalla Norton Uninstallerin, joka on oma ohjelmansa, eikä sellaisenaan sisälly NU-pakettiin. Jo lakkasi MSN vastustelemasta ja lähti alihakemistoineen koneesta.

Päivitystä ja tajunnanmenetyksen estoa

NU-kokonaisuus tarjoutui tämän jälkeen päivittämään itsensä Internetin välityksellä. Pelkkää Norton Utilitiesin päivitystä tuli heti kättelyssä 6,3 megatavua ja niitä tämä ohjelmaihme suoritteli koneessa omia aikojaan siihen asianomaisen luvan toki kysyttyään.

Sitten tarjottiin päivitettäväksi muiden ohjelmistotalojen tuotteita ja laiteajureita, joita niitäkin tuli haettua joitakin kymmeniä. LiveUpdatePro on ensimmäinen myös muiden valmistajatalojen tuotteita lennosta päivittävä tuote, jonka allekirjoittanut on tavannut.

Esimerkiksi Microsoftin muuten hyvin toimiva päivitysaparaatti on tähän verrattuna leikkipeli. Microsoftin ulkopuolisesta elämästä se ei nimittäin tiedä yhtikäs mitään.

Norton CrashGuard on koneen kaatumatautia hoitava ohjelma, joka ennalta ehkäisee yllättäviä Windowsiin kohdistuvia tajunnanmenetyksiä. Niiden silti joskus yllättäessä tarjoaa tämä ohjelma käyttäjälle useimmiten mahdollisuuden edes tallentaa kesken jäänyt työ ennen koneen lopullista rojahtamista.

Tähänhän ei suomalainen uskonut, ennen kuin kone halvaantui pahanlaisesti niin, ettei toviin totellut mitään näppäimistökäskyjä. Kohtapäätä CrashGuard kuitenkin putkahti jostakin kyselemään, halusinko kenties tallentaa jotakin ennen mahdollista lopullista romahdusta.

Tätä sovellutustaan Norton kehuu kaksi kertaa kilpailijoitaan tehokkaammaksi. Ainakin yksi pelastus on koettu.

Katastrofin jälkeistä elämää on

Norton Rescue Recovery Wizard teettää käyttäjällään kolmen korpun pelastuslevykesarjan, jonka avulla kone voidaan muka elvyttää lähes minkä katastrofin jäljiltä tahansa. Pitihän tuo pelastusrengas valmistaa, kun Norton jaksoi jatkuvasti niistä muistuttaa. Ohjelma osaisi tehdä pelastusapukalut myös Zip- ja Jaz-asemille.

Norton Speed Start -ohjelman väitetään nopeuttavan ohjelmien käynnistymistä jopa puolella. Saattaa se sen tehdäkin, koskapa kone nyt tuntuu liukkaammalta.

Norton Optimization Wizard käsittelee swap-tiedostoa ja mukauttaa sen koon ja sijainnin jonkin keinoälyn avulla viisaammin kuin Windows, mikä saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Norton Registry Optimization puuhastelee omiaan rekisteritiedostossa yhdessä tämän ohjelman kanssa, ja rekisterin pitäisi pysyä kohtuullisen kokoisena.

Norton Utilities Integrator on muiden apuohjelmien yliohjelma, joka sallii kaikkien muiden hyödyntämisen yhdestä muokattavissa olevasta konsolista. Kyseessä on eräänlainen Norton-ohjelmien oma käyttöliityntä, jota ilman ohjelmakokonaisuuden hallinta edellyttäisi vähintäänkin keskiastetasoista tutkintoa jossakin Norton yliopistossa. Tämän avulla kokonaisuuden eri osat pysyvät edes jollakin lailla hallittavissa.

Norton System Doctor, josta alussa mainittiinkin, tihruaa koneen sisältöä silloinkin, kun luulet ettei tapahdu mitään. Oitis ryntää System Doctor utelemaan ja analysoimaan koneen sielunelämää, kun vain prosessorilta hetkikin aikaa liikenee. Ongelman havaitessaan systeemitohtori ponnahtaa esiin omine usein täysin automatisoitune ratkaisuvaihtoehtoineen.

Norton Speed Disk optimoi levyn eheyden ja hakkaa Microsoftin defragmentointiohjelman ainakin nopeudessaan 100-0.

Norton Protector mahdollistaa tuhottujen tiedostojen palauttamisen olipa tuho itse aiheutettua tahi Bill Gates -alkuista. UnEraze Wizard on samanlaisissa töissä tarjoten jopa sataprosenttista suojaa valituille tiedostoille. Eräänlaisia dagen efter -ohjelmia siis.

Norton Registry Editor tarjoaa tutustumismatkan rekisterin syövereihin. Sen avulla voi räpelöidä käyttöjärjestelmän rekisteriä mielensä mukaan, mitä lämpimästi suosittellaan kaikille.

Norton Registry Tracker pitää kirjaa kaikista rekisterimuutoksista ja tarjoaa mahdollisuuden tehokkaasti katua tehtyä muutosta. Image ottaa polaroid-kuvan levyn elintärkeistä tiedoista mahdollistaen tiedostojen palauttamisen ja muut luvatut ihmeet.

Space Wizard tietää, mitä ohjelmia tai niiden tilpehöörejä voi pakata, siirtää toiseen paikkaan tai jopa hävittää kokonaan. Aika eto peli, joskin jättää paljon myös käyttäjänsä harkintaan. Mutta vaikka tuli harkittua väärinkin, ovat Registry Trapper ja UnErase -ystävät jälleen vakuuttaneet tämänkin virheen varalta.

SystemInformation kertoo kerralla, mitä kaikkea koneesta löytyy - olipa kysymyksessä softa tai kova tavara. Multimediaominaisuudet tutkitaan, setupit luetellaan ja joka romu kaikkine ominaisuuksineen on käyttäjän hämmästeltävänä.

Lisää käyttäjän kokemuksia seuraavassa Verkkouutisten numerossa.

TIMO KERVINEN
28.5.1999


AJASSA -SIVULLE