Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri:

Venäjä ei ole Neuvostoliiton veroinen sotilasmahti



Venäjä ei valtiotieteen tohtori Pekka Visurin arvion mukaan ole läheskään Neuvostoliiton veroinen sotilasmahti. Venäjällä on kuitenkin jäljellä runsaasti ydinaseita sekä muuta raskasta taisteluvoimaa.


Strategian tutkijana tunnettu, evl. evp. Pekka Visuri esitti arvionsa Venäjän asevoimien tilasta Suomen Sotilas -lehden 80-vuotisjuhlaseminaarissa viime viikonloppuna Itämerellä.

- Venäjän voimavarat ovat pääpiirtein kolmasosa Neuvostoliiton aikaisista. Venäjän sotilasmenot ovat viime vuosina olleet noin seitsemän prosenttia ja kulutushankinnat vain kaksi prosenttia Neuvostoliiton tasosta, luetteli Visuri.

Hän arvioi, ettei maan asevoimien modernisointi merkittävissä määrin ole mahdollista kymmeneen vuoteen.

Venäjän Itämeren laivasto taas on Visurin mukaan menettänyt kykynsä aktiivisiin sotatoimiin.
- Kuitenkin eristyksiin jäänyt Kaliningradin alue muodostaa potentiaalisen kriisipesäkkeen, jos yleistilanne Itämeren alueella kiristyy, jatkoi Visuri.

Hän mainitsi Itämeren alueen tilanteen pysyneen vakaana, vaikka muualla syntyvät kriisit saattavat ulottaa tänne vaikutuksensa verraten nopeasti. Venäjän strategiset intressit taas ovat Visurin käsityksen mukaan Itämeren piirissä nykyisin selvästi puolustukselliset.

Leningradin sotilaspiirissä puolestaan Venäjän asevoimia on supistettu voimakkaasti. Mm. Suomen itärajan takaa on poistettu lähes kaikki varuskunnat.

Visurin arvion mukaan siitä kuvastuukin yleistilanteen muutos.
- Venäläisissä uhka-arvioissa tärkein suunta on etelä, mutta myös laajentuvaa NATO:a vastaan ylläpidetään puolustusvalmiutta. Lisäksi pohjoisten alueiden strateginen merkitys säilyy.

Elisabeth Rehn varoitti Kosovosta

YK:n alipääsihteeri Elisabeth Rehn sanoi seminaarissa varoittaneensa Kosovosta jo vuosi sitten. Hän puhui maanpuolustusväelle Naisten Valmiusliiton puheenjohtajan ominaisuudessa.

Elisabeth Rehn arvioi myös, että vuosi sitten NATO olisi voinut tehdä Kosovon tilanteelle jotakin.
- Nyt enää maavoimat voivat muuttaa tilanteen.

Rehn varoitti kuitenkin, että jos SFOR tekee Kosovossa jotain, kosto tulee heti. Tässä Rehn viittasi Bosnian kokemuksiin.

Ensi syksynä SFOR:n toiminta tulee pienenemään. Sitä ennen olisi Rehnin mielestä normalisoituminen saatava käyntiin, sotarikolliset Haagiin ja poliisi toimintakykyiseksi.
- Aika tähän saattaa loppua kesken.

STT-JHL
29.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE