Tuhdein finskipikaruoka on lihis kahdella nakillaLihapiirakka kahdella nakilla osoittautui tuhdeimmaksi suomalaiseksi pikaruuaksi Kuluttaja -lehden pikaruokatestissä.


Lihis päihitti energiamäärässä kansainväliset kilpailijansa hampurilaiset, ranskalaiset ja pizzapalat, kertoo juuri ilmestynyt Kuluttajaviraston julkaisu Kuluttaja -lehti.

Suomi osallistui kansainväliseen pikaruokatutkimukseen 14 EU:n jäsenmaan joukossa. Näytteet (129) kerättiin viime keväänä pääkaupunkiseudun hampurilais- ja pizzaketjuista sekä kioskeista ja grilleistä.

Testissä vertailtiin hampurilaisten, ranskalaisten ja pizzapalojen rasva- ja suolapitoisuutta sekä hygieenisyyttä. Neljännen pikaruuan kukin maa sai valita itse. Muut maat tutkivat muun muassa kinkku- ja juustosämpylöitä, kebabeita sekä friteerattuja broilerinpaloja. Suomessa tutkittiin lihapiirakan ja kahden nakin suosikkiyhdistelmää.

"Kevyet" lihikset pääsivät lähelle 700 kaloria. Tuhdeimmissa oli reilut tuhat kaloria eli noin puolet normaalipainoisen naisen päivittäisestä energiatarpeesta. Rasvan osuus kalorimäärästä oli alimmillaan alle 40 prosenttia. Vain yksi lihis neljästä alitti tämän 40 prosentin rajapyykin.

Ruokamyrkytyksiä ei tarvitse pelätä

Pikaruokien hygieniassa ei juuri ollut valittamista. Yhdestä pizzanäytteestä löytyi pieni määrä bakteereja, mutta sekin näyte arvioitiin tyydyttäväksi. Samoin yksi kioskin hampurilaisnäyte sisälsi pilaantumista aiheuttavaa stafylokokkibakteeria.

Hampurilaisissa ja ranskalaisissa oli harvoin ylettömästi suolaa. Pizzoihin suolaa oli sen sijaan lipsahtanut liikaa. Joka kolmas pizza oli selvästi liian suolainen. Lisäksi pizzat olivat hampurilaisia rasvaisempia.

Rasvoja karttavalle pikaruokaa ei juuri voi suositella, sillä sen rasvaprosentti ylittää useimmiten 30 prosentin maagisen rajan. Suomalaiset ravintoasiantuntijat suosittelevat, että rasvan osuus olisi korkeintaan 30 prosenttia päivittäisestä energiamäärästä.

Vain seitsemässä 40 hampurilaisesta rasvaprosentti jäi alle 30:n. Tasaisimmin vähärasvaisimpia (28-34 pros.) olivat McDonald'sin ja Carrolsin hampurilaiset. Hesburgerin hampurilaisten rasvaprosentti vaihteli 42-47 prosenttiin.

McDonald'sin, Carrolsin, Hesburgerin ja Hampuris Oy:n testatut hampurilaiset oli tehty oikeaoppisesti naudanlihasta. Grillien ja kioskien pihveissä oli käytetty naudanlihan ohella sianlihaa tai kanaa tai kaikkea kolmea sekaisin. Joka toisesta näytteestä löytyi soijaproteiinia, josta pitäisi aina ilmoittaa kuluttajalle. Soijaproteiini ei nimittäin sovi kaikille, vaan osa ihmisistä on sille yliherkkiä.

Upporasva vaihdettiin liian harvoin

Ranskalaisissa perunoissa oli rasvaa enemmän kuin hampurilaisissa tai pizzoissa. Rasvojen laadussa ja koostumuksessakin oli moittimista. Ranskalaisista perunoista tehty rasva-analyysi osoitti, että upporasva vaihdettiin liian harvoin ja usein sitä kuumennettiin liikaa.

Yli puolet ranskalaisannoksista arvioitiin tässä suhteessa (ns. polaariset rasvat) huonoiksi tai erittäin huonoiksi. Lisäksi rasvat olivat liian suureksi osaksi tyydyttyneitä rasvoja.

Tyydyttävänä rasvan koostumusta pidettiin vielä silloin, kun enintään 35 prosenttia rasvoista oli tyydyttyneitä tai transrasvoja (tyydyttyneiksi muuttuneita tyydyttymättömiä rasvoja).

Mitä lysti maksoi?

Pikaruuan hinta ja tuotteiden koot vaihtelivat melkoisesti. Tästä syystä tutkimuksessa vertailtiin sadan gramman hintoja.

Halvimmat hampurilaiset sai grillistä, missä 100 grammaa hampurilaista saattoi maksaa kaksi markkaa 15 penniä. Enimmillään (Carrols) 100 grammaa hampurilaista maksoi 12,35.

Sata grammaa pizzaa maksoi 7,10 markasta 9,90 markkaan. Halvinta oli PizzaTaxin pizza ja kalleinta Kotipizza.

Ranskalaiset olivat selvästi kalliimpia kuin pizzapalat tai hampurilaiset. Ranskalaisten perunoiden annoskoot vaihtelivat 58 grammasta 217 grammaan. McDonald'sin perunat maksoivat jopa puolet enemmän kuin grillin ranskalaiset. Hampuris Oy myy ranskalaisia kolmanneksen halvemmalla kuin isot ketjut.

STT-IA
29.1.1999


AJASSA -SIVULLE