EU nimitti asiantuntijaryhmän tutkimaan komission petoksia



EU:n parlamentti nimitti keskiviikkona viisijäsenisen puolueettoman asiantuntijaryhmän selvittämään komission hankkeissa esiintyviä talouspetoksia.


Työryhmän avulla pyritään ratkaisemaan komission uskottavuutta vakavasti horjuttanutta kriisiä ja samalla korjaamaan hallinnossa havaittua varojen käytön leväperäisyyttä.

Työryhmän on tarkoitus sekä selvittää taloudellisten väärinkäytösten syitä että sitä, tekikö komissio oman vastaavan tutkimuksensa moitteettomasti. Uusi työryhmä saa käyttöönsä kaikki komission sisäiset paperit sekä oikeuden kuulustella virkamiehiä riippumatta heidän vaitiolovelvoitteistaan.

EU:n parlamentin puheenjohtajisto ilmoitti valinnoistaan myöhään illalla neuvoteltuaan puolueryhmien puheenjohtajien ja komission edustajien kanssa. Työryhmään valittiin viisi eurooppalaisissa oikeuselimissä työskentelevää ja tilintarkastusasiat hallitsevaa korkeaa virkamiestä. Ryhmään kuuluvat ruotsalainen Inga-Britt Ahlenius, espanjalainen Juan Antonio Carrillo Salcedo, ranskalainen Pierre Lelong, hollantilainen Andre Middelhoek ja belgialainen Walter Van Gerven.

Suomalaisista oli esillä ainakin EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman, jota kannattivat toisena ehdokkaanaan vihreiden koko 27-jäseninen parlamenttiryhmä. Söderman olisi saanut kannatusta myös ainakin sosiaalidemokraattisen ryhmän suomalaisjäseniltä.

Parlamentin puheenjohtajan Jose Maria Gil-Roblesin mukaan lopullinen jäsenistö muotoutui tiiviiden neuvotteluiden ja puhelimitse tehdyn sukkuladiplomatian tuloksena. Eräänä perusteluna oli se, että valitut jäsenet voivat aloittaa tehtävässä välittömästi. Tutkimuksilla on kiire, sillä kuuden viikon aikarajan on epäilty johtavan liian yleisluontoisiin tuloksiin.

Komissio ilmoitti keskiviikkona tiukasta aikataulusta, jonka mukaan työryhmän on määrä edetä. Parlamentin tulisi saada raportti asiasta 15. maaliskuuta.

Komissaarien oma vastuu selvitetään

Gil-Roblesin mukaan työryhmä selvittää erityisesti yksittäisen komissaarin ja komission kollegiaalisen vastuun rajoja. Nyt komissaareja on syytetty piiloutumisesta komission selän taakse.

Ryhmän kokoonpanon hyväksyneen komission puheenjohtajan Jacques Santerin mukaan tarkoitus on erityisesti luoda komissiolle ja sen hankkeille selkempiä pelisääntöjä uusien epäselvyyksien välttämiseksi.

- Luomme eurooppalaisen hallintokulttuurin, joka perustuu itsenäisyydelle, tehokkuudelle ja avoimuudelle, Santer määritteli keskiviikkona.

Santer ilmoitti 11. tammikuuta perustavansa "viisaista miehistä koostuvan ryhmän" selvittämään komission hallinto-ongelmia. Lupaus väärinkäytösten ja talousepäselvyyksien selvittämisestä puolueettoman asiantuntijaryhmän avulla ratkaisi EU:n historian tähän saakka vakavimman poliittisen kriisin kaksi viikkoa sitten. EU:n parlamentti päätti tuolloin olla antamatta komission eroon johtavaa epäluottamuslausetta.

Joidenkin komissaarien vetämissä EU:n hankkeissa tapahtuneista väärinkäytöksistä syntynyt arvostelu jäi kuitenkin kytemään mm. siksi, että kaksi eniten erotettavaksi vaadittua komissaaria säilyttivät asemansa. Etenkin espanjalaista Manuel Marinia ja ranskalaista Edith Cressonia syytettiin varojen tuhlailusta sekä sukulaisten ja tuttavien suosimisesta.Uuden työryhmän tehtäviin ei ole kuitenkaan sisällytetty erillisiin komissaareihin kohdistuvaa rötöstutkintaa.

Parlamentti äänesti pari viikkoa sitten luottamuslauseen puolesta äänin 293-232. Komission pelastukseksi koitui se, että tämän vuoden aikana EU:lla on käsiteltävänään laajentumista, rahoitus- ja maatalouspolitiikkaa koskevat merkittävät päätökset.

STT-MH
29.1.1999


ULKOMAAT -SIVULLE