Ydinvoimasta on hankala luopua



Ydinvoiman vastainen politiikka on tärkeä osa Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen ja vihreiden keskenään tekemää hallitussopimusta. Jätteiden jälleenkäsittelystä oli tarkoitus luopua jo vuoden sisällä, mutta hallitus joutui nöyryyttävästi perääntymään Ranskan, Britannian ja ydinvoimateollisuuden vastustuksen edessä.


Liittokansleri Gerhard Schröder ei ehkä ole aivan niin innostunut ydinvoimasta luopumisesta kuin vihreät, ja monet vihreät pelkäävätkin mahdollisten viivytysten tai lehmänkauppojen johtavan koko ydinvoimaloiden purkamisohjelmasta luopumiseen.

Näinhän aikoinaan toimittiin Ruotsissa. Suurella porulla asiasta järjestettiin kansanäänestys, missä jo kysymysten asettelu oli sellainen, että mitään radikaaleja ratkaisuja ei voitu tehdä. Käytännössä Ruotsi ei luopunut ydinvoimasta, vaikka kansanäänestyksen mukaan niin oikeastaan olisi pitänyt tehdä.

Urmakkaasti voimalamyllyjä päin!

Ensimmäisenä konkreettisena askeleena Saksa päätti kieltää ydinjätteidensä uudelleenkäsittelyn ensi vuoden tammikuusta alkaen. Saksalla ei ole omia ydinjätettä käsitteleviä laitoksia, vaan likainen työ on tehty Sellafieldissa Englannissa ja La Haguessa Ranskassa.

Asiasta nousi kova meteli paitsi maan oman ydinteollisuuden piirissä, niin myös Britanniassa ja Ranskassa. Molemmilla mailla on jätteiden uudelleenkäsittelystä sopimukset Saksan kanssa, ja sopimusten yksipuolinen purkaminen olisi johtanut valtaviin korvausvaatimuksiin.

Saksan ja Ranskan hallitukset aloittivat voimakkaan diplomaattisen painostuksen Saksaan kohtaan ja uhkasivat punavihreää liigaa oikeustoimilla. Sopimusten arvo on miljardeja dollareita.

Saksa on näiden käsittelylaitosten tärkeimpiä asiakkaita. Sopimukset tehtiin liittokanslerin Helmut Kohlin hallituksen aikana ja ne ovat voimassa vuoteen 2004. Schröder kuitenkin katsoi, että ydinvoimasta luopuminen on Saksan sisäinen asia ja ilmoitti, ettei Saksa hyväksy mitään korvausvaatimuksia.

Nöyryyttävä perääntyminen

Pitkän riitelyn jälkeen Schröder ilmoitti lykkäävänsä toistaiseksi päätöstä. Schröderin mukaan kävi ilmi, että vuosi olisi ollut liian lyhyt aika, koska ydinjätteelle ei ole riittävästi varastointitilaa Saksassa.

Schröderin mukaan uudesta ydinvoimapolitiikasta ei aiota luopua, mutta sen toteuttaminen aloitetaan voimalakohtaisesti.

Schröder oli ennen lykkäyspäätöstä keskustellut Saksan ydinvoimateollisuuden johtajien kanssa. Johtajien mukaan voimaloiden sulkemiseen tarvitaan viisi vuotta aikaa.

Schröder väitti halunneensa lopettaa ydinjätteen uudelleenkäsittelyn vuoden aikataulun mukaan, mutta se ei osoittautunut teknisesti mahdolliseksi. Hän sanoi, että Saksan 19 ydinvoimalaa jatkavat toimintaansa, kunnes sulkemisajoista päätetään.

Ydinvoimajohtajat syyttivät ennen lykkäykseen johtaneita neuvotteluja Schröderiä teollisuudelle annettujen lupausten pettämisestä. Hallituksen suunnitelmissa oli hyvin ongelmallisia kohtia, jotka eivät täsmänneet kanslerin kanssa joulukuussa käydyissä neuvotteluissa sovittujen asioiden kanssa, kertoi eräs ydinvoimajohtaja Die Weltille.

Pään lyöminen seinään tekee kipeää

Taipuminen Ranskan, Britannian ja ydinvoimateollisuuden edessä oli Schröderille ikävä arvovaltatappio, ja lisäksi välit vihreiden kanssa ovat hallituksessa kireällä. Riita tuli pahaan aikaan juuri, kun Saksa aloitti EU:n puheenjohtajana.

Saksalla on puheenjohtajakautenaan ajettavanaan EU:n maatalous- ja rahoitusremontti, joiden kantavana teemana on Saksan maksuosuuksien pienentäminen kohtuulliselle tasolle. Schröder menetteli siis mahdollisimman typerästi yrittäessään rikkoa laillista sopimusta ydinjätteiden käsittelystä.

Sitä paitsi asiassa olisi ollut vielä eräs ongelma. Jätteenkäsittelylaitoksilla on jäähdytystankeissa paljon saksalaista ydinjätettä, jota ei vielä ole ehditty käsitellä. Jos sopimukset tosiaan olisivat purkautuneet, olisi tämä radioaktiivinen roina lähetetty takaisin Saksaan paikallisten ympäristöaktivistien riemuksi.

Voi siis sanoa, että vihreiden painostuksesta Schröder oli lähtenyt mukaan peliin, jossa ei ollut voittopanoksia ollenkaan.

Yhden epäonni on toisen onni

Vihreiden johtaja, ympäristöministeri Jürgen Trittin hoitaa ydinvoima-asiaa hallituksessa, ja häntä on syytetty kiirehtimisestä ja omavaltaisista liikkeistä, mistä Schröder on häntä joutunut aiemmin muistuttamaan.

Nyt lykkäyspäätöksen tultua julki, Trittin kiirehti ilmoittamaan, että hallitus on edelleen sitoutunut ydinvoimasta luopumiseen. Trittin sanoi, että kenenkään ei pidä epäillä kanslerin halua luopua ydinvoimasta tämän hallistuskoalition aikana. Se olisi täysin väärin.

Saksan ydinvoimateollisuus oli yksimielisen tyytyväinen lykkäykseen johtaneisiin neuvotteluihin. Hankalaan tilanteeseen itsensä ajanut Schröder joutui perääntymään vaatimuksistaan.

Esseniläisen RWE Energien hallituksen puheenjohtaja Manfred Remmel totesi neuvottelujen jälkeen Die Weltille: "Periaatteellinen sopimus jälleenkäsittelystä on luonut hyvän pohjan jatkoneuvotteluille."

HEIKKI JANTUNEN
29.1.1999

(Lähteitä: BBC, Die Welt)


ULKOMAAT -SIVULLE