Matti Myöhäisten määrä huolestuttaa edelleen

Vuosituhannen vaihteen tietojärjestelmä ongelmiin varaudutaan julkishallinnossa



Yritysten, kuntien ja muiden julkisen hallinnon organisaatioiden varautuminen vuoden 2000 mukanaan tuomiin tietojärjestelmäongelmiin on parantunut viime lokakuusta. Alan asiantuntijoita kuitenkin huolestuttaa edelleen niiden organisaatioiden määrä, jotka eivät vieläkään ole suhtautuneet asiaan riittävän vakavasti.


Tietojärjestelmien ohella vuosilukumerkinnästä johtuvia ongelmia voi ilmetä prosessiohjauksessa sekä erilaisten laitteiden ja koneiden sisäisissä tietojärjestelmissä.

Ongelmien torjunta edellyttää yhteydenpitoa yhteistyökumppaneihin ja sopimista heidän kanssaan tarvittavista muutoksista tietojärjestelmiin.

Laaja kyselytutkimus

Valtionvarainministeriö ja Tietotekniikan liitto teettivät Taloustutkimuksella huhtikuussa kyselyn vuosituhannen vaihteen mukanaan tuomien ongelmien kartoituksesta. Kysely ulotettiin 500 yritykseen, 50 kuntaan ja 50 muuhun julkisen hallinnon yksikköön.

Vuoden 2000 merkinnästä eri tietojärjestelmille aiheutuvien ongelmien jonkinasteinen kartoitus oli tehty lähes kaikissa haastatelluissa organisaatioissa. Vain kaksi prosenttia, pääasiassa pienyrityksiä, ei ollut varautunut millään tavoin vuodenvaihteen tilanteeseen.

Vajaassa viidenneksessä organisaatioista tietojärjestelmien kartoitus oli tehty vain osittaisena tai hyvin suppeana. Viime vuoden lokakuussa yli kolmasosa yrityksistä, kunnista tai julkishallinnosta ei ollut varautunut lainkaan tai vain vähän näihin ongelmiin.

Tiedonsiirron muutokset

Valtaosalla organisaatioista on tiedonsiirron tarpeita ulkopuolelle, mutta sopimisesta muutosaikatauluista ja siirrettävän tiedon muodosta riittää kyselyn mukaan vielä tekemistä.

Sopimus yhteistyökumppanin kanssa puuttuu edelleen lähes joka neljännellä eli 23 prosentilla kaikista yrityksistä (lokakuussa 36 pros.), 18 prosentilla julkisen hallinnon yksiköistä (36 pros.) ja 13 prosentilla kunnista (28 pros.).

Suurista yrityksistä 61 prosenttia oli sopinut muutoksista kaikkien yhteistyökumppanien kanssa, 27 prosenttia joidenkin ja 10 prosenttia ei lainkaan. Pienimmistä yrityksistä 44 prosentilla ei ollut sopimuksia tiedonsiirron muutoksista.

Varasuunnitelma alle puolella

Tiedonhallintovastaajilta kyseltiin myös, onko organisaatiolle laadittu toiminnallinen vara- ja valmiussuunnitelma, jossa vuosituhannen vaihtumisen aiheuttamat riskit on otettu huomioon.

Yrityksistä valmiussuunnitelmat oli 42 prosentilla (lokakuussa 38 pros.), julkisen hallinnon yksiköistä 52 prosentilla (33 pros.) ja kunnista 32 prosentilla (23 pros.).

Prosessinohjausjärjestelmien kartoituksessa pisimmällä olivat suuret, yli 250 henkilön yritykset, joista 98 prosenttia katsoi tehneensä sen kattavasti tai lähes kattavasti. Heikoimmin prosessinohjauksen mahdollisia ongelmia olivat kartoittaneet pienet yritykset ja kunnat.

Tarvittavista muutos-, korjaus- ja uusimistehtävistä oli valmiiksi priorisoitu ja aikataulutettu suunnitelma 73 prosentilla kaikista vastaajista. Kunnista 30 prosentilla tämä suunnitelma puuttui. Muun julkisen hallinnon yrityksistä oli sama tilanne enää 10 prosentilla.

Suunnitelma tarvittavista muutoksista puuttui 31 prosentilla alle 50 hengen yritykseltä ja joka kymmenenneltä yli 250 hengen yritykseltä.

STT-IA
28.5.1999


AJASSA -SIVULLE