Yksityisyritteliäisyydelle uusi asema Kiinan perustuslaissa



Kiinan kommunistinen puolue on ehdottanut maan perustuslakiin huomattavia muutoksia, jotka nostaisivat yksityisyritteliäisyyden tärkeäksi osaksi maan taloutta ja korostaisivat oikeussäännösten merkitystä, kertoi uutistoimisto Xinhua sunnuntaina.


Puolueen 193-jäseninen keskuskomitea ehdottaa, että Kiinan edesmenneen johtajan Deng Xiaopingin markkinataloustyyliset teoriat nostettaisiin perustuslaissa samaan asemaan marxilaisleninismin ja Mao Tshetungin ajatusten kanssa.

Kiinan parlamentin, kansallisen kansankongressin odotetaan hyväksyvän ehdotukset, kun se kokoontuu täysistuntoon 5. maaliskuuta.

Poliittiset tarkkailijat näkevät uudistusten takana Kiinan halun kannustaa yksityistä taloussektoria ja lisätä siten taloudellista kasvua.

Xinhuan mukaan uudistukset määrittelevät yksityisen sektorin tärkeäksi osaksi valtion omistukseen pohjautuvaa sosialistista taloutta. Nykyisen perustuslain mukaan yksityisyritteliäisyys "täydentää" sosialistista taloutta.

Muutokset eivät tarkkailijoiden kuitenkaan tarkoita, että julkinen sektori romutettaisiin yhdessä yössä. Se mainitaan uudessa tekstissäkin yhä talouden peruspilarina.

Muutoksissa puhutaan myös oikeussäännöksistä. Mao Tshetungin aikana Kiinaa hallittiin kommunistipuolueen muutaman johtojäsenen oikkujen mukaan. Koko perustuslaki oli puolueen politiikan alainen. Nyt puhutaan enemmän laillisuusperiaatteista, mutta rajanveto on tiukka kaiken järjestäytyneen opposition suhteen. Sitä ei sallita.

Yksityisyrityksiltä 34 miljardia valtiolle

Taloustieteilijät ovat sanoneet, että Kiinan talous on liiaksi riippuvainen valtion sektorista, vaikka uudistuksia alettiin toteuttaa jo 20 vuotta sitten.

Juuri Deng Xiaopingin uudistukset vuonna 1979 saivat Kiinan tekemään historiallisen päätöksen luopua Neuvostoliiton mallin mukaisesta keskussuunnittelusta ja lähteä markkinatalouteen johtavalle tielle.

Deng kiteytti käsitteen "sosialismi kiinalaisin tunnusmerkein", joka sulki sisäänsä sellaiset ei-marxilaiset instituutiot kuten osakemarkkinat ja yksityisyritteliäisyyden.

Kiinassa on noin 970 000 yksityisyritystä, jotka työllistävät noin 13,5 miljoonaa ihmistä ja maksoivat vuonna 1997 valtiolle 54 miljardia juania (noin 33,8 miljardia mk) veroja. Maan bruttokansantuotteesta noin 75 prosenttia tulee yksityiseltä sektorilta, ja loput valtion sektorilta.

STT-IA
31.1.1999


ULKOMAAT -SIVULLE