Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Laserleikkaukset yleistyneet valtavasti Yhdysvalloissa

Eroon silmälaseista ruokatunnin aikana



Silmien laserleikkausten määrä kasvaa Yhdysvalloissa uskomatonta vauhtia. Vuonna 1997 noin 200 000 amerikkalaista leikkautti silmänsä päästäkseen eroon laseistaan tai piilolinsseistään. Vuonna 1998 luku oli noussut puoleen miljoonaan ja tänä vuonna leikkauksia tehdään jo yli miljoona.


Silmien laserleikkauksista onkin tullut yksi yleisimmistä leikkauksista Yhdysvalloissa: silmäoperaatioita tehdään enemmän kuin kitarisaleikkauksia 50-luvulla.

Uusimman lasertekniikan helppous ja nopeus houkuttelee asiakkaita ja erityisesti vuoden 1998 alussa Yhdysvalloissa hyväksytty ns. LASIK-menetelmä on nostanut leikkauslukuja. Ainakin kaksi uutta leikkausmenetelmää odottaa parhaillaan amerikkalaisten viranomaisten hyväksyntää.

LASIK-menetelmässä verkkokalvon pintaan tehdään erikoisveitsellä pyöreä viilto ja tuloksena on eräänlainen läppä, joka nostetaan ylös.

Sitten tietokoneohjattu laser muotoilee silmän pintaa, likinäköisillä liian kaarevaa mykiötä höylätään litteämmäksi. Lopuksi silmän pinnasta irroitettu läppä laitetaan takaisin paikalleen suojaamaan leikattua aluetta.

Näkö paranee yleensä välittömästi ja viimeistään parin viikon kuluttua näön pitäisi olla lähes täydellinen. Operaatio kestää vain 15 minuuttia, potilas on täysin tajuissaan, leikkaus on kivuton eikä toipumisaikaa tarvita paljoakaan.


Korjaamattomia vaurioita

Laserleikkauksen vaaroista on ryhdytty kuitenkin varoittelemaan entistä enemmän. Valtaosa operaation läpikäyneistä on ollut tuloksiin erittäin tyytyväisiä, mutta kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.

Arviolta 5 prosenttia potilaista kärsii erilaisista leikkauksen aiheuttamista, useimmiten korjaamattomista näköongelmista. Lisäksi 10-15 prosenttia joutuu läpikäymään korjausleikkauksen toivotun tuloksen saavuttamiseksi.

Joillakin laserleikkauksen läpikäyneillä potilailla yönäkö on huonontunut niin paljon, että he eivät pysty enää ajamaan autoa hämärän tultua. Toisilla on vaikeuksia sen vuoksi, että ns. stereonäkö katoaa ja etäisyyksien arviointi on vaikeaa.

Yleisin ongelma on se, että valot häikäisevät erittäin pahasti ja että esineiden ympärillä saattaa näkyä valokehiä. Näköhäiriöitä ei yleensä pystytä korjaamaan enää silmälaseilla eikä myöskään uudesta leikkauksesta ole apua.

Viranomaiset vaativatkin nyt, että lääkäreiden on kerrottava leikkausta haluaville mahdollisista ongelmista ja epäonnistumisriskistä. Menetelmä on myös erittäin uusi; kukaan ei voi ennustaa, miten laserilla hoidetut silmät jaksavat kahdenkymmenen vuoden kuluttua.


"Leikkaus oli valtava helpotus"

Marcia Harrington teetti laserleikkauksen noin vuosi sitten ja hän on innoissaan tuloksesta. Marcia oli erittäin likinäköinen, silmälasien vahvuus oli noin miinus 7. Leikkauksen jälkeen hän sai heittää silmälasinsa sekä piilolinssinsä pois.

- On ihmeellistä, että näen aamulla herätyskellon ilman silmälaseja ja eikä enää tarvitse pelleillä piilolinssien kanssa uima-altaalla tai telttaretkellä, kertoo urheilua harrastava 41-vuotias Marcia.

Monet hänen ystävistään ovat olleet myös leikkauksessa eikä yhdelläkään ole ollut pahoja ongelmia.

Marcia sanoo kuitenkin, että hänellä on kyllä edelleen lieviä hankaluuksia hämäränäkönsä kanssa ja että hänen silmänsä väsyvät selvästi iltaisin.
- Leikkauksen hyödyt ovat selvästi kuitenkin suuremmat kuin haitat, vakuuttaa Marcia Harrington.


Kasvava miljoonabisnes

Silmien laserleikkauksesta on tullut valtava tulonlähde silmälääkäreille. Molempien silmien korjausleikkaus maksaa noin 5 000-6 000 dollaria (noin 28 000-34 000 markkaa).

Lääkärit pystyvät tekemään kymmeniä leikkauksia yhden päivän aikana ja useimmiten kalliit laserlaitteet on hankittu yhdessä muiden silmälääkäreiden kanssa kustannusten jakamiseksi.

Laserleikkauksia tekee jo yli 3 000 silmälääkäriä ympäri Yhdysvaltoja. Menetelmän suosio on johtanut jo siihen, että monet lääkärit ryhtyvät tekemään silmäoperaatioita vain viikonlopun ajan kestäneen koulutuksen jälkeen; kursseilla harjoitellaan eläinten silmillä.

Useimmiten juuri kokemuksen puute johtaa epäonnistuneisiin leikkauksiin. Leikkauksista innostuneet silmälääkärit eivät myöskään malta käännyttää pois niitä potilaita, joilla on olemassa selviä riskitekijöitä.

Silmäleikkausta tekeviä lääkäreitä on arvosteltu siitäkin, että he toimivat liian läheisessä yhteistyössä mm. optikkojen kanssa. Optikko mainostaa ja suosittelee leikkausta asiakkailleen, sillä hän saa bonuksen jokaisesta lähettämästään leikkauspotilaasta.

Washingtonin läheisyydessä sijaitsevassa Fair Oaksin ostoskeskuksessa sijaitseva silmäklinikka on keksinyt myös hyvän mainoskikan: ostoskeskuksen käytävillä kävelevät voivat seurata operaatiota suorana lähetyksenä klinikan ulkopuollella olevista monitoreista.

STT-IA
29.10.1999


Ajassa -sivulle