Star Wars - Uusi jatko-osa elokuvahistorian odotetuin filmi?



Elokuvahistorian odotetuimman filmin tittelin saanut Star Wars -filmisarjan neljäs osa sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa viime viikon keskiviikkona. Elokuva Star Wars Episodi I: Pimeä uhka on kiistatta elokuvan suurtapaus. Se mm. veti magneetin tavoin innokkaimmat fanit jonottamaan leffateattereiden eteen peräti viikkokausiksi.


- Pimeä uhka saattaa oikeastikin olla elokuvan historian odotetuin filmi. Tuonsuuntaiset puheet eivät siis välttämättä ole pelkästään markkinoinnin sloganeita, arvioi populaarikulttuurin spesialisti Asko Alanen.

Tällä erää sarjakuvia Egmontille toimittava Alanen tunnetaan mm. kauhuelokuvan kirjasta Musta peili, jonka hän kirjoitti yhdessä veljensä Antti Alasen kanssa.

Asko Alanen korostaa, että Star Wars -avaruussaaga eroaa scifi-sektorin kilpailijoistaan - ja monessa kohtaa edukseen.

- Star Warsin perustana on ikivanha satuformaatti. Se on huolellisesti, tavallaan vanhahtavan seikkailullisesti kerrottu. Star Warsissa ei ole annettu liikaa periksi halulle briljeerata scifi-fantasialla tai teknisillä erikoistehosteilla.

Star Wars ammentaa Alasen mukaan paljolti brittiperinteestä.
- Siinä onkin kilpailijoitaan vähemmän tyyliltään amerikkalaista "avaruusrytinää". Keskeistä on myös se, että Star Wars edustaa elokuvien puolella vähän samaa kuin Beatles musiikissa: sille ei anneta tehdä mitä tahansa.

Siinä missä Beatles-levyjä ei anneta myydä nice price -hintaan eikä eri artistien kokoelmilla, Star Wars on sekin Alasen mukaan säästynyt sirpaloimiselta ja uhraamiselta.

- Tässä filmitarinassa on yhä olemassa tarinan jyhkeä monoliitti, ohjaaja George Lucasin näkemys aiheesta. Star Wars -elokuvista tuntuu puuttuvan kiusallinen halpatuotanto - vaikkakin oheistuotteiden krääsässä siihen on kyllä seottu, Alanen linjaa.

Esiosat alkavat

Star Warsin pitkän linjan suunnittelusta kertoo muun muassa se, että 70-luvulla ilmestynyt sarjan ensimmäinen filmi kertoi olevansa tarinan neljäs epidodi. Tähän mennessä on nähty ykköstarinan kaksi jatkoelokuvaa.

Nyt julkaistava Pimeä uhka taas aloittaa kolmen kertomuksen sarjan, joka sijoittuu aikaan ennen ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan seikkailuja. Nyt selviää, mitkä tapahtumat johtivat kaikille jo tuttuun yhteenottoon hyvien kapinallisten ja pahan imperiumin välillä.

- Tämä tapa, esiosien eli prequeleiden tekeminen, on mielenkiintoinen tapa luoda odotuksia, Alanen kehaisee. Suurfilmien historia ei myöskään tunne toista tapausta, jossa tarinoiden aikajatkumo on rikottu vastaavasti.

Star Wars -saagan esikuvat löytyvät Alasen mukaan ennen muuta kahdelta taholta.

Ensinnäkin sen piirteisiin on vaikuttanut vanhempi roskascifi, alan nk. B-elokuvat. Aivan Ed Woodin Plan 9 -roskarainan tasolta ei sentään ammenneta, mutta Lucas on taatusti katsonyt tarkkaan Buck Rogersin filmiseikkailut.
- Rogersilta ovat peräisin esimerkiksi Star Warsin laser-sädepistoolit.

Toinen vaikutteiden sammio löytyy brittien keskiaikaisesta mytologiasta. Star Wars nivoo surutta yhteen huipputeknistä sodankäyntiä ja ritariaikojen miekkamittelöjä - tosin lasermiekoin.

Samoin filmisarjan hyvän ja pahan ikuinen kamppailu heijastaa ikivanhaa mytologiaa.
- Star Warsista löytyy helposti keskiaikaisen Merlin-tietäjän vastine. Jedi-ritarit taas ovat uusi versio kuningas Arthurin Pyöreän pöydän ritareista, Alanen täydentää.

Uudet tähdet onnistuvat?

Pimeä uhka -filmille on pestattu kaksi uutta pääosan esittäjää. Elokuvasa tekevät Star Wars -debyyttinsä Ewan McGregor ja Liam Neeson. Kumpikin tunnetaan jo hyvin muista filmeistä, kuten Schindlerin listasta ja Trainspottingista.

- Jos ennakkotrailerista voi mitään päätellä, sekä McGregor että Neeson näyttävät uutuusfilmillä yllättävänkin hyviltä. Neesonilla on jo Schindlerin listan perusteella jonkinmoinen Viisaan sedän imago. McGregor on hänkin tehnyt niin erilaisia rooleja, että myös tämä osa näyttää hänelle luontevalta, Alanen sanoo.

Star Warsin aiempien filmien faneille ilouutinen on se, että kolmessa aiemmassa esiintynyt hassu robettikaksikko nähdään mukana uudessa tarinassa.

- Juuri nuo kaksi robottia taitavat olla kaikkein rakastetuimmat Star Wars -hahmot. Niin ikään Paha Ruhtinas Darth Vader on selvästi kiinnostavampi hahmo kuin putipuhtaan hyvät Luke Skywalker ja prinsessa Leia.

Asko Alasen mukaan uuden megafilmin menestykseen vaikuttaa paljolti se, miten se onnistuu tyydyttämään kahden erilaisen katsojaryhmän odotukset. Ensinnäkin on annettava filmisarjan diehard-faneille suurannos näiden janoamaa nippeli- ja detaljitietoa.

Tarinan on silti samalla kyettävä tarjoamaan viihdettä maallikoille, jotka eivät tunne ennestään Star Warsin yhä runsaammaksi paisuvaa mielikuvitusmaailmaa.

- Filmin on oikeastaan pakko toimia näillä molemmilla tasoilla. Hyvä esimerkki samasta oli Salaiset kansiot -elokuva: siinäkin jouduttiin rakentamaan sekä koukut yltiöfaneille että kokonaisjuoni maallikoille, Alanen muistuttaa.

Pimeä uhka löi ennätykset lippuluukulla

Pimeä uhka rikkoi kaikkien aikojen ennätykset lippuluukuilla ensi-iltapäivänä. Yhteensä 2 970 teatterissa Yhdysvalloissa ensi-iltaan tulleen elokuvan tuotto kohosi ensimmäisen 24 tunnin aikana 28,5 miljoonaan dollariin (n. 160 mmk), elokuvan tuotantoyhtiö 20th Century Fox ilmoitti torstaina.

Uusi Tähtien sota -elokuva näytti voimansa ja pyyhkäisi aikaisemmat ensi-iltahitit kaukaisiin galakseihin. Tähän saakka ennätystä piti hallussaan Jurassic Parkin jatko-osa Kadonnut maailma, jonka tuotto oli ensimmäisenä esityspäivänään vuonna 1997 26,1 miljoonaa dollaria.

Dinosauruselokuvalla oli kuitenkin etunaan ensi-illan ajankohta, joka osui sunnuntaiksi pitkänä kaatuneiden muistopäiväviikonloppuna.

Keskiviikkoensi-iltojen ennätys oli puolestaan Independence Dayn nimissä vuodelta 1996. Maahan hyökänneet inhat avaruusoliot keräsivät tuolloin lippukassoilla 17,4 miljoonaa dollaria eli yli 10 miljoonaa dollaria uutta Tähtien sota -elokuvaa vähemmän.

STT-IA
28.5.1999


AJASSA -SIVULLE