Vihreät luottavat Hautalaan

Vihreä liitto haluaa rakentaa inhimillistä ja ekologisesti kestävää Eurooppaa



Vihreä liitto on eurovaalikampanjassaan koko Euroopan asialla. Vihreät tavoittelevat inhimillistä ja ekologisesti kestävää Eurooppaa, jossa aineellinen tuotanto on sopeutettu maapallon kestokykyyn.


Tukena kampanjassa on Euroopan vihreiden yhteinen vaalijulistus "Vihreä Eurooppa - ajankohtaisempi kuin koskaan.

Vihreät jatkavat eurovaalikampanjassa eduskuntavaaleissa käytettyä huumorilla höystettyä tapaa tuoda tavoitteitaan esiin. Vaalijulisteissa ehdokkaat esiintyvät rennon oloisina. Itse vaaliteema "Vihreä valo on syttynyt" on otettu liikenteestä. Liikennevaloista tyylitelty vihreä ukkeli vie mainoksissa vihreää aatetta eteenpäin.

Vihreiden mielestä Euroopan integraatiota tulee vahvistaa siten, että ympäristö- ja sosiaalipolitiikka nousevat Euroopan unionin keskeisiksi toimialueiksi.

Päätöksenteossa olisi noudatettava entistä enemmän enemmistöperiaatetta yksimielisyysvaatimuksen sijasta esimerkiksi ympäristöverojen tasosta päätettäessä.

Kohti yhteisiä ympäristönormeja

- Vihreät tahtovat siirtää valtaa markkinavoimilta takaisin kansanvaltaiselle poliittiselle järjestelmille, muistuttaa puolue vaaliohjelmassaan.

Ohjelmassa esitetään, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus edellyttää uutta eurooppalaista työllisyysohjelmaa. Niin ikään koko Euroopan alueelle on säädettävä yhteiset ympäristönormit ja riittävän korkeat ympäristö- ja energiaverot.

Itämeren pelastaminen ja oikeus puhtaaseen ruokaan ovat myös keskeisellä sijalla vihreiden tavoiteluettelossa. Päätöksentekoon vaaditaan avoimuutta. Lisäksi vihreiden mukaan monimuotoinen Eurooppa on hyväksyttävä eli rasismia ei saa suvaita missään muodossa.

Vihreät harmittelevat, että maailmanmarkkinoiden avautuminen ja sääntelyn purkaminen ovat lisänneet ylikansallisten yhtiöiden ja sijoittajien valtaa. Vihreä liitto kannattaakin lämpimästi ns. Tobin-veroa kansainvälisille valuutansiirroille.

Yhteistyö avainasemassa

Viisi vuotta sitten, kun Suomi valmistautui kansanäänestykseen, vihreä liitto ei puolueena ottanut kantaa jäsenyyteen. Syykin oli selvä: jäsenyysasiassa puolueessa oli selkeästi kaksi eri mielipideleiriä.

Nyttemmin tilanne on muuttunut. EU-jäsenyyttä vastustavia kantoja ei vihreiden tilaisuuksissa sinänsä juuri esitetä, vaikka EU-kritiikille kyllä löytyykin sijaa. Viime vuoden alussa puolue teki päätöksen myönteisestä suhtautumisesta Euroopan rahaliittoon, ja enemmistön kantaan tyydyttiin.

Vihreä liitto pitää yhteistyötä avainasemassa vihreiden tavoitteiden toteuttamisessa.
- Lukuisat vihreiden ajamista tavoitteista kytkeytyvät kansainvälisten neuvottelujen tuloksiin. Monissa näistä kysymyksistä EU:n linjaukset ovat avainasemassa.

- Tässä mielessä vihreä liitto on Suomen puolueista EU-suuntautunein. Näin ollen myös europarlamenttivaaleilla on meille suurempi merkitys kuin monelle muulle ryhmälle, kiteyttää eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla Anttila.

Vihreässä liitossa ei myöskään haluta tuijottaa liikaa menneisyyteen.
- EU ei voi hakea enää oikeutustaan vannomalla vanhojen suojelupyhimysten nimeen. Yhteisyys ei löydy myöskään hymneistä tai muista symboleista.

- EU:n olemassaolon oikeutus syntyy vain, mikäli kansalaiset hyötyvät unionista ja unioni hyväksyy kansalaiset keskeisiksi toimijoiksi, huomauttaa vihreiden eurokansanedustaja Heidi Hautala.

Vihreät luottavat Hautalaan

Vihreällä liitolla on eurovaaleissa täysi 20 ehdokkaan lista. Ehdokaslista on saatu varsin tasapainoiseksi: maan eri alueet ja molemmat sukupuolet ovat hyvin edustettuina. Yksi ehdokkaista on selvästi ylitse muiden, vaikkei sitä virallisesti myönnetäkään.

Oletettavaa on, ettei nykyiselle europarlamentaarikolle Heidi Hautalalle löydy todellista vastusta muiden ehdokkaiden joukosta.

Puolueen vaalijulisteista voi saada helposti sen kuvan, että selvänä kakkosehdokkaana on asianajaja Matti Wuori. Toisessa julisteessa ovat mukana kaikki ehdokkaat, mutta toisessa esiintyvät vain Hautala ja Wuori.

Vaaliorganisaatiossa luonnollisesti kiistetään, että julistevalinta olisi jonkinmoinen vinkki äänestäjille. Viikonlopun puoluekokouksen käytäväpuheissa kylläkin nuristiin tätä ratkaisua vastaan.

Vihreän liiton tavoitteena on kaksinkertaistaa paikkalukunsa Euroopan parlamentissa. Puolueen johdossakin myönnetään, että tavoite on kunnianhimoinen ja vaikea saavuttaa. Puolueessa on laskettu, että syksyn 1996 vaaleissa vihreä liitto olisi tarvinnut 50 000 ääntä lisää saadakseen toisen parlamenttipaikan.

Hautala on nyt jo yli neljä vuotta kestäneellä europarlamentaarikkourallaan tullut tunnetuksi puuhakkaana tahtonaisena. Hän on ollut ahkeraan julkisuudessa, ja tuloksiakin hän on saanut aikaan.

Vihreät ovat erityisen ylpeitä siitä, kuinka Hautala valmisteli aloitteen, jolla tavoitellaan 70 prosentin vähennystä autojen pakokaasupäästöissä. Öljyteollisuus yritti tapella vastaan, mutta kaikkia EU-maita velvoittava laki kuitenkin saatiin aikaiseksi.

Hautala on ollut aktiivinen myös mm. keskustelussa europarlamentaarikkojen ylisuurista matkakorvauksista.

Muita tunnettuja vihreiden ehdokkaita ovat mm. kirjailijat Uma Aaltonen, Alexis Kouros ja taannoin RKP:stä vihreisiin loikannut meteorologi Juha Föhr.

Vihreän liiton eurovaalikampanja käydään melko pienellä budjetilla. Puolue käyttää rahaa kampanjaan miljoona markkaa. Neljännes kampanjarahasta ohjataan ehdokkaille.

Mihinkään suuriin kampanjoihin ja esimerkiksi tv-mainoksiin puolueella ei ole varaa. Kampanjarahat kuluvatkin pääasiassa lehtimainontaan. Föhrillä on kuitenkin tekeillä oma tv-mainos.

Eduskuntavaalikampanjaansa varten vihreä liitto ei ottanut lainaa. Eurovaaleissa ulkopuolista rahaa kuitenkin tarvitaan. Kolmannes vaalibudjetista on lyhytaikaista lainaa.

STT-IA
28.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE