Oluen kulutushuippu lottoarvonnan aikaan lauantaina
Mikäli olutkirjailijaan on uskomista, koetaan oluenkulutuksen huippu Suomessa lauantai-iltaisin klo 20.45. Tuolloin saunanraikkaat pariskunnat siemailevat keskiolutta lottoarvontaa katsoessaan.
Olut on maailman yleisin alkoholipitoinen juoma.
Teollisesti olutta pannaan noin 130 miljardia litraa
vuodessa. Tshekissä juodaan asukasta kohti
laskettuna 160 litraa ohrajuomaa vuodessa.
Suomalaisten olutjano on Euroopan keskitasoa, 80
litraa vuodessa, kirjoittaa Unto Tikkanen juuri
ilmestyneessä Suomalaisen olutkirjassa (Tammi).
Oluenvalmistuksen alku on historian hämärissä.
Ainakin yhtenä oluen kehtona voidaan pitää
Irakia, ja myös muinaisessa Egyptissä uskotaan
olleen suuria panimoita.
Euroopassa luostareilla on ollut suuri merkitys
oluenpanotaidon levittämisessä. Kelttiläinen
munkki Kolumban ryhtyi 500-luvulla panemaan
olutta Bobbion luostarissa Pohjois-Italiassa.
Ruotsissa etenkin Vadstenan Pyhän Birgitan
kaksoisluostari tunnettiin laajalti
panimotoiminnastaan. Vadstenassa saatettiin
kokeilla jopa pohjahiivakäymistä, johon nunnat
saivat 1400-luvulla virikkeitä baijerilaisista
luostareista.
Vadstenan nunnat ja munkit saivat
kukin nauttia kolme litraa mietoa olutta päivässä
aterioiden yhteydessä.
Luostareissa olutta valmistaneista nunnista
kuuluisimpia on Katarina von Bora, josta tuli
uskonpuhdistaja Martin Lutherin puoliso.
Ainoa nunnaluostari, jolla on yhä oma panimo,
toimii Unto Tikkasen mukaan baijerilaisessa
Mallersdorfin kylässä. Siellä oluenpanosta vastaa
Weihenstephanin korkeakoulusta valmistunut
panimomestari, sisar Doris.
Kalevalassa 400 säettä
oluen valmistuksesta
Myös meillä Suomessa oluen historia ulottuu
tuhansien vuosien taakse. Kalevala selvitti
maailman synnyn 200 säkeellä, mutta oluenpanon
kuvaukseen tarvittiin 400 säettä.
Kalevalan 20. runossa kerrotaan, kuinka olutta
opittiin panemaan. Tyttärensä ja seppä Ilmarisen
häävalmisteluihin ryhtynyt Pohjolan emäntä
valittaa, ettei tiedä tekoa "taarin, syntyä olosen".
Siihen vastaa ukko uunin päältä: "Ohrasta oluen
synty, humalasta julkijuoman, vaikk' ei tuo
ve`että synny, eikä tuimatta tuletta".
Prahan kellareista
Lontoon pubeihin
Suomalaisen olutkirja kertoo ohranesteen
historian lisäksi raaka-aineista, valmistuksesta ja
terveysvaikutuksista. Mukana on kosolti myös
tarinoita suomalaisista oluista ja oluenpanijoista.
Unto Tikkanen vie lukijansa myös matkalle
Itämeren ympäri ja Euroopan suuriin olutmaihin,
mm. Prahan kellareihin, Belgian
luostaripanimoihin, Lontoon pubeihin ja Münchenin
olutjuhlille.
Unto Tikkanen on kirjoittanut ammattimaisesti
oluesta 1980-luvulta lähtien ja on tätä nykyä
Juomanlaskija -lehden päätoimittaja. Olut -lehden
päätoimittajana hän työskenteli 1993-98.
STT-IA
29.10.1999
Ajassa -sivulle
|