Duuma pohti presidentin viraltapanoa

Jeltsinillä syntymäpäivä maanantaina - juhlimisen aihetta niukasti



Venäjän presidentti Boris Jeltsin täyttää 68 vuotta maanantaina, mutta koska hänen terveytensä on heikentynyt ja arvovaltansa murenemassa, ei hänellä ole suurtakaan aihetta juhlintaan.


Jeltsin tosin pääsi sairaalasta lauantaina, mutta joutuu viettämään ainakin parisen viikkoa parantolassa. Jeltsin joutui sairaalaan kaksi viikkoa sitten vuotavan mahahaavan vuoksi.

- Ihmiset arvioivat yleensä syntymäpäivänään tavalla tai toisella menneen vuoden satoa. Boris Jeltsinille mennyt vuosi ei ole ollut helppo poliittisesti eikä henkilökohtaisestikaan, arvioi venäläinen uutistoimisto RIA sunnuntaina.

Jeltsinin uskotaan viettävän syntymäpäivänsä tavanmukaisesti perheensä parissa.

RIA tähdensi kuitenkin, että Jeltsinillä on edelleen laajat perustuslain suomat valtuudet, joihin kuuluu myös valta päättää Venäjän ydinaseiden käytöstä.

Kannatus nollassa, ohjakset Primakovilla

Monet venäläiset tieotusvälineet ovat kuitenkin sitä mieltä, että Kremlissä vallitsee tätä nykyä valtatyhjiö.

Jeltsin on luovuttanut päivänpoliittiseen hallitusvastuun pääministeri Jevgeni Primakoville, ja presidenttiä painostetaan antamaan vielä lisää valtaa Primakoville.

Parlamentin alemmassa kamarissa duumassa on jälleen käynnissä yritys saattaa Jeltsin valtakunnanoikeuteen, ja mielipidekyselyissä Jeltsinin kannatus on lähellä nollaa.

Venäjä ponnistelee lisäksi syvässä talouskriisissä, ja maan suhteet Yhdysvaltoihin ovat kireänlaiset.

Jeltsinin lähtö Moskovan ulkopuolella sijaitsevaan Barvihan parantolaan on vain omiaan alleviivaamaan sitä vaikutelmaa, että hän on poliittisesti eristyksissä, vaikka hänellä onkin mahdollisuus palata vielä maan johtoon.

Julkisuudessa presidenttiä ei ole juuri näkynyt kolmeen kuukauteen. Televisiossa hänet on nähty antamassa jäykänoloisesti lyhyitä lausuntoja tai istumassa tuolilla erilaisissa tapaamisissa.

Jeltsiniä on monasti luonnehdittu arvaamattomaksi ja hän on yllättänyt arvostelijansa tavan takaa tekemällä paluun vallankäytön huipulle. Tätä nykyä hän on kuitenkin vain varjo siitä miehestä, joka hallitsi Venäjän poliittista näyttämöä noustessaan presidentiksi 1991.

Jeltsin on pystynyt pitämään Venäjän demokratian ja talouden uudistamisen tiellä. Toisaalta Venäjää ovat hänen johtokautenaan ravistelleet lukuisat korruptioskandaalit, järjestäytynyt rikollisuus on kasvanut huimasti ja Kaukasiassa venäläiset joutuivat käymään lähes kaksi vuotta taisteluja itsenäisyyteen pyrkivää Tshetsheniaa vastaan.

Duuma pohti presidentin viraltapanoa

Venäjän duuma ei osoittanut hyväntahtoisuutta presidentin merkkipäivän johdosta, vaan jatkoi edelleen valmisteluja presidentin syrjäyttämiseksi. Viraltapanoa pohtiva komitea torjui Jabloko-ryhmän ehdotuksen, jonka mukaan komitea ei kokoontuisi presidentin syntymäpäivänä vaan vasta sen jälkeen.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan komitean oli määrä hyväksyä kokouksessaan viides ja viimeinen syytekohta, jonka mukaan Jeltsin on syyllistynyt myös "kansanmurhaan". Tällä ilmaisulla oppositiossa olevat kommunistit ja kansallismieliset viittaavat Venäjän rajusti vähentyneeseen syntyvyyteen ja väestön köyhtymiseen.

Parlamentin vanhakantaiset kommunistit haluavat Jeltsinin syytteeseen myös mm. Neuvostoliiton hajoamiseen johtaneen sopimuksen allekirjoittamisesta ja tuhoisan Tshetshenian sotaretken aloittamisesta.

STT-IA
1.2.1999


ULKOMAAT -SIVULLE