Kiertävä "hevoshammaslääkäri" hoitaa kuntoon ratsujen ja ravureiden hampaat

Työmaana hevosten hampaat



Ranskasta Suomeen muuttanut Cyril Rocher kiertää työkseen talleilla hoitamassa hevosten hampaita. Hän on tiettävästi Suomen ainoa "hevoshammaslääkäri".


Ranskassa ammattikunta on yleinen ja Ruotsissakin heitä on muutama. Cyril Rocherilla on riittänyt työtä siitä saakka, kun hän kolme ja puoli vuotta sitten muutti Suomeen.

Ennen Suomeen tuloaan hän kävi Ranskassa Normandian lähistöllä kolme vuotta hevosalan koulua ja oli vuoden verran ranskalaisen hevoshammaslääkärin opissa.

Suomessa Cyril Rocher kiertää sekä ravi-, että ratsutalleja. Hevosten tavallisin hammasvika ovat poskihampaiden reunoihin kehittyvät hammaspiikit, jotka poistetaan raspaamalla.

Hampaat pitäisi raspata säännöllisin väliajoin, muuten terävät piikit raapivat hevosen poskia ja kieltä. Suustaan kipeä hevonen voi olla hankala ratsastaa tai ajaa. Hammaspiikkien vuoksi hevosen on myös vaikea pureskella rehunsa kunnolla.

Ensin porataan

Hevoshammaslääkärin vakiovarusteisiin kuuluu hammaspora ja pitkävartinen raspi. Hammaspinta tasoitetaan ensi poralla ja työ viimeistellään raspilla. Kassista löytyy myös myös pitkävartiset pihdit siltä varalta, että hevosen suusta joudutaan nyppäämään irti hammas.

Cyril Rocher aloittaa työnsä tunnustelemalla sormin hevosen hampaita. Ihmisten tavoin osa hevosista kammoksuu hammaslääkäriä. Jos hevonen pelkää kovasti eikä anna koskea suuhunsa, niin omistaja joutuu kutsumaan paikalle eläinlääkärin. Tämä antaa hevoselle rauhoittavan pistoksen käsittelyn ajaksi.

Vaasan Hubertuksen ratsutallilla tiistaina potilaana olleen ori Apfelkernin "Affen" poskihampaista löytyi hammaspiikkejä. Orin suuhun asetettiin raudat, joiden avulla suu saatiin pysymään tukevasti apposen ammollaan.

"Hevoshammaslääkäri" työnsi kätensä kyynärpäätä myöten hevosen suuhun ja ryhtyi poraamaan. Vaikka hampaiden poraaminen oli 15-vuotiaalle Affelle uusi kokemus, niin ori suhtautui asiaan tyynesti. Poran ääni saattaa pelottaa hevosia, mutta itse poraaminen ei tee kipeää, selittää Cyril Rocher. Raspi sen sijaan vihloo.

Kustia kauhistutti

Kuusivuotiasta ruunaa Vadets Gustafia "Kustia" sen sijaan vähän kauhistutti. Kun raspirautaa oltiin työntämässä sen suuhun, hevonen tempaisi päänsä ylös. Suurikokoisen Kustin päätä kiskottiin takaisin alailmoihin riimusta ja sitä komennettiin olemaan paikoillaan.

Muutaman yrityksen jälkeen raspi saatiin työnnettyä hevosen suuhun ja raspin päässä olevalla viilalla vedeltiin hammaspinnat tasaisiksi.

Vaasan Hubertuksen puolesta tusinasta raspattavana olleesta hevosesta vain yksi kieltäytyi minkäänlaisesta yhteistyöstä. Iäkäs tamma seurasi omasta kopistaan tarkkana kavereidensa edesottamuksia ja stressaantui. Kun sen oma vuoro tuli, tamma puolustautui päästämällä uhmakkaita tuhahduksia sieraimistaan ja yritti rynnätä ulos kopista.

Seuraavan kerran tamma kannattaa rauhoittaa ja ottaa käsittelyyn heti varhain aamusta, kun se on levännyt ja raukea, neuvoi Cyril Rocher.

Hampaiden raspaamiseen kuluu aikaa varttitunnista puoleen tuntiin sen mukaan, miten rauhallisesti hevonen suostuu pysymään paikallaan. Nuoret hevoset ovat sikäli helpompia potilaita, että ovat valmiita oppimaan uusia asioita. Vanhat hevoset eivät helposti opi mitään, harmittelee Cyril Rocher.

Ranskalainen ammattikunta

Vaikka hevoshierojat ja naprapaatit ovat jo tuttuja suomalaisilla talleilla, niin vapaata ammattia harjoittavat hevoshammaslääkärit ovat uusi asia. Suomessa hevosten hampaat hoitaa ja raspaa tavallisesti eläinlääkäri. Myös kengittäjä tai muu hevosammattilainen saattaa joskus raspata.

Toisin on Ranskassa. Siellä eläinlääkärit eivät yleensä raspaa hevosten hampaita, kertoo Cyril Rocher.

- Heillä on muuta työtä. Ranskassa on oma hevoshammaslääkärien ammattikunta, joka kiertää talleilla hoitamassa hevosten hampaat. Heillä ei ole lääkärin koulutusta, mistä syystä Cyril Rocherkaan ei mielellään tituleeraa itseään Suomessa oikeaksi hevoshammaslääkäriksi.

Esimerkiksi hevosen rauhoittaminen lääkkeellä tai pieni kirurginen operaatio hampaan poiston yhteydessä edellyttävät eläinlääkärin kutsumista paikalle.

Cyril Rocher laskee hoitavansa parissa viikossa noin 50 hevosen hampaat. Kesäisin on hieman hiljaisempaa.
- Monesti käy niin, että käyn hoitamassa tallilla yhden hevosen hampaat ja pian kaikki muutkin tallin hevoset ovat asiakkaita.

Tallikierrosten välillä mies valmentaa ravihevosia kotonaan Turussa. Cyril Rocher muutti Suomeen tavattuaan suomalaisen tyttöystävän Ranskassa. Molemmat työskentelivät ranskalaisilla ravitalleilla. Muuton jälkeen Cyril on opetellut suomen kielen ja puhuu sitä jo kohtuullisen hyvin. Tiukan paikan tullen mies turvautuu englannin kieleen.

Jokin aika sitten ranskalainen hevoshammaslääkäri soitti ja kysyi, tulisinko Ranskaan hoitamaan hänen työtään, kertoo Cyril Rocher. Vastaus oli kieltävä. Jos ensi kesä on Suomessa yhtä kylmä kuin viime vuonna, niin asiaa täytyy harkita uudelleen, hän naureskelee.

STT-IA
29.1.1999


AJASSA -SIVULLE