Tutkijat: optioilla palkittava vain erityisen hyvä suoritus

Amerikkalainen omistaja-ajattelu näkyy suomalaisyhtiöiden vuosikertomuksissa



Ulkomaalaisomistuksen myötä amerikkalainen omistajakeskeinen ajattelu on levinnyt nopeasti myös Suomeen. Vuoden 1997 vuosikertomuksissa näkyy muutos kohti omistajapohjaista toimintaa.


- Hyvin monet pörssiyritykset ovat nostaneet tavoitteekseen osakkeenomistajan sijoituksen arvon kasvattamisen, ETLA:n tutkijat Jyrki Ali-Yrkkö ja Pekka Ylä-Anttila sanovat.

He ovat tutkineet, miten yritysten omistuksen kansainvälistyminen on vaikuttanut johtamisjärjestelmiin.

Ennen 1990-luvun puoliväliä suomalaisyritysten keskeinen tavoite oli omavaraisuuden nostaminen. Lisäksi asiakastyytyväisyys ja sen parantaminen nostettiin merkittäväksi tavoitteeksi. Näiden ohella haettiin kasvua.

Ulkomaalaisomistus muutti käytäntöä. Yritysten johtamiskulttuureissa valtaa pitäneet amerikkalainen ja toisaalta saksalais-japanilainen malli alkoivat lähestyä toisiaan.

Amerikkalaiselle käytännölle ovat tyypillistä osakemarkkinakeskeisyys, omistuksen hajautuminen laajalle, vahvat ja vaativat institutionaaliset omistajat, yritysvaltaukset, hallitusten jäsenten riippumattomuus ja voimakkaat johdon kannustinjärjestelmät, jotta johto pyrkisi osakkeenomistajan varallisuuden maksimointiin.

Saksalais- japanilaisen järjestelmän keskeiset piirteet ovat pankkikeskeisyys, keskittynyt osakeomistus, pankkien omistus muissa yrityksissä, yritysten keskinäinen ristiinomistus ja edustus toistensa hallituksissa sekä muidenkin sidosryhmien kuin osakkeenomistajien mahdollisuus osallistua päätöksentekoon.

Optioissa palkittava vain erikoisen hyvästä suorituksesta

Ali-Yrkkö ja Ylä-Anttila korostavat, että johtamisjärjestelmän muuttaminen vähitellen voi tuottaa ongelmia.

- Tästä esimerkkeinä ovat johdon kannustusjärjestelmien käyttöönottoon liittyneet ongelmat sekä johdon toimien valvonnan pettäminen monissa Euroopan maissa, he toteavat.

Suomalaisyritykset ovat tutkijoiden mukaan varsin yleisesti omaksuneet tavoitteekseen osakkeenomistajan varallisuuden lisäämisen. Myös johdon kannustaminen on laajalle levinnyt. Sen sijaan hallitusten jäsenten riippumattomuusvaatimuksiin ja ristiinomistukseen ei juurikaan ole puututtu.

Optiojärjestelyissä pitäisi varmistaa, ettei yleinen kurssinousu automaattisesti nosta optioiden arvoa.

- Vain poikkeuksellisen hyvä suoritus palkittaisiin. Lisäksi tavoitteena tulisi olla johdon pitkäaikainen sitouttaminen yritykseen. Tällöin johdon osakeomistuksen pitäisi olla pitkäaikaista, Ali-Yrkkö ja Ylä-Anttila korostavat.

Ulkomaalaisomistuksen etuja

Suomea koskeva aineisto viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että ulkomaalaisomistus on tehostanut yritysten toimintaa. Ulkomaalaiset omistajat ovat osoittautuneet kotimaisia vaativimmiksi.

- Pyrkimys osakkeenomistajien varallisuuden lisäämiseen ei ainakaan ole heikentänyt yritysten työllisyys- ja investointikehitystä.

- Pääomalle korkeaa tuottoa saaneet yritykset ovat myös lisänneet työllisyyttään ja investointejaan, he sanovat.

STT-MH
29.1.1999


TALOUS -SIVULLE