Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Johdatusta elektroniikan kiehtovaan maailmaan



Elektroniikka kuulostaa monen korvaan sanalta, josta ei halua kuulla mitään. Mutta kun tutustuu elektroniikan ihmeelliseen maailmaan, mielipide muuttuu. Oi sitä iloa, kun ensimmäinen itsetehty elektroniikkakytkentä toimii.


Elektroniikkaharrastusta pitää helposti kalliina, mutta tosiasiassa hyvin pitkään pärjää muutaman satasen hankinnoilla, ja vasta myöhemmin voi harkita parempien laitteiden hankintaa. Alkuun pääsemiseksi riittää sopiva juotin, millä ei tarkoiteta rautakauppojen monta senttiä leveällä kärjellä varustettua juotinta.

Juottimen tulee olla erityisesti elektroniikkakäyttöön tarkoitettu, esimerkiksi 25 watin tehoinen, ja kärjen tulee olla joko piikkimallinen tai erittäin kapea, parimillinen talttamalli. Sopivia juottimia saa alle sadalla markalla.

Myös tinaa tarvitaan, ja tähän tarkoitukseen ei käy uuden vuoden tina. Tina tulee olla ohutta tinalankaa, esimerkiksi 0.6 mm, joka sisältää juoksutteen. Juoksute auttaa tinan kiinnittymisessä sekä suojaa juotosta. Muutaman metrin tinalankaputkilo maksaa alle kympin, mutta vielä halvemmalla pääsee, kun ostaa kerralla isomman rullan.

Pilalle menneiden juotosten korjailuun sekä komponenttien irroittamiseen voi avuksi hankkia tinaimurin tai tinaimunauhaa. Näiden avulla tinan saa helposti pois kun se ensin on sulatettu juottimen kärjellä. Tinaimunauhaa saa muutamalla markalla, eikä tinaimurinkaan muutaman kympin hinta hirvitä.

Sivuleikkurit tarvitaan johtojen katkaisuun, mutta lähes joka kodissa sellaiset ovat jo remottipakissa. Tosin työtä helpottaa ja keventää kunnolliset elektroniikkatöihin suunnitellut sivuleikkurit, jotka ovat kevyempiä ja sirompia, mutta myös normaalit sivuleikkurit ajaa asian.

Viimeinen alkuhankinta on yleismittari. Tämäkään ei ole heti välttämätön, jos harrastuksen aloittaa rakennussarjoilla, mutta mikäli kytkentä ei toimi oikein, on mittari tarpeen. Yleismittariksi kelpaa hätätilassa analoginen, ts. viisarinäyttöinen mittari, mutta erittäin suositeltava on digitaalimittari.

Mittarien hintahaarukka on laaja, kalleimmat maksavat pitkälle toista tuhatta, mutta halvimmatkin mittarit kyllä kelpaavat ainakin aluksi. Halvimmat mittarit maksavat jopa alle satasen.


Sitten tilaamaan

Mikäli kotipaikkakunnallasi sijaitsee jokin elektroniikkaliike, löytyy sopivat tarvikkeet sieltä. Myös paremmin varustettujen rautakauppojen sekä autotarvikeliikkeiden valikoimiin voi kuulua tarvittavat tuotteet. Tuotteet voi tilata myös postimyynnistä. Tuotteita tarjoaa esimerkiksi Kouluelektroniikka sekä Bebec Electronic.

Bebekin sivuilla tosin tuotevalikoima on heikosti esillä, ja esimerkiksi juottimista on vain kalleimmat mallit esillä. Molemmat yritykset tarjoavat ilmaisen tuoteluettelon tilausmahdollisuuden, ja luettelot kannattaakin ehdottomasti tilata, koska niistä tiedot löytyvät helposti ja valikoima niissä on laajempi.

Työkalutilausta tehdessä kannattaa myös tutustua rakennussarjavalikoimiin. Elektroniikan harrastus on nimittäin helpoin aloittaa valmiiden rakennussarjojen avulla, jolloin piirilevy ja komponentit sekä ohjeet tulevat valmiina pakettina, ja tehtävänä on kasata osista toimiva laite.

Rakennussarjoja kootessaan saa samalla hyvää harjoitusta myös juottamiseen. Juotoksen teko sinänsä on helppoa, mutta toimivan juotoksen teko taasen vaatii opettelua.

Aluksi tuloksena on helposti ns. kylmäjuotos, jolloin tina ei tartu kunnolla joko piirilevyyn tai komponentin jalkaan. Kylmäjuotos saattaa aluksi johtaa sähköä aivan oikein, mutta viimeistään ajan mittaa juotoskohdan vastus kasvaa laitteen toiminta voi muuttua. Kylmäjuotos voi myös pätkiä.

Kylmäjuotoksen metsästäminen juotoksia täynnä olevalta piirilevyltä on työlästä, eikä laitteen väärää toimintaa välttämättä heti huomaa kylmäjuotoksen aiheuttamaksi, joten kannattaa opetella oikea juotostekniikka heti aluksi.

The basic soldering guide opettaa kädestä pitäen, miten juotos tehdään. Mukana on hyviä esimerkkikuvia oikeaoppisista juotoksista, samoin kuin juotoksista joita kytkennöistäsi ei saisi löytyä.

Rakennussarjoja kasatessaan voi samalla tutustua itse komponentteihin ja niiden nimityksiin. Vastukset, kondensaattorit ja transistorit tulevat äkkiä tutuiksi, mutta niiden toiminta kytkennässä onkin vaikeampi ymmärtää. Onneksi Vallilan ammattioppilaitoksen Informaatioelektroniikan opintosuunta - Opiskelumateriaaleja -sivuilta löytyy erittäin kattava tietopaketti elektroniikasta.

Aluksi kannattaa siirtyä analogiaelektroniikkasivuille, ja käydä osat yksi kerrallaan läpi. Luettavaa on toki paljon, mutta se on vaivan arvoista. Kun kaikki osat on lukenut ajatuksella läpi, voi ryhtyä tutkistelemaan harjoitustöidensä kytkentäkaavioita, ja selvittää miten laite toimii ja mikä on minkäkin osan tarkoitus.

Kun analogiapuoli on hanskassa, voi siirtyä digitaalielektroniikka -osaan ja jatkaa opiskelua. Myös mittaustekniikka-osa on hyödyllistä luettavaa.


Tositoimeen tartutaan

Taitojen karttuessa on aika edetä rakennussarjojen orjallisesta kasaamisesta luovempaan toimintaan.

Internetistä voi etsiä itselleen sopivia kytkentöjä, esimerkiksi Tomi Engdahl's electronics info page sisältää aiheittain lajiteltuna mittavan linkkikokoelman elektroniikan kytkentöihin. Sopivan kytkennän löydyttyä on edessä osien hankinta sekä piirilevyvalinta.

Pienet kytkennät voi helposti tehdä nauhakuparoidulle reikälevylle. Levyllä olevia nauhoja sopivasti reikien välistä katkomalla saa levylle rakennettua haluamansa kytkennän. Suuremmissa kytkennöissä, samoin kuin tietyissä korkeataajuisissa kytkennöissä, tämä ei ole sopiva keino. Tällöin piirilevy täytyy itse valmistaa joko valmiin piirilevykuvan avulla taikka itse piirilevykytkentä suunnittelemalla.

Piirilevyn valmistamisessa on kaksi eri tapaa. Piirtämismenetelmässä käytetään erityistä piirilevykynää, jolla piirretään haluttu kytkentä piirilevylle, joka on kuparipäällystettyä lasikuitulevyä. Piirtämisen jälkeen levy laitetaan astiaan, jossa on rautakloridia, joka syövyttää piirtämällä jätetyt alueet pois.

Tapa on yksinkertainen, mutta piirilevy ei huolellisellakaan piirtämisellä näytä ammattimaiselta. Samoin erittäin ohuiden johtimien piirtäminen on mahdotonta. Aloittelijan kannattaa kuitenkin valita tämä yksinkertaisempi tapa.

Mainittakoon, että Ilpo J. Seppäsen Piirilevyjen valmistus -sivu tarjoaa vinkkejä piirtämisen vaihtoehdoiksi.

Valotusmenetelmä on hankalampi tapa, mutta tulos on myös parempi. Tällöin kuva tulostetaan kalvolle, ja levy valotetaan uv-valolla kalvolla peitettynä. Molempiin tapoihin voi tilata ohjeet sekä tarvikkeet Kouluelektroniikan sivuilta.

The WWW Home Page of Tomi Engdahl -sivusto tarjoaa myös valmistusohjeita, ja nimestään huolimatta suomeksi. Sivut sisältävät myös mielenkiintoisia artikkeleita sekä elektroniikan usein kysyttyjä kysymyksiä.

Taitojen karttuessa voi raahata autotallin hyllylle kasattuja rikkinäisiä autostereoita sun muita laitteita, ja tutustua mitä niiden sisältä löytyy ja yrittää saada ne toimiviksi. Monesti pelkkä silmämääräinenkin tarkastelu voi auttaa, ja rikkinäisen diodin vaihtamalla laitteesta tuleekin uuden veroinen.

Taito karttuu tehdessä, ja ennenkuin huomaakaan onkin jo elektroniikan ammattilainen.

MARKO HAKALA
29.10.1999


Ajassa -sivulle