New Yorkin pikatuomioistuimesta mallia Suomeen



Oikeusministeri Jussi Järventaus vieraili tammikuun puolessa välissä Yhdysvalloissa. Viisipäiväisen vierailun yhtenä kohteena oli New Yorkin Manhattanilla toimiva Midtown Community Court -pikatuomioistuin, jonka toimintaperiaatteista voisi ministerin mielestä ottaa mallia Suomessakin.


Midtown Community Court -tuomioistuimen työ perustuu asioiden nopeaan käsittelyyn ja yhtä nopeaan tuomioiden täytäntöönpanoon.

Rangaistukset ovat pääasiassa yhdyskuntapalvelua. Saman talon palveluihin kuuluu myös eräänlainen saattohoito eli rikoksiin syyllistyneillä on mahdollisuus tai velvollisuus hakea apua ongelmiinsa eri alojen asiantuntijoilta, lääkäreiltä, huumeneuvojilta ja psykologeilta.

Yhteistyötä viranomaisten välillä lisättävä

Järventauksen mielestä New Yorkin kokeilutuomioistuimen toiminta oli hyvin mielenkiintoista.

- Koko ajan on mietittävänä, millä tavalla tuomioistuinlaitoksen toimintaa voisi kehittää ylipäänsä ja varsinkin nuorten rikoksiin syyllistyneiden kohdalla. New Yorkin mallissa varsinkin jatkohoito eli saattaminen rikoksettomalle tielle herättää ajatuksia.

Tuoreessa oikeusministeriölle luovutetussa kansallisessa rikoksentorjuntaohjelmaa koskevassa esityksessä yhtenä peruspilarina on nimenomaan yhteistyö eri viranomaistahojen kesken, Järventaus huomautti.

Kokeilutuomioistuimessa rikokseen syyllistynyt joutuu oikeuden eteen 18 tunnin kuluessa rikkeen tekemisestä.

- Prosessin nopeus hieman arveluttaa. On tarkkaan mietittävä, että oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin toteutuu joka suhteessa. Heikkoutena on New Yorkin mallissa on se, että tällaisessa tuomioistuimessa ei voi käsitellä juttuja, joissa vahingon kärsineellä on vaatimuksia.

Yhdyskuntapalvelua heti

Midtown Community Courtissa tuomitut aloittavat yhdyskuntapalvelun välittömästi tuomion jälkeen eli tuomioistuin ei anna tuomitulle mahdollisuutta eikä aikaa unohtaa rikettään.

Tuomitut saavat oikeuden puolesta eräänlaisen virka-asun, paidan tai jakun, josta käy ilmi, että kyseinen henkilö on suorittamassa yhdyskuntapalvelua, graffitien puhdistusta, puiston siivousta ja vastaavaa.

- Sellainen leimaaminen ei meillä kyllä onnistuisi. New Yorkissa meno on vähän erilaista. Meille näytetyssä esittelyvideossa tuomitut tosin näyttivät tyytyväisiltä "virka-asuissaan", kertoi Järventaus.

Pikatuomistuin täydentää New Yorkin poliisin ns. nollatoleranssimenetelmää, joka on toiminut miljoonakaupungissa erinomaisesti.

Nollatoleranssissa poliisi puuttuu välittömästi pienimpäänkin rikokseen, töhrimiseen, pummilla matkustamisiin, pahoinpitelyihin jne. ja edessä on heti pidätys ja syyte.

Midtown Community Courtiin voi tutustua Internetin kautta.

Oikeusministeri sai kutsun Suomeen

Ministeri Järventaus seurueineen tapasi paitsi syyskuussa Suomessa vierailleen liittovaltion poliisin FBI:n johtajan Louis Freehin niin myös oikeusministeri Janet Renon.

- Esitimme Renolle vierailukutsun Suomeen. Hän oli kutsusta hyvin kiinnostunut, ja nyt etsitään vierailulle sopivaa ajankohtaa. Reno oli erityisen kiinnostunut Suomen EU-isännyydestä ja yhteistyöstämme rikoksentorjunnassa Venäjän viranomaisten kanssa, kertoi Järventaus.

STT-IA
29.1.1999


AJASSA -SIVULLE