Sailas: Alkoholiverojen alennuksen aikataulu hallitusohjelmaan



Alkoholiverotuksen alentamisen aikataulu, toimet ja se verotaso, johon vuonna 2004 tähdätään tulisi selvästi määritellä seuraavan hallituksen ohjelmassa, valtiosihteeri Raimo Sailas sanoi alkoholialan elinkeinojärjestöjen tilaisuudessa Helsingissä perjantaina.


- Tämä olisi järkevää sekä alan teollisuuden, palveluelinkeinojen että valtion kannalta, jotta muutoksen vaikutuksiin voidaan varautua hyvissä ajoin, Sailas totesi.

Tilaisuudessa oltiin yhtä mieltä siitä, että alkoholiverotuksen alentaminen on välttämätöntä, kun tuonti EU-maista asteittain vapautuu vuoteen 2004 mennessä.

Alan järjestöjen mielestä alkoholin valmisteverot olisi pudotettava puoleen jo heinäkuun alussa eli Suomen EU-puheenjohtajakauden alkaessa. Vuoteen 2004 mennessä verot tulisi saada vähintään Tanskan tasolle eli 70 prosenttia nykytasoa alemmas.

Näkemyksen takana ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Elintarviketeollisuusliitto, Alkoholijuomateollisuusyhdistys, Päivittäistavarakauppa, Suomen hotelli- ja ravintolaliitto sekä Suomen viiniyrittäjät, itsenäiset alkoholitukkurit ja ulkomaankaupan agenttiliiton viinijaos, jotka julkistivat perjantaina asiasta yhteisen kannanoton.

Valtio menettää 2 miljardin verotulot

Alan etujärjestöjen mukaan alkoholiverojen alentaminen on kotimaisten elinkeinojen elinehto. Alkoholiverot ovat meillä tuntuvasti EU:n keskitasoa korkeammat.

Järjestöjen mielestä verojen pikainen alennus hyödyttäisi myös valtiota, sillä se takaisi alan työpaikat, piristäisi investointeja ja vähentäisi viinaksien salakuljetusta. Alennuksen tulisi olla myös heti riittävän tuntuva, jotta se todella vaikuttaisi kuluttajien käyttäytymiseen, alan edustajat vaativat.

Sailaksen johtamassa ministeriössä taas on laskeskeltu eri vaihtoehtoja siitä, miten eri suuruiset ja eri tavoin ajoitetut veronalennukset vaikuttaisivat alkoholin kulutukseen ja valtion verotuloihin.

- Arvioissa on lähdetty siitä, että vuonna 2004 valmisteverokertymän vähennys on noin 2 miljardia markkaa, mutta voi se olla suurempikin, Sailas sanoi.

Sailaksen mukaan ministeriössä on eri näkemyksiä siitä, tulisiko alkoholiveroja alentaa asteittain vai takapainotteisesti vasta vuoden 2004 lähestyessä. Suhteellisen tasainen siirtymä voisi olla järkevin malli, hän arveli.

STT-IA
29.1.1999


TALOUS -SIVULLE