Henkimarkkinoilla Merita ja Pohjola kasvoivat rajusti

Vakuutusyhtiöillä kolmas hyvä vuosi



Vakuutusyhtiöillä oli kolmas perättäinen hyvä vuosi viime vuonna. Rajuimmin kasvoi henkivakuutusten myynti. Sitä lihotti viime vuoden lopun ostoryntäys.


Sen syynä taas oli vakuutussäästöille maksettavan tuoton perusteena käytettävän laskuperustekoron lasku 1 prosenttiyksiköllä 3,5 prosenttiin tämän vuoden alusta.

Myyntipiikki näkyi myös henkiyhtiöiden markkinaosuuksissa. Eniten markkinaosuuttaan maksutulolla mitattuna lisäsivät Meritan ja Pohjolan henkiyhtiöt.

Meritan osuus nousi 6,7 prosenttiyksiköllä tasan 32 prosenttiin ja Pohjolan 5,8:lla 25,6 prosenttiin. Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Rantala kertoi tämän selittyvän pitkälti sillä, että ne ovat vahvimpia kapitalisaatiosopimusten myyjiä.

Näitä myydään yrityksille ja yhteisöille, koska niihin ei tarvita vakuutettua henkilöä. Sijoitus tehdään pääsääntöisesti kertamaksuna. Rantalan mukaan sopimusten osuutta on vaikea purkaa, mutta arveli sen olevan jopa yli 20 prosenttia yksilöllisistä henkivakuutuksista.

Muut menettivät

Muut henkiyhtiöt joutuivat tyytymään osuuksiensa laskuun.

Eniten osuuttaan menetti osuuspankkien Aurum (-4,8 %). Hieman päälle 3 prosentin laskun myötä Sampo menetti kakkospaikkansa Pohjolalle. Kolmannen siivu markkinoista oli niukasti alle 23 prosenttia.

Yksilöllisten henkivakuutusten maksutulo lisääntyi edellisvuodesta peräti 26 prosenttia. Tässä ryhmässä on mukana kapitalisaatiosopimukset. Koko henkivakuutus ylsi sekin hieman yli 21 prosentin kasvuun.

Alan yleisen näkemyksen mukaan henkivakuuttaminen tulee vastakin olemaan vahvimmin kasvava alue, vaikka lähiajan näkymiä varjostaa hallitusohjelmaan kirjattu päätös heikentää eläkevakuutusten veroetua.

Maksutuloa henkiyhtiöt kokosivat yhteensä lähes 14 miljardia markkaa. Koko ala pääsi noin 15 prosentin lisäyksellä 56,5 miljardiin markkaan. Tämänhetkisen ennusteen mukaan tänä vuonna kasvu tulee olemaan noin 6 prosenttia.

Suurin siivu eli 29 miljardia tuli lakisääteisistä eläkevakuutuksista. Siinä kasvu oli 14 prosenttia. Sitä kasvatti työllisyyden parantuminen ja palkkojen nousu.

Vahinkovakuutusten kasvusta osa kertaeristä

Vahinkovakuuttajien osuus maksutulosta oli hieman vaille 13,6 miljardia, missä on lisäystä noin 12 prosenttia. Kasvusta puolet tuli lakisääteisen tapaturmavakuutuksen korvausvastuun kasvattamisesta kertaluontoisella erällä.

Hyvin menneen kolmen vuoden perusteella vakuutusmaksujen alennusta odottaville Rantala ei hyvää luvannut, sillä talouskasvun myötä myös vahingot lisääntyvät. Hänen mukaansa yhtiöiden on aina katsottava maksujaan pidemmällä aikajaksolla.

Vahinkovakuuttajien markkinaosuuksissa muutokset ovat pieniä: eniten eli 0,5 prosenttiyksikköä osuuttaan kasvatti Sampo. Alansa selvä ykkönen vahvisti osuutensa noin 34,5 prosenttiin.

Kakkosena oleva Pohjola menetti 0,2 prosenttiyksikköä ja ylsi nyt noin 24,5 prosenttiin maksutulosta. Menettäjiä oli myös ryhmä muut.

Tel-yhtiöiden markkinaosuuksia ei voi vertailla edellisvuoteen, koska alalla tehtiin kesken vuoden suuria rakennejärjestelyjä. Perinteisesti siirrot yhtiöstä toiseen ovat muutoin vähäisiä.

Osakkeet lisääntyvät

Vuoden lopussa vakuutusyhtiöiden yhteenlaskettu sijoituskanta käyvin arvoin oli runsaat 337 miljardia markkaa.

Korkojen laskun myötä joukkovelkakirjojen arvo on noussut, mutta niiden osuus pysyi edellisvuoden tapaan hieman alle 50 prosentissa sijoitussalkusta.

Myös osakkeiden osuuden nousun suurin selittäjä on pörssikurssien kohoaminen vuoden lopulla, mutta myös uutta on ostettu, kun erityisesti eläkeyhtiöt ovat päässeet paremmin osakkeisiin kiinni.

Nyt niiden osuus oli hieman vaille 30 prosenttia. Vuotta aiemmasta se kasvoi hieman päälle 5 prosenttiyksiköllä.

Selvimmin vähentyivät edelleen tel-lainat. Nyt niiden osuus jäi vajaaseen 7 prosenttiin, kun vuosi sitten se oli 9,5 prosenttia.

STT-IA
28.5.1999


TALOUS -SIVULLE